ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Παροχές - Δικαιώματα Επιστροφή    
ΣτΠ: «Ριγμένοι» μητέρες και παιδιά στα οικογενειακά επιδόματα

Αθήνα 12.2.2016, 12:56

Ανισότητα μεταχείρισης της μητέρας αλλά και ιδίως του παιδιού, ανάλογα με το είδος της οικογένειας, εντοπίζει ο Συνήγορος του Πολίτη στην πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας για τα οικογενειακά επιδόματα.

Ο Συνήγορος πρότεινε τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης με στόχο να εξασφαλισθεί η δυνατότητα ελέγχου των εκ του νόμου προϋποθέσεων και στο πρόσωπο της μητέρας, όταν ο υπόχρεος φορολογικής δήλωσης πατέρας δεν πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις, με στόχο ο πραγματικός ο δικαιούχος που είναι το παιδί να δύναται να λαμβάνει τα οικογενειακά επιδόματα.

Αναλυτικά:

Ο Συνήγορος του Πολίτη δέχεται και διερευνά συνεχώς αναφορές σχετικά µε το ενιαίο επίδοµα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδοµα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες που απονέµει ο ΟΓΑ. Από την έρευνα των αναφορών αυτών έχουν αναδειχθεί προβλήµατα και δυσλειτουργίες που µε συνεχή προσπάθεια των υπηρεσιών του ΟΓΑ εξοµαλύνονται όλο και περισσότερο. Ωστόσο εκκρεµεί ακόµη το καίριο ζήτηµα εξέτασης των προϋποθέσεων και των δύο γονέων προκειµένου να αποφασισθεί εάν τα παιδιά τελικά θα είναι δικαιούχοι ή όχι των εν λόγω επιδοµάτων. 

Ειδικότερα, ένα από τα πιο σηµαντικά εµπόδια που παρακωλύει την πρόσβαση στην εν λόγω παροχή προκύπτει από τη µη πρόβλεψη, της δυνατότητας ελέγχου των προϋποθέσεων που θέτει ο νόµος, στο πρόσωπο της µητέρας, όταν ο πατέρας, ως υπόχρεος υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήµατος, δεν πληροί τις νόµιµες προϋποθέσεις και φθάνουµε στο παράδοξο της αποστέρησης της παροχής από το παιδί και από την οικογένεια που βρίσκεται σε πραγµατική οικονοµική αδυναµία.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε έγγραφο που απηύθυνε προς τον ΟΓΑ και το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε ότι οι σύγχρονες νοµοθεσίες αποσυνδέουν τις οικογενειακές παροχές από τους γονείς για να µην παρεισδύουν διαφοροποιήσεις ανάλογα µε τον τύπο της οικογένειας (παραδοσιακή πυρηνική, µονογονεϊκή, ανασυγκροτηµένη κ.α.) και τα επιδόµατα τείνουν να εστιάζονται στο ίδιο το παιδί. Ειδικά για το δικαιούχο της παροχής η επίµαχη διάταξη επιλέγει τον όρο « οικογένειες που δικαιούνται…» ενώ στην Εισηγητική Έκθεση αναφέρεται ότι: «Το ενιαίο επίδοµα στήριξης τέκνων θα καταβάλλεται στοχευµένα στα παιδιά….». Για την περίπτωση της αποστέρησης της παροχής λόγω της διαδικασίας όπως αυτή ορίζεται στην σχετική Υπουργική Απόφαση (ΥΑ), η Αρχή επεσήµανε ότι εντοπίζεται ανισότητα µεταχείρισης της µητέρας αλλά και του παιδιού ανάλογα µε το είδος της οικογένειας και ότι η ΥΑ έχει εξουσιοδότηση από το νόµο να καθορίσει τη διαδικασία προς εκπλήρωση του σκοπού του νοµοθέτη και όχι προς δηµιουργία µη νόµιµων εµποδίων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε τροποποίηση της σχετικής ΥΑ ώστε σε περίπτωση που ο υπόχρεος σε ∆ήλωση της Φορολογίας Εισοδήµατος (πατέρας) δεν πληροί τις εκ του νόµου προϋποθέσεις για τη χορήγηση και καταβολή των οικογενειακών επιδοµάτων να ελέγχεται εάν πληρούνται αυτές στο πρόσωπο του έτερου γονέα (µητέρα). 


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved