ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Παροχές - Δικαιώματα Επιστροφή    
Συνήγορος του Πολίτη: Επίδομα απόλυτης αναπηρίας σε όλους τους συνταξιούχους γήρατος (11/6/08)


Αθήνα 11.6.2008, 10:32
Να επεκταθεί η χορήγηση του επιδόµατος απόλυτης αναπηρίας σε όλους του συνταξιούχους γήρατος που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ανεξάρτητα από την αιτία συνταξιοδότησης, ζητεί από την πολιτεία ο Συνήγορος του Πολίτη.

Το σχετικό πόρισµά του προκλήθηκε ύστερα από προσφυγή συνταξιούχου γήρατος, που αν και έχει γνωµάτευση της αρµόδιας υγειονοµικής επιτροπής ότι παραµένει κλινήρης σε κατάσταση απόλυτης αναπηρίας και χρειάζεται συνεχή επίβλεψη, συµπαράσταση και περιποίηση τρίτου προσώπου, δεν δικαιούται τη χορήγηση του παραπάνω επιδόµατος από τον ασφαλιστικό του φορέα λόγω έλλειψης νοµοθετικής πρόβλεψης.

Το νοµοθετικό πλαίσιο που διέπει τη χορήγηση του επιδόµατος αυτού (ν. 1140/1981, άρθρο 42, παρ.3) ισχύει μόνο για συνταξιούχους αναπηρίας και θανάτου, αποκλείοντας, χωρίς συγκεκριµένη αιτιολογία, τους συνταξιούχους γήρατος (µε εξαίρεση τους τυφλούς), ακόµη και εάν αυτοί πληρούν από άποψη υγείας τις προϋποθέσεις της «απόλυτης αναπηρίας».

Ο Συνήγορος του Πολίτη συμπεραίνει ότι µε βάση το ισχύον νοµοθετικό καθεστώς η αιτία συνταξιοδοτήσεως αποτελεί αποφασιστικό κριτήριο για την χορήγηση του επιδόµατος απόλυτης αναπηρίας. Το κριτήριο όµως αυτό είναι απρόσφορο από κάθε άποψη και η εφαρµογή του οδηγεί σε διακριτική µεταχείριση συνταξιούχων που αντιµετωπίζουν ίδιας βαρύτητας προβλήµατα υγείας.

Επειδή, προφανώς, σκοπός του νοµοθέτη, αλλά και υποχρέωση της πολιτείας, είναι, η ανακούφιση όλων ανεξαιρέτως των συνταξιούχων που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια και εξαιτίας αυτής βρίσκονται σε κατάσταση που απαιτεί συνεχή επίβλεψη, περιποίηση και συµπαράσταση ετέρου προσώπου (απόλυτος αναπηρία), ο Συνήγορος του Πολίτη εισηγείται την τροποποίηση της παραγράφου 3 του άρθρου 42 του Ν. 1140/19781, έτσι ώστε, µε βάση και την συνταγµατική επιταγή περί ισότητας των Ελλήνων ενώπιον του νόµου (άρθρο 4 Σ), να επεκταθεί η χορήγηση του επιδόµατος σε όλους του συνταξιούχους, ανεξάρτητα από την αιτία συνταξιοδότησης, οι οποίοι, αντιµετωπίζοντας σοβαρά προβλήµατα υγείας, έχουν τις ίδιες ανάγκες συµπαράστασης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved