nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Άλλες εκδηλώσεις Επιστροφή    
Ντοκιμαντέρ και ηλεκτρονικό βιβλίο: Γαλιλαίος. Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης

Αθήνα 25.11.2013, 23:16

Το Ίδρυμα Ευγενίδου παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή «Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης», αφιερωμένη στον σπουδαίο διανοητή Γαλιλαίο. 

Το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σημαντικές στιγμές από τη ζωή και το έργο του Γαλιλαίου που, κατά πολλούς, αποτέλεσε την αφετηρία της σύγχρονης επιστήμης. Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει άγνωστες πτυχές του 17ου αιώνα και της διανοητικής δραστηριότητας της εποχής, με ανατρεπτικό και πρωτότυπο τρόπο. Εστιάζει με δραματοποιημένο τρόπο στις διαμάχες του Γαλιλαίου, στις πολιτικές του συμμαχίες, τα επιτεύγματά του και φυσικά στην περίφημη δίκη και καταδίκη του, τελικά, από την Ιερά Εξέταση.

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε από την επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΕΤ) του Ιδρύματος Ευγενίδου, σε συνεργασία με τον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη Πάνο Ανέστη, ο οποίος έχει σπουδάσει Ιστορία της Επιστήμης. Συγγραφέας του κειμένου και αφηγητής είναι ο Δημήτρης Πετάκος, υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας της Επιστήμης, ενώ η επιστημονική επιμέλεια του κειμένου πραγματοποιήθηκε από τον Δημήτρη Κοιλάκο, φυσικό και υποψήφιο διδάκτορα Φιλοσοφίας της Επιστήμης. Η οργάνωση της παραγωγής έγινε από τη Λήδα Αρνέλλου, διδάκτορα Επικοινωνίας της Επιστήμης.

Τον ρόλο του Γαλιλαίου ερμηνεύει ο βραβευμένος ηθοποιός Αντώνης Βλησίδης. Στον ρόλο του Καρδινάλιου Μπελαρμίνε είναι ο Νίκος Μπουρνιάς και του γραμματέα της Ιεράς Εξέτασης ο Μιχάλης Ταμπούκας. Η μουσική επιμέλεια και μίξη ήχου έγινε από τον συνθέτη Αναστάσιο Κ. Κατσάρη, υπεύθυνο για τη μουσική των παραστάσεων του Ψηφιακού Πλανηταρίου, του Ιδρύματος Ευγενίδου. Τα γραφικά (motion graphics & animation) δημιουργήθηκαν από την εικαστικό Μίνα Ασημακοπούλου, το μοντάζ έκαναν οι Νίκος Παπαδόπουλος και Διονύσης Ξένος (ΧΥΖ Productions) και η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Νίκου Μιστριώτη (ΧΥΖ Productions). Όλοι οι συντελεστές αναφέρονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Το ντοκιμαντέρ διαθέτει ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους και είναι διαθέσιμο σε υψηλή ανάλυση στο κανάλι του Ιδρύματος Ευγενίδου στο ΥouTube.

Παράλληλα με το ντοκιμαντέρ, η επιστημονική ομάδα της ΔΕΕΤ του Ιδρύματος Ευγενίδου προχώρησε στη συγγραφή ενός ηλεκτρονικού βιβλίου (διατίθεται σε μορφή e-book και i-book), στο οποίο παρουσιάζεται εκτενώς το έργο του Γαλιλαίου και η εποχή στην οποία έζησε.

Εκπαιδευτική αξιοποίηση
Η εκπαιδευτική αξιοποίηση επεισοδίων από την ιστορία της επιστήμης μπορεί να συντελέσει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται η επιστήμη, αλλά και να αναδείξει τους περιορισμούς που υφίσταται η εξέλιξή της από το ιστορικό, πολιτισμικό, τεχνολογικό και φιλοσοφικό πλαίσιο της κάθε εποχής. Το ντοκιμαντέρ και το ηλεκτρονικό βιβλίο «Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης» μπορούν να αξιοποιηθούν έτσι, ώστε μέσα από κατάλληλες δραστηριότητες να ενθαρρύνουν τη διεπιστημονική προσέγγιση της γνώσης και τη συνεργατική μάθηση. Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες και προτάσεις για την εκπαιδευτική αξιοποίηση του υλικού στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου ή στα τηλέφωνα 210 9469681, 210 9469640.

Οι σχολικές ομάδες που το επιθυμούν μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν τη Διαδραστική Αφήγηση: «Γαλιλαίος και Επιστημονική Επανάσταση». Η Διαδραστική Αφήγηση πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη, στα πλαίσια του προγράμματος σχολικών επισκέψεων στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας. Για κράτηση θέσεων απαραίτητη είναι η συνεννόηση με το Τμήμα των κρατήσεων στο τηλ. 210 9469641.

Πληροφορίες
Πληροφορίες για τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό με πειράματα, ντοκιμαντέρ για την ιστορία της επιστήμης και ομιλίες ερευνητών, που μας ενημερώνουν για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, μπορείτε να αναζητήσετε στις σελίδες και στα κανάλια που ακολουθούν: Ίδρυμα Ευγενίδου,  YouTube,  Vimeo, Facebook, Twitter, Google +.
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved