ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Παροχές - Δικαιώματα Επιστροφή    
Δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία; Αποζημίωση (10/7/08)


Αθήνα 10.7.2008, 17:48
Στις Ειδικές Επιτροπές Ελέγχου Εφαρμογής Νομοθεσίας, που εδρεύουν στο υπουργείο Εσωτερικών και στις Περιφέρειες της χώρας, μπορούν να προσφεύγουν οι πολίτες, ζητώντας αποζημίωση, όταν οι υποθέσεις τους με το Δημόσιο δεν διεκπεραιώνονται μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος.

Οι Επιτροπές αποτελούνται από Συμβούλους ή Παρέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή του Νομικού Συμβουλίου και από υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών ή της Περιφέρειας, αντίστοιχα. Στόχο έχουν τη συνεχή βελτίωση των σχέσεων κράτους - πολίτη και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Δημόσια Διοίκηση, ενώ κύρια αποστολή τους είναι η αποζημίωση των πολιτών σε περιπτώσεις κακοδιοίκησης.

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση σε ειδικό έντυπο στη Διεύθυνση Σχέσεων Κράτους - Πολίτη της Γενικής Γραμματείς Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών, για θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων, ή στην Ειδική Επιτροπή που λειτουργεί στην έδρα κάθε Περιφέρειας, για θέματα υπηρεσιών του δημόσιου τομέα.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 60 ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας που ορίζεται για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης ή την οριστική απάντηση.

Για τον καθορισμό του ύψους της καταβλητέας πλήρους αποζημίωσης λαμβάνονται υπόψη ιδίως: α) το μέγεθος της περιουσιακής ζημίας και της ηθικής βλάβης που προκλήθηκε από την καθυστέρηση, β) οι συνθήκες στις οποίες οφείλεται η καθυστέρηση, γ) το τυχόν υφιστάμενο σχετικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη. Η απόφαση της Επιτροπής, που εκδίδεται μέσα σε δύο μήνες από την υποβολή της σχετικής αίτησης και μετά από εξέταση της συνδρομής των ανωτέρω προϋποθέσεων, κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο, καθώς και στην υπηρεσία που δεν ενήργησε μέσα στη νόμιμη προθεσμία και αποτελεί εντολή καταβολής στον πολίτη του ορισθέντος ποσού.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 1943/1991, όταν η Επιτροπή αποφασίσει την καταβολή χρηματικού ποσού σε βάρος του οικείου φορέα, η υπόθεση εισάγεται στο υπηρεσιακό συμβούλιο και όπου δεν υπάρχει, στο διοικητικό συμβούλιο, για να εξετασθεί αν υπάρχει υπαιτιότητα υπαλλήλων και αν διαπιστωθεί, κινείται εις βάρος τους πειθαρχική διαδικασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του κάθε φορέα.

Το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη λειτουργία και στο έργο των Επιτροπών αυτών είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών www.gspa.gr (Δημόσια Διοίκηση - Σχέσεις Κράτους - Πολίτη - Λειτουργία Ειδικών Επιτροπών). Στην ίδια ιστοσελίδα οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν και να προμηθευτούν το σχετικό έντυπο αποζημίωσης, καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τις ακριβείς διευθύνσεις, τα τηλέφωνα και τα ονόματα των Γραμματέων και των 13 Ειδικών Επιτροπών.

Σε σχετική του δήλωση ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης αναφέρει: «Η Ειδική Επιτροπή Αποζημίωσης Πολιτών είναι ένα σημαντικό εργαλείο στη διάθεση του πολίτη. Στόχος μας είναι ένας ενημερωμένος πολίτης ο οποίος θα καθίσταται σύμμαχος της προσπάθειάς μας για μια Δημόσια Διοίκηση σύγχρονη, ποιοτική, αποτελεσματική και διαφανή. Ζητούμε από τα μέλη των Ειδικών Επιτροπών Αποζημίωσης Πολιτών την όσο το δυνατόν ταχύτερη διεκπεραίωση των καταγγελιών που φθάνουν σ' αυτές με στόχο να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved