ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Παροχές - Δικαιώματα Επιστροφή    
Συμφωνία με Αυστραλία για τη συνταξιοδότηση των ομογενών μας (18/6/08)


Αθήνα 18.6.2008, 18:22
Κυρώθηκε σήμερα από τη Βουλή η Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης μεταξύ της Ελλάδος και της Αυστραλίας, για τη διασφάλιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων της ελληνικής ομογένειας της Αυστραλίας.

Η Συμφωνία στηρίζεται στις παρακάτω διεθνώς αποδεκτές ασφαλιστικές αρχές:
• Την αρχή της ίσης μεταχείρισης από άποψη κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας των εργαζομένων των δύο Συμβαλλόμενων κρατών.
• Την αρχή του συνυπολογισμού των περιόδων ασφάλισης και διαμονής που διανύθηκαν στα δύο Συμβαλλόμενα κράτη, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
• Την αρχή του αναλογικού επιμερισμού των συνταξιοδοτικών παροχών. 
• Την αρχή της ελεύθερης μεταφοράς των παροχών στο κράτος της διαμονής του δικαιούχου.

Οι σπουδαιότερες ρυθμίσεις που προβλέπονται από τα άρθρα της υπογραφείσας Συμφωνίας, σύμφωνα με τις παραπάνω γενικές αρχές, είναι οι παρακάτω:
• Η Συμφωνία καλύπτει μόνο τις συντάξεις γήρατος.
• Κάτοικοι Αυστραλίας που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας θα λαμβάνουν σύνταξη γήρατος υπολογιζόμενη βάσει τύπου που θα έχει αριθμητή τα χρόνια διαμονής στην Αυστραλία και παρονομαστή τα 25 χρόνια.
• Πρώην κάτοικοι Αυστραλίας που έχουν επιστρέψει ή θα επιστρέψουν στην Ελλάδα πριν την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας θα λαμβάνουν σύνταξη γήρατος υπολογιζόμενη βάσει τύπου που θα έχει αριθμητή τα χρόνια διαμονής στην Αυστραλία και παρονομαστή τα 44 χρόνια.
• Η Ελλάδα θα χορηγεί συνταξιοδοτική παροχή και με 1 έτος ασφάλισης. Ο συνταξιούχος και τα μέλη της οικογένειας επειδή συνταξιοδοτείτε, από το ελληνικό σύστημα, θα δικαιούνται στην Ελλάδα πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
• Στην περίπτωση που ο συνταξιούχος λαμβάνει παροχή μόνο από την Αυστραλία θα μπορεί να έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη στην Ελλάδα καταβάλλοντας 8,5% επί της συντάξεως που λαμβάνει. 
• Οι δικαιούχοι συνταξιοδοτικής παροχής από την Αυστραλία θα μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις τους στην Ελλάδα, χωρίς να απαιτείται η μετάβασή τους στην Αυστραλία για τον σκοπό αυτό.
• Διασφαλίζονται τα κεκτημένα δικαιώματα των δικαιούχων που ήδη λαμβάνουν κάθε είδους συνταξιοδοτική παροχή από την Αυστραλία.
• Η καταβολή σύνταξης από την Αυστραλία δεν θα εξαρτάται σε καμιά περίπτωση από την καταβολή ή όχι συνταξιοδοτικής παροχής από την Ελλάδα.
• Από αυστραλιανής πλευράς δεν θα λαμβάνονται υπόψη κατά τον έλεγχο εισοδήματος (means test)  για τον καθορισμό της συνταξιοδοτικής παροχής το ΕΚΑΣ, η σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων (ΟΓΑ) και ορισμένα πολυτεκνικά επιδόματα.

Αναφερόμενη στη Σύμβαση η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά είπε ότι διασφαλίζει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα δικαιώματα των Ελλήνων ομογενών της Αυστραλίας.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved