ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
ΠΑΣΟΚ: Συνέντευξη για τη στήριξη της γυναίκας 2/2/09

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Ανακοίνωση Τύπου, 2 Φεβρουαρίου 2009

 

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, η πολιτική εκπρόσωπος για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Φώφη Γεννηματά, και η Γραμματέας του Τομέα Γυναικών του Κινήματος, Έφη Χαλάτση, έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου, για την παρουσίαση της Ημερίδας που διοργανώνει ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, με θέμα: «Αντιμετωπίζουμε την οικονομική κρίση, στηρίζουμε τη γυναίκα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου:


Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Το ΠΑΣΟΚ παίρνει πρωτοβουλίες που δεν αφορούν μόνο στο σύνολο των πολιτών της χώρας, αλλά και σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Στον ούτως ή άλλως προωθημένο Τομέα των Γυναικών, όπου έχουμε πάρει και στο παρελθόν πολλές πρωτοβουλίες, παίρνουμε άλλη μία αυτές τις ημέρες.

Είναι κοντά μου, για να μας παρουσιάσουν την ημερίδα που πρόκειται να διοργανωθεί στις 4 Φεβρουαρίου, η πολιτική εκπρόσωπος για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, η πολιτική εκπρόσωπος για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και υπεύθυνη του Δικτύου Γυναικών, Φώφη Γεννηματά, καθώς επίσης και η Γραμματέας του Τομέα Γυναικών, Έφη Χαλάτση.
Κυρία Χαλάτση, έχετε το λόγο.

Ε. ΧΑΛΑΤΣΗ: Καλημέρα. Σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα και για την ελληνική κοινωνία, η οποία πλήττεται ήδη από τη διεθνή οικονομική κρίση, που έρχεται να προστεθεί με πολύ δραματικό τρόπο στην ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση, που με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κώστα Καραμανλή συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες  δυστυχώς είναι οι πρώτες που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Είναι τα πρώτα θύματα, που βιώνουν με πιο έντονο τρόπο τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργούνται, τόσο στην εργασία, όσο και στην οικογένεια, λόγω των πολλαπλών ρόλων τους ως εργαζόμενες, μητέρες και σύζυγοι.
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, τοποθετούμε πολύ ψηλά την ευθύνη του Κινήματός μας απέναντι στη κοινωνία και στις γυναίκες και στόχο μας έχουμε να επιτύχουμε την εξισορρόπηση της επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής τους ζωής.
Γι’ αυτό το λόγο, ο Τομέας πήρε την πρωτοβουλία και πραγματοποιεί την Τετάρτη 4 του μήνα, μία ημερίδα, με θέμα: «Αντιμετωπίζουμε την οικονομική κρίση, στηρίζουμε τη γυναίκα». Θα γίνει στο ξενοδοχείο Imperial από τις 9.30 μέχρι τις 20.00 και θα έχει τρεις πολύ καθοριστικές θεματικές, για τις οποίες θα σας μιλήσουν και οι αγαπημένες μου συντρόφισσες και φίλες, σε σχέση με το κάθε ένα θέμα που θα αναδείξουμε.
Έχει τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια και πώς εμείς ως ΠΑΣΟΚ τον αντιμετωπίζουμε. Έχει την εργασία και την ασφάλιση και τι σημαίνει για μας, στο ΠΑΣΟΚ, να δουλεύουν οι γυναίκες σε ένα σταθερό περιβάλλον. Και βέβαια, θα αναπτύξουμε τις θέσεις μας για το κράτος και την οικογένεια, δηλαδή τις δομές που θα πρέπει να υπάρξουν, έτσι ώστε να υποστηρίζεται η οικογένεια και τα μέλη της.
Αφού ολοκληρώσουν οι συντρόφισσες, θα σας παρουσιάσω και τις 7 προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για τις γυναίκες και για την εξισορρόπηση της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής ζωής. Σας ευχαριστώ.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ. Κυρία Κατσέλη.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ευχαριστώ πολύ. Όταν η οικονομία είναι στο κόκκινο, η γυναίκα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Όταν το κοινωνικό κράτος έχει απαξιωθεί, η γυναίκα είναι το αδύνατος κρίκος, εκείνη που βιώνει τα χειρότερα. Όταν η οικονομία παύει να έχει μία αναπτυξιακή δυναμική, η γυναικεία επιχειρηματικότητα πλήττεται.
Γι’ αυτό, σε αυτή την ημερίδα που θα έχουμε, θέλουμε να δούμε τα προβλήματα της οικονομίας μας, αλλά και της κοινωνίας μας και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ από τη μεριά, απ’ το μάτι, της κάθε γυναίκας. Της γυναίκας της εργαζόμενης και της γυναίκας της άνεργης. Της γυναίκας που βιώνει τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, αλλά και τη γυναίκα τη μετανάστρια, τη συνταξιούχο, εκείνη που προσπαθεί να τα φέρει βόλτα στο σπίτι και δεν τα καταφέρνει.
Όπως ξέρετε, η γυναικεία ανεργία στη χώρα μας είναι η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη Σλοβενία. Μία στις πέντε γυναίκες είναι μακροχρόνια άνεργη, δηλαδή αναζητά εργασία περισσότερο από δύο χρόνια. 21% είναι το ποσοστό ανεργίας για τις γυναίκες κάτω των 30 ετών. Άρα, η γυναίκα βιώνει το πρόβλημα της ανεργίας στο πετσί της.
Μέσα στο Πανεπιστήμιο πολλές απ’ τις γυναίκες βιώνουν την έλλειψη προοπτικής και τα προβλήματα όλης της νεολαίας ακόμα περισσότερο καθώς προσπαθούν να αναπτύξουν παράλληλα και μία προσωπική ζωή και μία οικογενειακή ζωή και στο Πανεπιστήμιο και μετά.
Προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης τα οποία υπήρχαν έχουν σταματήσει απ’ την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η νέα γυναίκα η οποία βγαίνει από το Πανεπιστήμιο ή βγαίνει από το Λύκειο και αναζητά δουλειά, αντιμετωπίζει συνθήκες ζούγκλας στην αγορά εργασίας. Ιδιαίτερα καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών είναι πια στον ιδιωτικό τομέα, όχι στο δημόσιο, σε ένα τομέα που η γυναίκα δεν έχει εκπροσώπηση, που ο εργαζόμενος γενικότερα δεν έχει εκπροσώπηση, κάτω από συνθήκες που δεν εποπτεύονται, μέσα από τα σούπερ μάρκετ, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες.
Αυτή η γυναίκα πρέπει να επιβιώσει η ίδια και την ίδια στιγμή να στήσει και μία οικογένεια, να φροντίσει για την οικογένεια λίγο αργότερα. Και το πρόβλημα το βιώνει διπλά. Το βιώνει και ως εργαζόμενη και ως μητέρα. Αντιμετωπίζει τα προβλήματα της έλλειψης κοινωνικής πρόνοιας. Όλα τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας λίγο ή πολύ έχουν σταματήσει. Γι’ αυτό μιλάμε για μια πλήρη απαξίωση του κοινωνικού κράτους.
Τα ολοήμερα νηπιαγωγεία και αυτά έχουν τελματώσει. Όλο το δίκτυο υπηρεσιών που στήριζε και μπορεί να στηρίξει μια οικογένεια, έχουν βαλτώσει. Επομένως, όταν μιλάμε για οικονομική πολιτική η οποία βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, στο επίκεντρο τη γυναίκα, στο επίκεντρο τον πολίτη, πρέπει μέσα στις προτάσεις μας να αναδείξουμε τα συγκεκριμένα μέτρα, τις συγκεκριμένες προτάσεις, που θα στηρίξουν όχι μόνο τον οικογενειακό προϋπολογισμό, όχι μόνο την αγοραστική δύναμη του κάθε πολίτη, αλλά θα στηρίξουν την γυναίκα να διεκδικήσει ισότιμα και τ’ ατομικά και τα κοινωνικά της δικαιώματα.
Το κοινωνικό δικαίωμα στην απασχόληση, στην εργασία, το κοινωνικό δικαίωμα σ’ ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, το κοινωνικό δικαίωμα για ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες ποιότητας στην εκπαίδευση, στη υγεία, το κοινωνικό δικαίωμα να στήσει μια οικογένεια και να μπορεί να δει τα παιδιά της μέσα σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον να μεγαλώνουν.
Τελικά είναι το κοινωνικό δικαίωμα στην ασφάλεια που βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και για την οικονομία και για το κοινωνικό κράτος και για την ανάπτυξη. 

Μ . ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ. Κυρία Χριστοφιλοπούλου, έχετε τον λόγο.

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Με την ημερίδα αυτή στοχεύουμε, όπως προαναφέρθηκε, να αναδείξουμε ένα ζήτημα το οποίο όμως έχει και διεθνείς διαστάσεις.
Είναι γεγονός παγκοσμίως ότι παρά την θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των δυο φύλων και παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει πολυετείς αγώνες των γυναικών, οι γυναίκες σήμερα προσλαμβάνονται δυσκολότερα, απολύονται πιο εύκολα και αμείβονται χαμηλότερα και συχνότατα ασκούν επαγγέλματα που θεωρούνται δευτερεύουσας σημασίας.
Θα δώσω μόνο δυο στοιχεία για την επίρρωση του ισχυρισμού ότι η κρίση χτυπάει πρώτα τις γυναίκες: Την δεκαετία του ’90 η κρίση χτύπησε πολύ σκληρά την Ασία. Μεγάλη μελέτη της Τράπεζας Ανάπτυξης της Ασίας έδειξε ότι οι απολύσεις των γυναικών κατά την δεκαετία αυτή στην Ασία ήταν κατά πολύ μεγάλο βαθμό περισσότερες από αυτές των ανδρών. Και για εκείνες τις γυναίκες που κατόρθωσαν κακήν κακώς να διατηρήσουν την εργασία τους οι συνθήκες εργασίας τους χειροτέρευσαν πολύ περισσότερο από εκείνες των ανδρών.
Αν πάω στην πρόσφατη εικόνα σήμερα, η πρώτη χώρα στον πλανήτη που έδωσε στοιχεία για το 2008 που έχουν σχέση με το φύλο και την οικονομική κρίση ήταν η Αυστραλία. Στην Αυστραλία λοιπόν μέχρι τον Δεκέμβρη του 2008 -προσέξτε, παρότι έχουμε μια σχετικά μέχρι τότε εύρωστη οικονομία με την ανεργία στο 4,5%- χάθηκαν 44.000 θέσεις απασχόλησης και από αυτές οι 36.000 ήταν θέσεις γυναικών που απολύθηκαν. Το στοιχείο είναι εντυπωσιακό και μιλά από μόνο του.
Ερχόμενοι πίσω στην Ευρώπη, εάν δούμε μια άλλη διάσταση του ζητήματος, σημαντική μελέτη στην Γαλλία έδειξε και το αντίθετο, και ένας Γάλλος αναλυτής είπε ότι «οι γυναίκες αποτελούν το αντίδοτο στην κρίση». Χρησιμοποιώ τα λόγια του - ποιος είναι και ποια είναι η μελέτη θα σας δοθεί και γραπτώς.
Γιατί, πραγματικά οι γυναίκες είναι το αντίδοτο στην κρίση: Διότι παρατηρήθηκε στη Γαλλία ότι οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα Τράπεζες αλλά και οι χρηματιστηριακές επιχειρήσεις, που είχαν πολλές γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, σε πόστα υψηλού management, σημείωσαν μικρότερες απώλειες στην πτώση των Χρηματιστηρίων από επιχειρήσεις που κατά την παραδοσιακή πρακτική είχαν περισσότερους άντρες και λιγότερες γυναίκες σε τέτοια πόστα.
Προφανώς στο ΠΑΣΟΚ δεν αναφερόμαστε σε οποιαδήποτε ιδεοληψία περί ανώτερου ή κατώτερου φύλου, άντρα ή γυναίκας. Λέμε όμως ότι, λόγω διαφορετικής κοινωνικοποίησης, το λεγόμενο «κοινωνικό φύλο», οι γυναίκες, έχουν αναπτύξει κάποια χαρακτηριστικά τα οποία σε περιόδους κρίσης ευνοούν management, αυτό δείχνει και η μελέτη
Δηλαδή το «γυναικείο management», ο τρόπος που ασκούν management οι γυναίκες, δείχνει να φέρνει μεγαλύτερες δυνατότητες συναίνεσης, σύνθεσης, ευελιξίας, προσαρμογής, χαρακτηριστικά που λόγω των διπλών τους ρόλων οι γυναίκες είχαν ανά τους αιώνες αναγκαστεί ν’ αναπτύξουν.
Για την Ελλάδα, η κα Κατσέλη παρουσίασε την εικόνα των στοιχείων, ένα θέλω μόνο να επισημάνω, ότι η συνολική απασχόληση των γυναικών βρίσκεται στο 47,4% στην Ελλάδα φέρνοντάς την στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27. Θέλω όμως να τονίσω ότι κατά την 5ετία που διανύουμε αυτή τη στιγμή είχαμε σημαντικότατη επιβάρυνση της θέσης της γυναίκας. Θα θυμίσω ότι το 2009, που είναι ο πρώτος χρόνος που εφαρμόζεται ο νόμος Πετραλιά για το ασφαλιστικό σύστημα, είναι η αρχή αυξήσεων στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, αυξήσεις που αρχίζουν από τα 2 και φτάνουν για ορισμένες κατηγορίες γυναικών, μητέρων ανηλίκων τέκνων, έως και τα 10 χρόνια. Και το 2009 είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζεται αυτό.
Θέλω επίσης να θυμίσω ότι φέτος είναι η χρονιά όπου περιορίζονται οι θέσεις για μια άλλη κατηγορία γυναικών, τις νέες μητέρες καθώς περιορίζονται οι θέσεις για την παιδική φροντίδα και την δημιουργική απασχόληση των παιδιών από 25.000 που τις παρέλαβαν το 2004 σε 16.000. Δεκάδες βρεφονηπιακοί σταθμοί και παιδικοί σταθμοί ανά τη χώρα κλείνουν, όπως επίσης 31 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ενώ πάρα πολλές απ’ αυτές τις πολύ σημαντικές κοινωνικές Υπηρεσίες  υπολειτουργούν.
Επίσης να θυμίσουμε ότι στον ασφαλιστικό νόμο η κα Πετραλιά, και γενικότερα η ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης προπαγάνδισε πολύ ένα μέτρο που υποτίθεται θα βοηθούσε τις νέες μητέρες το οποίο ήταν απ’ τα μόνα που ψήφισε τότε το ΠΑΣΟΚ στην Βουλή για να δείξει καλή πίστη. Αυτό το μέτρο ήταν η εξάμηνη επιπλέον άδεια στις νέες μητέρες για την λοχεία. Ο τομέας γυναικών του ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένα αναδείξει αυτό το μέτρο, γιταί έχει επιλεκτική εφαρμογή καθώς εξαιρούνται  οι χιλιάδες εργαζόμενες στον Δημόσιο τομέα, σε Τράπεζες, σε Δημοτικές και σε τουριστικές επιχειρήσεις, αν και ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, ενώ δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για τις αυτοαπασχολούμενες.
Και όσον αφορά εκείνες τις γυναίκες που είναι μισθωτές του ΙΚΑ και μπορούν να πάρουν την άδεια, όσες από αυτές αμείβονται με μεγαλύτερους μισθούς από το βασικό ημερομίσθιο δεν κάνουν χρήση αυτού του μέτρου γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.
Τελείως επιγραμματικά να θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευθεί επανειλημμένα, και δια του Προέδρου του Κινήματος στην Βουλή, ότι θα καταργήσει αυτό το άδικο συνταξιοδοτικό καθεστώς του νόμου Πετραλιά και για τις γυναίκες αλλά και ευρύτερα. Επίσης έχει δεσμευτεί για σύνταξη και στήριξη στην ανασφάλιστη νοικοκυρά, η οποία περνά μέσα από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για 550 ευρώ για το μεμονωμένο άτομο και 950 ευρώ για το ζευγάρι, την οποία την γνωρίζετε βεβαίως αλλά θεωρούμε πολύ σημαντικό να επισημάνουμε.
Τέλος, για την απασχόληση των γυναικών, το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει ενεργά και θα ενισχύσει την συμμετοχή των γυναικών σε όσα μέτρα έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα για την απασχόληση ή και έχει κάνει σχετικές προτάσεις νόμου, π.χ. ενίσχυση των γυναικών στο 4ετές Πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους, ενίσχυση των γυναικών στην επιδότηση των θέσεων κοινωνικής εργασίας για απολυμένους μεγάλης ηλικίας και χαμηλής εξειδίκευσης και τέλος να υπενθυμίσω ότι τα προγράμματα στα οποία αναφέρθηκε η κα Κατσέλη λίγο πριν από μένα, που αφορούν τον διπλασιασμό των παιδικών σταθμών σε 4 χρόνια, τα ολοήμερα σχολεία και τα νηπιαγωγεία, δεν είναι μόνο προγράμματα που βοηθούν την γυναίκα στον ρόλο τον διπλό, αυτόν της «Μαίρης Παναγιωταρά», για να θυμηθώ το τραγούδι του ’80 αλλά διευκολύνουν την γυναικεία απασχόληση.
Είναι Προγράμματα τα οποία τα οποία επιτρέπουν στη νέα γυναίκα σήμερα να ζητήσει και να βρει δουλειά ευκολότερα από ό,τι αν δεν είχε παιδικό σταθμό ή ολοήμερο σχολειό. Ευχαριστώ πολύ. 

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ. Η κυρία Γεννηματά έχει τον λόγο.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ευχαριστώ πολύ. Την εποχή της ανασφάλειας και του φόβου, στην εποχή που η κάθε γυναίκα ζει το σήμερα και δεν ξέρει τι την περιμένει αύριο, με μια κυβέρνηση που αντί για μέτρα περιορίζεται να κάνει συστάσεις στους τραπεζίτες και στους μεγάλους επιχειρηματίες και προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από επικοινωνιακά παιχνίδια και ανασχηματισμούς, μια κυβέρνηση που αδυνατεί να δείξει άλλο πρόσωπο γιατί πολύ απλά δεν έχει,  εμείς στο ΠΑΣΟΚ δουλεύουμε σκληρά, δεν μένουμε στις διαπιστώσεις και προσπαθούμε μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο με όσους έχουν την πολιτική άποψη, με όσους έχουν την τεχνοκρατική άποψη αλλά και με τους ανθρώπους που έχουν την εμπειρία και τη γνώση, προσπαθούμε να καταλήξουμε στα μέτρα εκείνα που θα προστατεύσουν την γυναίκα, την οικογένεια, τον Έλληνα και την Ελληνίδα και θα μπορέσουμε έτσι να βγούμε από την κρίση με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.
Μιλάμε πολύ συχνά για την κρίση την οικονομική, αλλά αυτό που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα, δεν είχε να κάνει με την διεθνή οικονομική κρίση που μόλις τώρα άρχισαν να φαίνονται τ’ αποτελέσματά της και στην χώρα μας με την έλλειψη ρευστότητας στις Τράπεζες και τα προβλήματα με το πάγωμα δανειοδοτήσεων στην αγορά, είχε να κάνει κατά κύριο λόγο με μια κρίση ηθική, πολιτική και οικονομική που δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση με πρώτο θύμα την Ελληνίδα γυναίκα, με ηθικό έλλειμμα μετά απ’ όλα τα σκάνδαλα, το Βατοπέδι, τα ομόλογα, τις υποκλοπές, με πολιτικό έλλειμμα διότι στην κυριολεξία έκαναν τη λέξη μεταρρύθμιση στη χώρα μας, μια σημαντικότατη λέξη για το λεξιλόγιό μας και για την πολιτική ζωή του τόπου να μοιάζει μία λέξη χωρίς περιεχόμενο και με οικονομικό έλλειμμα καθώς εκτίναξαν το δημόσιο χρέος, έπεσαν εντελώς έξω στα έσοδα, αλλά και στη συγκράτηση των δαπανών.
Το πρώτο θύμα όπως είπα και πριν ήταν η γυναίκα. Θα σας πω ένα πολύ απλό παράδειγμα εκτός από τα νούμερα, πριν από λίγες μέρες στην Πάτρα σε ένα κατάστημα αποφασίστηκε το ποιος θα απολυθεί με κλήρωση μεταξύ των γυναικών και μόνο. Και βέβαια έλεγχος; Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έχει διαλυθεί επί των ημερών αυτής της Κυβέρνησης.
Οι γυναίκες ζουν σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, είναι οι πρώτες που απολύονται, είναι οι τελευταίες που προσλαμβάνονται, οι ανισότητες στις αμοιβές είναι τεράστιες, έχουν αυξηθεί κατά πολύ η ωρομίσθια εργασία, φεύγουν υπό την απειλή του κλεισίματος και βέβαια και με υπόσχεση ότι θα πάρουν κάποια αποζημίωση παραπάνω.
Έχουν σοβαρότατες μειώσεις. Οι περισσότερες απασχολούνται σε 4ωρα. Το να έχει μία γυναίκα σήμερα μία αμοιβή της τάξεως των 450,00 € είναι ευκαιρία και αν κανείς μπορεί να πάρει 800,00 € το μήνα, τότε μιλάμε για «λαχείο». Αυτή είναι η κατάσταση που ζουν οι γυναίκες. Και αυτό σιγά – σιγά έχει οδηγήσει στη χώρα μας ώστε τέσσερις στις δέκα γυναίκες να είναι οικονομικά ανενεργές, ακόμα χειρότερα από το ότι είναι άνεργες, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν καμία απολύτως οικονομική οντότητα, δραστηριότητα, κανένα απολύτως έσοδο.
Εγώ πραγματικά ντρέπομαι να λέω, ότι είναι αυτή η κατάσταση για την Ελληνίδα σήμερα. Και το να συμμετέχουν οι γυναίκες στην παραγωγή, το να βγουν από το σπίτι τους, δεν έχει να κάνει ούτε απλά και μόνο με κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε με τη δική τους χειραφέτηση και εξασφάλιση, αλλά ιδιαίτερα σε μία περίοδο κρίσης οικονομικής δεν είναι δυνατόν όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό να μην βρίσκεται στον αριθμητή του κλάσματος της παραγωγής, αλλά να βρίσκεται ηθελημένα και με σχέδιο της κυβέρνησης στο παρονομαστή. Αντιλαμβάνεστε πόσο πολύ επιβαρύνει αυτό τα πράγματα για την ελληνική οικογένεια.
Μίλησαν όλες οι προηγούμενες συντρόφισσες για την κατάσταση που επικρατεί στις δομές στήριξης της ελληνικής οικογένειας, δομές που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ και βλέπουμε σήμερα να καταστρέφονται, όπως επίσης είναι πραγματικά σε μαρασμό και σε εγκατάλειψη το Εθνικό Σύστημα Υγείας και εμείς οι γυναίκες γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει αυτό πριν απ’ όλα για εμάς.
Γιατί η γυναίκα είναι αυτή που θα προσπαθήσει να υποκαταστήσει και την έλλειψη των νοσηλευτών, θα φροντίσει για τους ηλικιωμένους γονείς, θα φροντίσει πάρα πολύ για τα παιδιά με προβλήματα υγείας, παιδιά με προβλήματα αναπηρίας, όλα αυτά στην πλάτη της Ελληνίδας γυναίκας σκάνε πρώτα.
Είμαστε, λοιπόν, εμείς που αντιμετωπίζουμε πρώτες τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η Κυβέρνηση, όπως και το τρίτο ακριβότερο καλάθι της νοικοκυράς που έχουμε στην Ευρώπη και εμείς γνωρίζουμε πως προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της οικογένειας.
Το χειρότερο απ’ όλα όμως εγώ θα έλεγα ότι είναι η ανεργία των νέων γυναικών. Γιατί στις γυναίκες κάτω από 30 χρόνων σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας η ανεργία ξεπερνάει το 20% μέσα στο 2008. Καταγράφεται δε στη χώρα μας η μεγαλύτερη ψαλίδα μεταξύ των ποσοστών ανεργίας που αφορούν τις γυναίκες και τους άνδρες και μία στις πέντε γυναίκες είναι μακροχρόνια άνεργη σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ.
Και βέβαια σ’ αυτά τα ποσοστά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι δεν συμπεριλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες άνεργες ή υποαπασχολούμενες που έχουν εργαστεί έστω και μία ώρα την εβδομάδα, ούτε περιλαμβάνονται οι 30.000 άνεργοι που είναι σε προγράμματα κατάρτισης ή σε STAGE, ούτε 120.000 κρυφοί άνεργοι, δηλαδή αυτοί που είναι πάνω από 2 χρόνια στην ανεργία και δεν δηλώνονται πουθενά, γιατί δεν ελπίζουν πουθενά.
Όμως ακριβώς μέσα σ’ αυτή την εικόνα εμείς πιστεύουμε, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ελπίδα, είναι προοπτική και δεν στεκόμαστε με δεμένα τα χέρια επειδή είμαστε στην αντιπολίτευση, δεν στεκόμαστε απλώς στην κριτική, αλλά προσπαθούμε με τη δουλειά που κάνουμε μέσα στο κόμμα μας να δώσουμε προτάσεις, λύσεις, διέξοδο και προοπτική για την ελληνική κοινωνία, για την Ελληνίδα γυναίκα. Ευχαριστούμε πολύ.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ. Κυρία Χαλάτση.

Ε. ΧΑΛΑΤΣΗ:  Θα ήθελα να σας παρουσιάσω τις εφτά δεσμεύσεις μας που βγαίνουν από το σύνολο του προγράμματός μας και να σας εξηγήσω λίγο μέσα από τη δομή της ημερίδας, πώς θα επιτευχθεί όλος αυτός ο στόχος που αναλύσανε πάρα πολύ εύστοχα οι συντρόφισσες, όσον αφορά την εργασία. τις κοινωνικές υποδομές, αλλά και το δείκτη προστασίας που οφείλουμε να δημιουργήσουμε σαν ένα κόμμα που πραγματικά σέβεται τους πολίτες.
Και βέβαια ξέρετε πάρα πολύ καλά, κάνετε όλοι ρεπορτάζ ΠΑΣΟΚ, πόση μεγάλη σημασία δίνει ο Πρόεδρός μας στο να στηρίξει την ελληνική οικογένεια,  μια από τις ουσιαστικές δεσμεύσεις του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν η στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος.
Και γνωρίζετε βέβαια καλά, ότι η στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος δεν γίνεται μόνο ποσοστιαία μέσα από τους μισθούς που μπορεί κανείς να χορηγήσει ειδικά σε περιόδους κρίσεις, αλλά υπάρχει και αυτό που λέμε κοινωνικός μισθός.
Εμείς ήδη από τις εκλογές του 2007 με το πρόγραμμα που καταθέσαμε στον Ελληνικό λαό, αλλά που δεν ξέρω πόσοι το γνωρίσανε καλά από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας προκρίναμε πάρα πολλές ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν το δικαίωμα της εργασίας στο σύνολο των πολιτών, ανδρών- γυναικών, βασική προϋπόθεση για την ευημερία και την ανάπτυξη μιας χώρας.
Μια χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε ανάπτυξη, και σαφώς πολύ καλά το ανέλυσε η υπεύθυνη για τα οικονομικά μας, η Λούκα Κατσέλη, μόνο όταν ευημερούν οι αριθμοί. Χρειάζεται να ευημερούν και οι άνθρωποι και σαφώς για να έχει μια χώρα ανάπτυξη ουσιαστική, θα πρέπει να έχει και  τους ανθρώπινους πόρους που θα την επιτελέσουν. Γι’ αυτό  θα πρέπει να τους στηρίξουμε με υποδομές.
Τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις τις αναπτύσσουμε  σε 7 άξονες, που βέβαια δεν ορίζουν το σύνολο του προγράμματος, απλά προσπαθήσαμε με 7 τίτλους να σας δώσουμε να κατανοήσετε την βαρύτητα που δίνουμε στη στήριξη των πολιτών, της οικογένειας και το ενδιαφέρον που έχουμε ως ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της χώρας, που είναι τα παιδιά μας.
Προστατεύουμε τα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία και στην κοινωνική ασφάλιση. Ενδυναμώνουμε τους μηχανισμούς ελέγχου της εργατικής νομοθεσίας. Δικαίωμα στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Πρόσφατα είχαμε το πρόβλημα που προέκυψε με την Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν έλεγξε την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, που είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν οι επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μην υπάρχουν τέτοια γεγονότα, που πραγματικά είναι γεγονότα τρομοκρατίας;
Δεύτερον, στήριξη και σύνταξη στην ανασφάλιστη νοικοκυρά. Πάρα πολύ εύστοχα ανέλυσε η Εύη Χριστοφιλοπούλου μέσα από πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση το πρόγραμμά μας. Δείκτη προστασίας πρόνοιας και υποστηρικτικών δομών για τη γυναίκα, την οικογένεια, στήριξη της μονογονεϊκής οικογένειας.
Οι μορφές της οικογένειας σήμερα είναι πολλές και διαφορετικές. Ο στόχος ο δικός μας είναι να στηρίξουμε την οικογένεια με οποιαδήποτε μορφή υπάρχει και να αντιμετωπίσουμε την υπογεννητικότητα.
Φροντίδα των παιδιών σε βρεφική και νηπιακή ηλικία. Διπλασιασμός των βρεφονηπιακών σταθμών πλήρους ωραρίου, πολύ βασικό αυτό, επιχορήγηση του κόστους φύλαξης των παιδιών σε σταθμούς, ολοήμερο νηπιαγωγείο και ολοήμερο σχολείο.
Πέμπτο, υποστήριξη των νέων ζευγαριών στην προσπάθεια απόκτησης οικογένειας. Οικονομική στήριξη, ιατρική μέριμνα, φορολογική ελάφρυνση, εφάπαξ παροχή 2.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Έκτο, μέριμνα για τις οικογένειες παιδιών με αναπηρία. Ένα τεράστιο πρόβλημα, που δεν μπορεί μία ευνομούμενη πολιτεία, μία ανθρώπινη,  μια δίκαιη κοινωνία να μην το αντιμετωπίζει.
Στήριξη των γυναικών που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Τα φαινόμενα βίας αυξάνονται ολοένα και περισσότερο και ξέρουμε όλοι πολύ καλά, ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης, τα προβλήματα βίας μεγιστοποιούνται τόσο μέσα στην οικογένεια, όσο και μέσα στην κοινωνία, ξεκινώντας από το εργασιακό περιβάλλον.  Εμείς ως Τομέας Γυναικών θέλουμε μ’ αυτή την ημερίδα να αναδιπλώσουμε το σύνολο των προγραμματικών μας δεσμεύσεων και να το αναδιπλώσουμε χωρίς να αδιαφορήσουμε για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, χωρίς όπως είπε πολύ σωστά η Φώφη Γεννηματά, να μην λάβουμε υπόψη μας τις τεχνοκρατικές απόψεις και τις απόψεις των πολιτών.
Γι’ αυτό, η ημερίδα μας διαρθρώνεται σε τρεις θεματικές και έχει, μετά από κάθε θεματική, συζήτηση με το κοινό, έτσι ώστε και να γίνουν αντιληπτές οι προτάσεις μας, αλλά και να τις επεκτείνουμε, να τις τροποποιήσουμε, να τις διαφοροποιήσουμε, σε περίπτωση που δεν έχουμε λάβει υπόψη μας καινούργια δεδομένα που προκύπτουν  από την ταχύτητα με την οποία  κινείται η σύγχρονη ζωή και οι ανάγκες των πολιτών.
Έχετε λάβει στα χέρια σας το πρόγραμμα της ημερίδας, βλέπετε ότι θα έρθουν να μας μιλήσουν και γυναίκες ευρωβουλευτές, που είναι επικεφαλής σε Διεθνή Φόρα, όπως είναι η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, η Ιταλίδα ευρωβουλευτής, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Γυναικών, η ευρωβουλευτής από την Ουγγαρία και η Ισπανίδα εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ισπανίας, υπεύθυνη για θέματα ισότητας. Η Ισπανία είναι  μια χώρα που έχει κάνει αρκετά βήματα στο να δώσει τη δυνατότητα στις γυναίκες να έχουν μεγαλύτερο ρόλο στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Βέβαια αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα, όταν θα γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, σε αντιδιαστολή με την κυβέρνηση Καραμανλή, που σε εκπροσώπηση γυναικών στην κυβέρνησή του, είχε μόνο ένα 7%.
Ελπίζουμε να επικοινωνήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στους πολίτες και σας ευχαριστούμε που ήρθατε σήμερα και μας ακούσατε.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Υπάρχουν ερωτήσεις; Κύριε Χασαπόπουλε παρακαλώ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω την κα Γεννηματά, μια που αναφέρεστε στις γυναίκες οι οποίες μετέχουν στα κοινά κλπ., σήμερα στις κινητοποιήσεις που έγιναν στους αγρότες κάτω στον Πειραιά και την επέμβαση με την Αστυνομία, τραυματίστηκε μια συνάδελφός σας μια Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ η κα Σκραφνάκη και θέλω να σας ζητήσω ένα σχόλιο γι' αυτό.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ θέλω κατ' αρχήν να συμπαρασταθώ στην κα Σκραφνάκη, αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι οι αγρότες και το πώς η Κυβέρνηση απαντά στην απόγνωση των αγροτών. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η απάντηση της Κυβέρνησης στην αγωνία των αγροτών, είναι βία και καταστολή. 
Νομίζω ότι θα πρέπει ο κ. Μαρκογιαννάκης να είναι πάρα πολύ ευτυχείς που εξάντλησε τη μηδενική ανοχή στους συμπατριώτες του και είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση από την εποχή που ήταν πάνω στα τρακτέρ και έλεγε «Όλα τα κιλά όλα τα λεφτά» σήμερα μπροστά από τα τρακτέρ λέει «Όλα τα χημικά»!

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Σας ευχαριστώ πούμε πολύ.


Σημείωση
Οι μελέτες και τα άρθρα στα οποία αναφέρεται η κα Χριστοφιλοπούλου είναι οι:
- Social Consequences of the Financial Crisis in Asia, Asian Development Bank, Νοέμβριος 1999
- Global crisis hits nearly 44,000 local full-time jobs, The Australian, 15-1-2009
- Global Financial Crisis: Are women the Antidote? Michel Ferrary, CERAM Business School

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved