ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Παροχές - Δικαιώματα Επιστροφή    
Εκπαίδευση για μετανάστες που θέλουν διαμονή 4/2/09


Αθήνα 4.2.2009, 22:56
Τριακόσια είκοσι προγράμματα σπουδών στην ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό, που απευθύνονται σε μετανάστες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας Επιπέδου Α2 και να αποκτήσουν το ανάλογο πιστοποιητικό που θα τους δώσει το δικαίωμα να ενταχθούν στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, θα υλοποιήσουν τα κατά τόπους Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΚΕΕ) το εκπαιδευτικό έτος 2008 - 2009.

Τα προγράμματα εντάσσονται στο πρόγραμμα "Οδυσσέας: Εκπαίδευση μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό", που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ).

Το πρόγραμμα σπουδών διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα, Α1 και Α2, διάρκειας 125 και 175 ωρών αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα:
Επίπεδο Α1: Εισαγωγικά μαθήματα στην ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό, καθώς και στον τρόπο ζωής της ελληνικής κοινωνίας.
Επίπεδο Α2: Μαθήματα ελληνικής γλώσσας, στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού. Στο συγκεκριμένο επίπεδο προβλέπονται δύο θεματικές ενότητες: Μαθήματα ελληνικής γλώσσας, διάρκειας 150 ωρών, και Στοιχεία της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, διάρκειας 25 ωρών. Μετά την ολοκλήρωση του ανωτέρω επιπέδου, οι εκπαιδευόμενοι δύνανται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (ΓΓΔΒΜ) για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας επιπέδου Α2, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Τα μαθήματα γνονται σε όλους τους νομούς της χώρας και παρέχονται δωρεάν. Τμήματα μάθησης ξεκινούν το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα από το Σεπτέμβριο έως και τον Απρίλιο.

Τα συνολικά προβλεπόμενα τμήματα εκπαίδευσης και για τα τρία εκπαιδευτικά έτη 2008 - 2011 ανέρχονται σε 1.100, στα οποία εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περίπου 16.500 εκπαιδευόμενοι. Ειδικά για 2008 - 2009 προβλέπεται να λειτουργήσουν τα ακόλουθα 320 τμήματα ανά Περιφέρεια: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 19, Θεσσαλίας 27, Ηπείρου 14, Ιονίων Νήσων 18, Δυτικής Ελλάδας 17, Πελοποννήσου 26, Βορείου Αιγαίου 8, Κρήτης 21, Κεντρικής Μακεδονίας 41, Δυτικής Μακεδονίας 10, Αττικής 80, Στερεάς Ελλάδας 27, Νοτίου Αιγαίου 12.

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στα κατά τόπους ΚΕΕ, ενώ πληροφορίες παρέχονται στο τηλ.: 210-2584804 και στο e-mail: odysseus@ideke.edu.gr.

Στόχοι
Κύριοι στόχοι του έργου είναι:
- η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως μέσον για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κινδύνου κοινωνικού αποκλεισμού και την αποτελεσματικότερη ενεργό ένταξη των μεταναστών και των οικογενειών τους
- η ενίσχυση της αυξανόμενης κινητικότητας των εργαζομένων  στην Ε.Ε.
- η ενίσχυση της προσαρμοστικότητας και της απασχολησιμότητας και η βελτίωση της θέσης εργασίας τους,
- η εξασφάλιση της ισότητας των ευκαιριών πρόσβασης στη (δια βίου) μάθηση,
- η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την οικογένεια,
- η ενίσχυση της ισότητας ευκαιριών των δύο φύλων και της κοινωνικής και επαγγελματικής θέσης των γυναικών,
- η προώθηση της διαπολιτισμικής μάθησης και η ενίσχυση των διαπολιτισμικών ικανοτήτων,
- η προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού
- η πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες,
- η ενίσχυση και προώθηση της κοινωνικής συνοχής και της ατομικής ευημερίας.

Ειδικοί στόχοι του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν οι μετανάστες με τις κοινωνικές συνήθειες, την καθημερινή ζωή, τις συνθήκες διαβίωσης και ό,τι άλλο στοιχειοθετεί την κοινωνική ζωή, την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας και να αποκτήσουν το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας Επιπέδου Α2, που χορηγείται από τη ΓΔΒΜ, απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος στην Ελλάδα.

Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του υπουργείου Παιδείας και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό Δημόσιο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved