ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Παροχές - Δικαιώματα Επιστροφή    
Ασφαλιστικό: Οδηγίες για μητρότητα, παραμονή στην εργασία και συνταξιοδότηση (8/7/08)


Αθήνα 8.7.2008, 20:43
Έγγραφες οδηγίες για την εφαρμογή της διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου που αφορούν την ειδική προστασία της μητρότητας, τα κίνητρα για παραμονή στην εργασία και τη συνταξιοδότηση με 3.500 ένσημα, εξέδωσε το υπουργείο Απασχόλησης.

Ως προς την ειδική προστασία της μητρότητας εφαρμόζεται η διάταξη για την ειδική άδεια 6 μηνών για τις μητέρες οι οποίες ευρίσκοντο σε άδεια λοχείας ή έκαναν χρήση της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδεια κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου. Για την διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων της εργαζόμενης μητέρας, ο νόμος προβλέπει ότι ο χρόνος αυτός λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν για το συγκεκριμένο διάστημα καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ. Δικαίωμα ένταξης στο μέτρο έχουν οι εργαζόμενες με εξαρτημένη εργασία ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα.

Σχετικά με τα  κίνητρα παραμονής στην εργασία, προβλέπεται ότι για την χορήγηση προσαύξησης στο ποσό της σύνταξης των μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 ασφαλισμένων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ο υπολογισμός της προσδιορίζεται ως εξής:
- Για όσους έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους για κάθε 300 ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει πάνω από τις 10.500 ημέρες ασφάλισης και μέχρι τις 900 ημέρες κατ’ ανώτατο όριο, το ποσοστό της προσαύξησης θα είναι 3,3% και θα υπολογίζεται επί του 25πλάσιου του τετμαρτού ημερομισθίου της ασφαλιστικής κλάσης- κατάταξης του ασφαλισμένου. Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν χρόνο ασφάλισης σύμφωνα με τον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, αλλά δεν συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις των βαρέων το ποσοστό θα είναι πλέον της δικαιούμενης προσαύξησης για το χρόνο στα βαρέα και ανθυγιεινά.
- Για όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος και 35 χρόνια ασφάλιση το ποσοστό προσαύξησης προσαρμόζεται στο 3,3% και θα ανέρχεται πλέον στο 80% των συντάξιμων αποδοχών του.
 
Τέλος για τη συνταξιοδότηση με 3.500 ένσημα αναφέρεται ότι παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2008 η προθεσμία για υποβολή αίτησης αλλά και συμπλήρωσης των προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με 3.500 ημέρες ασφάλισης στο 65ο έτος της ηλικίας.
  
                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved