nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Άλλες εκδηλώσεις Επιστροφή    
Ευρωπαϊκός διαγωνισμός για νέους επιστήμονες

 

Αθήνα 3.12.2010, 12:12

Το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει ότι προτίθεται να συμμετάσχει στον «23ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στo Ελσίνκι της Φινλανδίας, το Σεπτέμβριο του 2011, και καλεί τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν υποψηφιότητα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, σκοπός του διαγωνισμού είναι να εντοπίσει ταλαντούχους νέους και να τους δώσει κίνητρα και ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διοργάνωση με ευρύτατη συμμετοχή από όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, τον Καναδά, κ.λπ.

Στον 22ο Διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα το Σεπτέμβριο του 2010, συμμετείχαν νέοι επιστήμονες από 37 χώρες, οι οποίοι παρουσίασαν συνολικά 85 εκθέματα. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο μαθητής της Γ’ τάξης του 4ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου Αττικής, Μαρίτσης Χαράλαμπος, ο οποίος διαγωνίστηκε με το project “Jet Engine System”.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, πρέπει να υποβάλουν εργασία ατομική ή ομαδική (ομάδες με μέγιστο αριθμό 3 ατόμων). Η εργασία θα είναι πρωτότυπη επιστημονική μελέτη ή ευρεσιτεχνία που οι ίδιοι οι υποψήφιοι θα έχουν επινοήσει, επεξεργαστεί και καταγράψει και η οποία αρχικά θα υποβληθεί με την μορφή γραπτής αναλυτικής περιγραφής. Όσοι επιλεγούν από το πρώτο αυτό στάδιο, θα κληθούν να προχωρήσουν στην κατασκευή των σχεδίων (projects) που έχουν υποβάλει. Γίνονται δεκτά σχέδια από όλα τα πεδία επιστημονικής έρευνας: Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Μηχανική, Βιολογία, Γεωλογία, Περιβαλλοντική, Πληροφορική, Κοινωνικές Επιστήμες κ.λ.π.

Η ηλικία των διαγωνιζόμενων θα πρέπει να είναι κάτω από τα 21 έτη την τελευταία ημέρα του μήνα που πραγματοποιείται ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός (Σεπτέμβριος 2011), αλλά πάνω από τα 14 έτη την πρώτη ημέρα του ίδιου μήνα. Όσον αφορά στους φοιτητές - σπουδαστές, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την επιστημονική μελέτη τους - ευρεσιτεχνία πριν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να μην έχουν διανύσει πάνω από ένα έτος σπουδών σε Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΚΕΜΕ, μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων.

Προκειμένου να συμμετάσχουν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό τα σχέδια θα πρέπει πρώτα να έχουν διακριθεί στον αντίστοιχο Εθνικό Διαγωνισμό. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να υποβάλουν υποψηφιότητα στον Εθνικό Διαγωνισμό, πρέπει να αποστείλουν έως τις 28 Ιανουαρίου 2011 στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, γραπτό δοκίμιο με την πρότασή τους. Θα γίνει προεπιλογή έως 15 γραπτών προτάσεων, οι οποίες θα προχωρήσουν στο στάδιο της υλοποίησης. Το στάδιο της υλοποίησης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου 2011. Από τα ανωτέρω αναφερόμενα σχέδια (projects) θα επιλεγούν έως τις 6 Μαΐου 2011 τα τρία καλύτερα (με ανώτατο αριθμό συμμετεχόντων τους 3 υποψηφίους ανά σχέδιο, αλλά όχι περισσότεροι από 6 υποψήφιοι συνολικά και για τα 3 σχέδια), τα οποία θα αποτελέσουν τη συμμετοχή της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό.

Τα γραπτά δοκίμια που θα υποβληθούν έως την πρώτη καταληκτική ημερομηνία της 28ης Ιανουαρίου 2011, δε θα πρέπει να υπερβαίνουν τις δέκα σελίδες (μεγέθους Α4) και μπορούν επίσης να συνοδεύονται από επιπλέον 10 σελίδες με γραφήματα, σχέδια, κλπ.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποστείλουν μαζί με το σχέδιό τους:
-  Επικυρωμένο αντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου πιστοποιητικού όπου αποδεικνύονται τα στοιχεία του αιτούντος και
-  Συμπληρωμένο το έντυπο της αίτησης που επισυνάπτεται στο έγγραφο αυτό, ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία μαζί τους.

Ενδεικτικά, παραθέτουμε περιλήψεις σχεδίων που έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό:
- Ανάπτυξη κατανεμημένων συστημάτων με τη χρήση του ΧΟ (Ελλάδα, ειδικό βραβείο EIROForum 2008).
Ο κύριος στόχος του project του Νίκου Πασσαλή είναι η ανάπτυξη ενός προγράμματος που θα εκμεταλλεύεται τους φορητούς ΧΟ για τη δημιουργία ενός κατανεμημένου συστήματος. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι: ο απομακρυσμένος έλεγχος των εργασιών που εκτελούνται στους φορητούς υπολογιστές, οι πλήρως αυτοματοποιημένες λειτουργίες που δεν απαιτούν την εμπλοκή των χρηστών, το αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης σφαλμάτων συνδυασμένο με χαρακτηριστικά αυτο-επίλυσης σε περίπτωση εντοπισμού κάποιου προβλήματος και το σύστημα «έξυπνης» διαχείρισης ενέργειας. Οι τροποποιήσεις στο λογισμικό του υπολογιστή είναι πολύ λίγες και η λειτουργικότητα είναι η ίδια. Επιπλέον, χαρακτηριστικά όπως τα εικονικά διαμερίσματα στη μνήμη RAM, οι τεχνικές buffering, η παρακολούθηση της θερμοκρασίας, έχουν υλοποιηθεί προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την επιβάρυνση στο υλικό και να μην επηρεάσουν την αναμενόμενη διάρκεια ζωής των υπολογιστών. Σαν αποτέλεσμα, παρόλο που η ισχύς του κάθε υπολογιστή ΧΟ είναι μικρή, εάν όλοι τους συνδεθούν μεταξύ τους σε ένα κατανεμημένο σύστημα, η επεξεργαστική τους ισχύς θα είναι τεράστια. Με εφαρμογή της πρωτοβουλίας OLPC (One Laptop Per Child) σε όλη την Ευρώπη, η τελική ισχύς του συστήματος θα μπορούσε να φτάσει τα 10 Terraflop, ενώ σήμερα το ισχυρότερο τέτοιο σύστημα στον κόσμο δεν ξεπερνά τα 3 Terraflop.

- Στρατηγική αναζήτησης τροφής των μυρμηγκιών Formica Cinerea (Πολωνία, πρώτο βραβείο 2010).
Ο σκοπός της έρευνας ήταν να εντοπίσει πώς τα μυρμήγκια Formica Cinerea αναζητούν τροφή. Ένας επιπλέον στόχος ήταν να ελεγχθεί εάν τα μυρμήγκια F. Cinerea είναι ικανά να μοιράζουν πληροφορίες αναφορικά με την ποιότητα της τροφής. Η παρατήρηση σε αποικίες άγριων μυρμηγκιών Formica Cinerea έδειξε ότι ακολουθούν μια στρατηγική που ονομάζεται "μαζική πρόσληψη". Τα μυρμήγκια που ακολουθούν αυτή τη στρατηγική κατασκευάζουν μια κολώνα που οδηγεί από τη φωλιά στην τροφή. Χρησιμοποιούν φερομόνες για να ορίσουν τη διαδρομή. Η παρατήρηση σε αποικίες μυρμηγκιών που διατηρούνται σε ειδικό τροφείο έδειξε ότι τα μυρμήγκια μπορούν να μοιραστούν πληροφορίες για την ποιότητα της τροφής. Επίσης, μπορούν να μεταπηδήσουν από τροφή χαμηλότερης ποιότητας σε άλλη καλύτερη, αλλά το κάνουν με αργό ρυθμό. Η στρατηγική που χρησιμοποιείται από τα μυρμήγκια F. Cinerea δεν είναι η πλέον αποδοτική, αλλά χάρη σε αυτήν, αποφεύγονται οι συγκρούσεις με τα μηρμύγκια T. Caespitum, μια άλλη κατηγορία που ζει στο ίδιο περιβάλλον. Τα μυρμήγκια T. Caespitum χρησιμοποιούν μια πιο ευέλικτη στρατηγική αναζήτησης τροφής που ονομάζεται "ομαδική μαζική πρόσληψη". Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αυτά τα δύο είδη δεν ανταγωνίζονται για τις ίδιες πηγές τροφής και δε συγκρούονται μεταξύ τους.

- Σύστημα κινητήρων Jet – Jet Engine System (Ελλάδα, 2010).
Σήμερα στο χώρο του RC, υπάρχουν δύο είδη κινητήρων αεροσκαφών: ο κινητήρας εσωτερικής καύσης και ο ηλεκτροκινητήρας. Καθένας από αυτούς του δύο κινητήρες έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Τι θα συνέβαινε εάν κατασκευάζαμε έναν κινητήρα, ο οποίος θα συνδύαζε όλα τα πλεονεκτήματα και των δύο κινητήρων; Έτσι, κατασκεύασα έναν κινητήρα ο οποίος συνδυάζει τη μεγάλη ώθηση μιας τουρμπίνας RC καυσίμου, με το χαμηλό κόστος ενός ηλεκτροκινητήρα RC. Το ονόμασα C.B.H.I-E.E.W.A.

Τελική φάση
Στην τελική φάση του διαγωνισμού σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η παρουσίαση των εργασιών στα μέλη της Κριτικής Επιτροπής γίνεται από τους ίδιους τους υποψηφίους και βραβεύονται τα πιο πρωτότυπα και καινοτόμα σχέδια. Στους συμμετέχοντες θα καλυφθούν τα έξοδα μετάβασης, διαμονής και διατροφής.

Από τις εργασίες που θα διακριθούν, οι εννέα πρώτες θα κερδίσουν χρηματικό έπαθλο. Οι τρεις καλύτερες εργασίες θα κερδίσουν από €7.000 η καθεμία, οι επόμενες τρεις από €5.000 και ακόμα τρεις από €3.500. Επιπλέον, παρέχεται στους νικητές αλλά και σε άλλους διακριθέντες η δυνατότητα να τοποθετηθούν σε διεθνούς φήμης ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα για μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να παρακολουθήσουν την εργασία των εκεί ερευνητών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες μπορείτε να απευθυνθείτε στον ιστότοπο: http://ec.europa.eu/research/youngscientists/indexflash.htm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved