nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ομιλία υπουργού Απασχόλησης στο Κέντρο Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων Ρόδου (4/8/07)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Ρόδος, 3 Αυγούστου 2007


Ομιλία του Βασίλειου Ν. Μαγγίνα, Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, στα εγκαίνια του Κέντρου Υπηρεσιών Διευκόλυνσης Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ΚΥΔΕΔ)

Κυρίες και κύριοι,
αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση εγκαινιάζοντας σήμερα το Κέντρο Υπηρεσιών Διευκόλυνσης Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων Ρόδου.

Η εκδήλωση αυτή είναι για μένα μιά ευκαιρία να παρουσιάσω τις στρατηγικές προτεραιότητες του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σε ότι αφορά στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και ιδιαίτερα στην Επιχειρηματικότητα των Νέων.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την αναβάθμιση των ανθρωπίνων πόρων της Χώρας.

Σήμερα είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο ποιοτικό εκείνο άλμα που θα μας επιτρέψει να καταστήσουμε τον άνθρωπο, αιχμή της οικονομικής ανάπτυξης και κυρίαρχο συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Στρατηγική του Υπουργείου, για την τέταρτη Προγραμματική Περίοδο (2007-2013), είναι η αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού ως κινητήριας δύναμης για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, απαιτείται η πλήρης ενσωμάτωση όλων των ενεργών πολιτών σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και η αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού με την ένταξη ή επανένταξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού.

Γι’ αυτήν την προγραμματική περίοδο έχουμε ήδη διασφαλίσει σημαντικές πιστώσεις. Όπως γνωρίζετε τον περασμένο Δεκέμβριο η ελληνική Κυβέρνηση, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μετά από επίπονες και σκληρές διαπραγματεύσεις, εξασφάλισε για την επόμενη προγραμματική περίοδο το ποσό των 20 δις 100 εκ. ευρώ.
Στον τομέα της Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού για την περίοδο 2007 – 2013 η χρηματοδότηση από Κοινοτικούς Πόρους ανέρχεται σε 2,2 δις ευρώ, ενώ το σύνολο της Δημόσιας Δαπάνης είναι 2,6 δις ευρώ.

Κυρίες και Κύριοι,
Απόφαση της Κυβέρνησής μας είναι να προσδώσουμε έντονη περιφερειακή διάσταση στις παρεμβάσεις μας. Έτσι, το 80% και πλέον, των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου θα διατεθεί στην Περιφέρεια.

Η πραγματική πρόκληση όμως, είναι να διαχειριστούμε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο.

Οι Ευρωπαϊκές Στρατηγικές Κατευθύνσεις για την Πολιτική της Συνοχής κατά τη νέα προγραμματική περίοδο αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη συμβολή των πόλεων, των αστικών κέντρων, στην Ανάπτυξη και την Απασχόληση.

Έτσι αξιοποιούνται και οι περιοχές που βρίσκονται γύρω από αυτές, η ύπαιθρος που τις περιβάλλει, αλλά και τα μικρότερα αστικά κέντρα που βρίσκονται στην ακτίνα επιρροής τους.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις στους πόλους ανάπτυξης θα εστιάσουν σε τέσσερα θεματικά πεδία, αλληλένδετα μεταξύ τους:
1. Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη
2. Καινοτομία
3. Επιχειρηματικότητα και
4. Απασχολησιμότητα.

Με αυτές τις χρηματοδοτούμενες δράσεις στοχεύουμε:
· Στη δημιουργία και μεταφορά καινοτομίας.
· Στην προώθηση της Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και σύνδεσή της με την παραγωγική διαδικασία.
· Στην ανάπτυξη και τον προσανατολισμό της επιχειρηματικότητας σε νέες και καινοτόμες δραστηριότητες.
· Στην ανάπτυξη και προώθηση υπηρεσιών Τοπικών Πρωτοβουλιών Επιχειρηματικότητας και
· Στη δημιουργία και την ανάπτυξη Κέντρων Αριστείας για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση και την Απασχόληση.

Είμαι βέβαιος ότι μέσα από αυτήν την διαδικασία και η Ρόδος μπορεί και πρέπει να αναπτυχτεί ως ένας πόλος ανάπτυξης.

Αποβλέπουμε, στη νέα προγραμματική περίοδο, που βρίσκεται επί θύραις, να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής συνοχής, το οποίο προάγει τις ατομικές και κοινωνικές αξίες, ενθαρρύνει την εργασία και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο όλων των κοινωνικών ομάδων και στοχεύει στην Κοινωνική Ενσωμάτωση.  H διευκόλυνση της πρόσβασης όλων των κοινωνικών ομάδων στην εργασία, αφενός προάγει τα ατομικά δικαιώματα όλων των πολιτών και αφετέρου συνδέεται άμεσα με τη συνολική ανάπτυξη της Χώρας, την επίτευξη και τη διατήρηση υψηλών επιπέδων ανταγωνιστικότητας.

Θέλω, κυρίες και κύριοι, ιδιαίτερα να τονίσω την ανάγκη δραστικής βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας.

Με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ευρωπαϊκή οικογένεια, η Ελλάδα έχει πλέον χερσαία σύνορα με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και όχι απλά, θαλάσσια σύνορα με την Ιταλία.

Ένας σημαντικός, για το μέλλον της Χώρας μας, άξονας δημιουργείται μέχρι την Πολωνία.

Η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Πολωνία θα είναι οι κύριοι ανταγωνιστές μας στην ενιαία αγορά. Η Κροατία επίσης, σε 2-3 χρόνια.

Ωστόσο μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα πιο μακριά, οι αναδυόμενες Οικονομίες, που επί δεκαετίες ήταν «εν υπνώσει», σήμερα καλπάζουν.

Mε εντατικούς ρυθμούς, εναρμονιζόμενες στο διεθνές περιβάλλον, στην αφομοίωση της τεχνογνωσίας, κλονίζοντας έτσι τα μέχρι τώρα κεκτημένα του Δυτικού Κόσμου.

Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα προδιαγράφονται ως οι οικονομικές υπερδυνάμεις του 2050.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι σήμερα το 45% των βιομηχανικών και βιοτεχνικών προϊόντων, σε όλο τον κόσμο, κατασκευάζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ το 1970 δεν ξεπερνούσε το 10%.

Δεν έχουμε άλλο την πολυτέλεια να χρονοτριβούμε.

Σημειώνω ότι, αποτελεί δέσμευση μας, έως το τέλος του 2007, σε κάθε νέο που εγκαταλείπει το σχολείο και είναι άνεργος να του προσφέρεται εργασία, μαθητεία, συμπληρωματική επιμόρφωση ή άλλο μέτρο απασχολησιμότητας εντός έξι μηνών. Έως το 2010 η προθεσμία αυτή θα μειωθεί σε 4 μήνες. Και αυτό είναι μια δέσμευση που αναλάβαμε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και προς όλους τους Έλληνες.

Στην επίτευξη των παραπάνω στόχων σημαντικός αρωγός είναι και η κοινοτική πρωτοβουλία Equal.

Η Equal είναι ένα εργαλείο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Εφαρμόζει και διαδίδει νέους, καινοτόμους τρόπους καταπολέμησης των διακρίσεων και της ανισότητας στον τομέα της απασχόλησης και απευθύνεται σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού που βιώνουν ή απειλούνται από διάκριση, ανισότητα ή και αποκλεισμό από την αγορά εργασίας.

Ειδικά για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η απασχόληση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Ως εκ τούτου απαιτούνται στοχευμένες δράσεις αναβάθμισης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού στο πλαίσιο ενός παραγωγικού προτύπου που θα συνδυάζει την πολυαπασχόληση, προκειμένου να καμφθούν οι συνέπειες της εποχικότητας. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων και βελτίωσης των υπηρεσιών, στον τουριστικό τομέα κυρίως, αλλά και σε δυναμικούς τομείς όπως ο πολιτισμός, οι μεταφορές, και το περιβάλλον.

Το Κέντρο Υπηρεσιών Διευκόλυνσης Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων που εγκαινιάζουμε σήμερα, φιλοδοξεί με την λειτουργία του να συντελέσει στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των νέων, στον τομέα του τουρισμού.
Σ’ αυτό θεωρούμε ότι συμβάλει σημαντικά και το γεγονός ότι το έργο εμπλέκει το μεγαλύτερο τμήμα των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής σε μία κοινή προσπάθεια. 

Και θέλω εδώ να επισημάνω ότι η ανάπτυξη είναι υπόθεση όλων μας. Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κοινωνικοί και Παραγωγικοί Φορείς έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης για την κοινή προσπάθεια.

Θέλω ιδιαιτέρως να υπογραμμίσω ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο Πρόγραμμα, με τρία πολύ σημαντικά στοιχεία, που κατά τη γνώμη μου χαρακτηρίζουν τις προσπάθειες μας για την προώθηση και στήριξη της επιχειρηματικότητας των νέων:

1. Τα στελέχη του Κέντρου, έχουν γνώση των τοπικών προβλημάτων και ιδιομορφιών. Κατοικούν και εργάζονται στις περιοχές εφαρμογής του Έργου.

2. Η δομή και ο τρόπος λειτουργίας του είναι ευέλικτες, ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα συμμετοχής και άλλων ευαίσθητων ομάδων πέραν της ομάδας στόχου καθώς και η διεύρυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και

3. Το Κέντρο που εγκαινιάζουμε σήμερα, δεν λειτουργεί αυτόνομα, αλλά μέσω της δικτύωσης του με την κεντρική δομή της Σύρου, και με τα άλλα παραρτήματα της Κω, της Καλύμνου, και της Μήλου που σχεδιάζεται να λειτουργήσουν άμεσα, όπως και της Σύμης που λειτουργεί ήδη, εξασφαλίζει την ταυτόχρονη παρουσία μιας υποστηρικτικής υπηρεσίας σε διαφορετικές περιοχές εφαρμογής. Με αυτόν τον τρόπο πολλαπλασιάζεται η αποτελεσματικότητα των δομών μέσω και της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις ανάγκες της Ομάδας Στόχου, καθώς και της διάχυσης των αποτελεσμάτων προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων.

Κυρίες και Κύριοι,
Συνήθως, οι στρατηγικοί στόχοι των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων εκφράζουν καλές προθέσεις με τις οποίες δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει.

Όμως η ευρωπαϊκή εμπειρία έχει δείξει πως ένας ρεαλιστικός σχεδιασμός δεν είναι αρκετός. Απαιτείται η κινητοποίηση και συμμετοχή όλων των δυνάμεων της εργασίας, της αγοράς και της κοινωνίας.

Το όραμα και οι στόχοι είναι κοινοί και η πραγματοποίησή τους αποτελεί υπόθεση όλων μας.

Είμαι βέβαιος πως οι πολίτες των Δωδεκανήσων και της Ρόδου ειδικότερα, υποδέχονται αυτή τη σημαντική προσπάθεια και θα συμβάλλουν αποφασιστικά - στο μέτρο που τους αναλογεί - στην επιτυχή πραγματοποίηση των στόχων που θέτουμε.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας.

Σας ευχαριστώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved