ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Εργαζόμενοι ΑΣΕΠ: Ο Γιώργος Βέης ήταν ένας γνήσιος ευπατρίδης

Proslipsis.gr | Αθήνα 28.1.2022, 09:02

«Γνήσιο ευπατρίδη» χαρακτηρίζουν τα μέλη και οι εργαζόμενοι της ΑΣΕΠ τον πρώην Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργο Βέη, που «έφυγε» προχθές σε ηλικία 93 ετών, εκφράζοντας παράλληλα την βαθιά θλίψη τους. Αναφέρουν στην σχετική ανακοίνωση:

«Επιστήμων με διεθνές κύρος και εξαιρετικά επιτυχής ως Πρόεδρος του ΑΣΕΠ ήταν συγχρόνως ένας άκρως ευγενής, χαριτωμένος και φιλόξενος άνθρωπος.

Αντιμετώπιζε τόσο τους Συμβούλους, όσο και το προσωπικό του ΑΣΕΠ με σεβασμό, δικαιοσύνη και αντικειμενικότητα, επιδιώκοντας τη συναίνεσή τους για οποιοδήποτε κρίσιμο καθήκον ήθελε να τους αναθέσει.

Αποτελεσματικός manager, συμμετείχε στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η υπηρεσία, καθώς και στην εφαρμογή νέων διαδικασιών, ενώ δεν δίσταζε να συγκρουσθεί με οποιονδήποτε προσπαθούσε να αποκλίνει από τους σκοπούς της Ανεξάρτητης Αρχής.

Επί των ημερών του, το ΑΣΕΠ έκανε τα πρώτα βήματα στην πληροφορική, ενώ ανοίχθηκε σε νέους τομείς, όπως η αξιολόγηση και η κινητικότητα. Τότε έγιναν και οι πρώτες προσλήψεις στη Βουλή, μέσω ΑΣΕΠ.

Παράλληλα, ήταν πολύ καλός οικογενειάρχης, στοργικός “παππούς”, με ένα ανοιχτό, φιλόξενο σπίτι, στο οποίο δεν δίσταζε να καλεί τα μέλη της “ευρύτερης οικογένειάς του”, δηλαδή τα Μέλη του ΑΣΕΠ.

Θα τον θυμόμαστε πάντα, ως Πρόεδρο του ΑΣΕΠ, που συνέβαλε ουσιαστικά στην εδραίωση του θεσμού και στην κατάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών σ' αυτόν».

Το ΕΜΠ
Η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Ομότιμου Καθηγητή της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων - Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής Γεωργίου Βέη, τονίζοντας ότι συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων της Σχολής του και του ΕΜΠ.

Η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής αναφέρει ότι η προσφορά του Γιώργου Βέη στη Σχολή υπήρξε ανεκτίμητη σε όλους τους τομείς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς, διοικητικούς. «Οραματιστής, πρωτοπόρος, φωτισμένος άνθρωπος με πολύπλευρη προσωπικότητα, λαμπερό πνεύμα, με απαράμιλλο και σαγηνευτικό λόγο και καθηλωτική διδασκαλία, υπήρξε ο σημαντικότερος και πιο εμβληματικός Καθηγητής της Σχολής μετά τον ιδρυτή της, και ένας από τους πλέον αξιόλογους συνολικά του ΕΜΠ, θεμελιωτής και πρωτεργάτης της παρούσας διάρθρωσης της Σχολής».

Σύντομο βιογραφικό
Ο Γιώργος Βέης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929 και το 1951 πήρε το δίπλωμα του Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού από το ΕΜΠ. Ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι με υποτροφία του ΙΚΥ, στη Σορβόννη και την Ecole Nationale des Sciences Geographiques, και συνέχεια στο Institute of Geodesy Photogrammetry and Cartography του Ohio State University των ΗΠΑ όπου έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα (Ph.D) στην περιοχή της Γεωδαισίας. 

Διετέλεσε σύμβουλος στο Smithsonian Astrophysical Observatory (μετά Harvard Smithsonian Center for Astrophysics) και Research Associate στο Harvard College Observatory και Καθηγητής στην έδρα της Ανώτερης Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας, ενώ έχει χρηματίσει Πρόεδρος της Γεωδαιτικής και Γεωφυσικής Επιτροπής του Κράτους, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Πρόεδρος του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος και Πρόεδρος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας.

Το 1994 Ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτωρ του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Ζυρίχης.(ΕΤΗ Zurich), ενώ το 2003 εξελέγη μέλος της Academia  Europaea (Section Earth and Cosmic Sciences).

Στο ΑΣΕΠ ο Γιώργος Βέης εργάσθηκε συνολικά είκοσι χρόνια και συγκεκριμένα από την ίδρυσή του το 1994 έως το 2014, ως Σύμβουλος (1994 – 1999), Αντιπρόεδρος (1999 – 2003) και Πρόεδρος (2003 - 2014), ενώ μετέπειτα έλαβε τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου του ΑΣΕΠ.

Στον ακαδημαϊκό χώρο ο Γιώργος Βέης ήταν ένας από τους περισσότερο διακριθέντες καθηγητές του ΕΜΠ επί περίπου 40 χρόνια. Δίδαξε στους φοιτητές της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών, αλλά και στους φοιτητές των σχολών Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων και Μεταλλειολόγων Μηχανικών, και επίβλεψε περίπου 100 διπλωματικές εργασίες και 25 διδακτορικές διατριβές. Σε αναγνώριση της προσφοράς του, η Σύγκλητος του Ιδρύματος ονόμασε στις 14 Νοεμβρίου 2000 το νέο κτήριο της Σχολής σε «Κτήριο Γεωργίου Βέη».

Η κηδεία
H εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, ώρα 12:00 στον Ι.Ν. Αγ. Θεοδώρων Α' Νεκροταφείου Αθηνών.

Παράκληση της οικογένειας του εκλιπόντος, αντί στεφάνου, να κατατεθούν δωρεές στον λογαριασμό με την επωνυμία ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΜΠ,  Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ΙΒΑΝ GR4801100800000008054509859, με την ένδειξη «Στη μνήμη Γ. Βέη» για Ενίσχυση της Φοιτητικής Μέριμνας.

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved