nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Άλλες εκδηλώσεις Επιστροφή    
Προγράμματα EE για σχολεία

Αθήνα 17.12.2013, 16:55

Προγράμματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενεργό δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη που απευθύνονται σε σχολεία έχει αναπτύξει το Συμβούλιο της Ευρώπης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. 

«Στις παρούσες κοινωνικοοικονομικές συγκυρίες και δεδομένης της αναγκαιότητας συνύπαρξης μαθητών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο στα σχολεία ολόκληρης της χώρας, θεωρούμε ότι ζητήματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενεργό δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη οφείλουν να αποτελούν προτεραιότητα στις δυνατότητες που δίνονται μέσα από την διαθεματική προσέγγισή των μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το υλικό προσφέρεται για την ανάπτυξη Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο και Ερευνητικών Εργασιών (project) στο Λύκειο, και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά σε θεματικές ενότητες στην διδασκαλία ποικίλων μαθημάτων, μεταξύ αυτών και των Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή της Ε' και Στ' Δημοτικού, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή της Γ' τάξης Γυμνασίου και Πολιτική Παιδεία (Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία) της Α' τάξης Ημερησίου και της Β' τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου.  

Ο κύριος στόχος του προγράμματος αυτού  είναι να επιτευχθεί η εφαρμογή και ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τομέα της εκπαίδευσης μέσω της καλύτερης κατανόησης των αρχών του Ευρωπαϊκού συστήματος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της λειτουργίας των μηχανισμών του.

Το πρόγραμμα αρχικά προορίζεται να βοηθήσει τους Ευρωπαίους μαθητές κατά κύριο λόγο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να εξοικειωθούν με τις βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού δικαίου σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και να κατανοήσουν πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων καθώς και άλλα σημαντικοί φορείς ελέγχου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επίσης, το πρόγραμμα στοχεύει να διευρύνει τον ρόλο και τις ευθύνες των εκπαιδευτικών ως βασικούς εμπλεκομένους στην διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των αρχών του Ευρωπαϊκού συστήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όσα σχολεία επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να επισκεφθούν τη ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και να εγγραφούν στέλνοντας τα απαιτούμενα στοιχεία επικοινωνίας. Με την εγγραφή τους θα λάβουν από το Συμβούλιο της Ευρώπης ένα εκπαιδευτικό πακέτο, που περιέχει διάφορα άρθρα, ενημερωτικά δελτία και διδακτικό υλικό. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν διάφορα ενδιαφέροντα εργαλεία, όπως εκπαιδευτικά έντυπα και οπτικοακουστικό υλικό στην ιστοσελίδα του προγράμματος, στην επιλογή Resources.

Το πρόγραμμα Εκπαίδευση για Δημοκρατική Ιδιότητα του Πολίτη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Education for Democratic Citizen ship and Human Rights) έχει ως στόχο να προσφέρει τις απαιτούμενες γνώσεις, κατανόηση, δεξιότητες και στάσεις που βοηθούν τους ανθρώπους, και εν προκειμένω τους μαθητές, να λειτουργούν με αποτελεσματικό τρόπο στην κοινότητά τους - σε τοπικό, εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Μέσα από το πρόγραμμα δίνονται κατευθύνσεις ως προς το πώς μπορεί κανείς να ενημερωθεί σχετικά με τα δικαιώματα, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του. Επίσης, η προσέγγιση των σχετικών θεμάτων βοηθάει  το άτομο να  συνειδητοποιήσει ότι μπορεί με τις επιλογές και την στάση του να ασκήσει επιρροή και να κάνει τη διαφορά.

Συγκεκριμένα, στην επιλογή Resources→Publications οι εκπαιδευτικοί τόσο της πρωτοβάθμιας, όσο και της δευτεροβάθμιας, έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν από μια ευρεία ποικιλία εκπαιδευτικού υλικού, τόσο θεωρητικού όσο και πρακτικού, προκειμένου να ενισχύσουν την διδασκαλία τους επί συγκεκριμένων σχετικών θεμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται αναρτημένο στην ελληνική γλώσσα το εγχειρίδιο COMPASS του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο αποτελεί μια ιδιαίτερα αξιόλογη πηγή δημιουργικών τρόπων με τους οποίους οι έφηβοι και οι ενήλικοι νέοι μπορούν να μάθουν να χειρίζονται προβλήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου κι αν αυτά ανακύπτουν.  
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved