ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Παροχές - Δικαιώματα Επιστροφή    
Ορθά ο ΟΑΕΔ θεσπίζει διαφορετικά όρια ηλικίας στα προγράμματα επιχειρηματικότητας 4/2/09


Αθήνα 4.1.2009, 21:23
Δεν συνιστά άνιση μεταχείριση λόγω φύλου η απόφαση του ΟΑΕΔ να θεσπίσει διαφορετικά όρια ηλικίας για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες που έχουν ανήλικα τέκνα (τα 32 και 40 έτη αντίστοιχα), προκειμένου να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιχειρηματικότητας του Οργανισμού (Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών), κατά τον Συνήγορο του Πολίτη.

Η θέση του Συνηγόρου του Πολίτη είναι ότι η ευνοϊκότερη αυτή αντιμετώπιση των μητέρων ανήλικων τέκνων συνιστά θετικό μέτρο, το οποίο αποβλέπει στην αποκατάσταση ανισοτήτων που έχουν δημιουργηθεί στην πράξη υπέρ της συγκεκριμένης κατηγορίας προσώπων, της οποίας η πρόσβαση στην απασχόληση δυσχεραίνεται σημαντικά από την προσπάθεια συνδυασμού επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων. Ως θετικό μέτρο, η ρύθμιση είναι σύμφωνη με τη συνταγματική αρχή της ισότητας των φύλων, τις διατάξεις του ν. 3488/2006 και την πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε ότι αφορά την σκοπιμότητα ενός τέτοιου μέτρου, ο Συνήγορος του Πολίτη σημειώνει την ύπαρξη ευρωπαϊκών στατιστικών δεδομένων που αποδεικνύουν το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης των γυναικών που είναι μητέρες παιδιών μικρής ηλικίας (57%), συγκριτικά με το υψηλό ποσοστό απασχόλησης πατέρων μικρών παιδιών (98%). Καταδεικνύεται, επομένως, ότι η ύπαρξη μικρών παιδιών επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, κατά την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.

Περαιτέρω, ο Συνήγορος του Πολίτη συνέστησε στον ΟΑΕΔ να εξοπλίζει τη θέσπιση τέτοιων μέτρων με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, ώστε να είναι δυνατός ο δικαστικός έλεγχος του πρόσφορου και αναγκαίου χαρακτήρα τους και να διασφαλίζεται η συνταγματικότητά τους.

Σε απάντηση ο ΟΑΕΔ επιβεβαίωσε ότι τα διαφοροποιημένα ηλικιακά όρια που προβλέπονται στην κανονιστική διάταξη τέθηκαν ως θετικό μέτρο, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι μειωμένες δυνατότητες που έχουν οι μητέρες επιστήμονες με ανήλικα τέκνα να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα, κάνοντας δεκτές τις απόψεις του Συνηγόρου του Πολίτη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved