nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Άλλες εκδηλώσεις Επιστροφή    
Παρουσίαση σύγχρονου ελληνο-αγγλικού λεξικού (13/5/08)

Αθήνα 13.5.2008, 18:44
Τον πρώτο τόμο της μνημειώδους έκδοσης "Α Modern Greek – English Dictionary" (Σύγχρονο Ελληνο-Αγγλικό Λεξικό) το οποίο συνέταξε και επιμελήθηκε ο καθηγητής Δημήτριος Ι. Γεωργακάς (1908 – 1990), θα παρουσιάσουν την Πέμπτη, 15 Μαΐου 2008 στις 20:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τον Εκδοτικό Οίκο Αristide D. Caratzas.

Στον πρώτο τόμο του λεξικού, που εκδόθηκε το 2005 από τον εκδοτικό οίκο Aristide D.Caratzas, και με Διευθυντή έκδοσης τον Ιωάννη Ν. Καζάζη, διευθυντή του Τμήματος Λεξικογραφίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, περιλαμβάνεται μόνο το γράμμα Α και καταγράφονται 65.000 λήμματα από 350.000 περίπου του συνολικού αρχείου. Οι επόμενοι τόμοι θα εκδοθούν με τον ίδιο Διευθυντή έκδοσης και αυτοί από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη, Πρόεδρος του οποίου σήμερα είναι ο Πάνος Α. Λιγομενίδης, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας διασώζει το αρχείο του καθηγητή Γεωργακά και συμβάλλει στην διάδοση της ελληνικής γλώσσας με την συνέχεια της έκδοσης του Ελληνο-Αγγλικού Λεξικού αλλά και με την διατήρηση άλλων σημαντικών γλωσσικών αρχείων και την έκδοση άλλων σημαντικών λεξικών.

Το Ελληνο-Αγγλικό Λεξικό είναι μοναδικό έργο στα χρονικά της νεοελληνικής λεξικογραφίας, καθώς είναι βασισμένο αποκλειστικά σε πρωτογενή έρευνα (όλα τα άλλα λεξικά της νέας ελληνικής βασίζονται στο μεγαλύτερο μέρος τους σε προηγούμενα λεξικά) κάνοντας χρήση ενός μοναδικού λεξικογραφικού Σώματος Κειμένων.

Για εικοσιπέντε χρόνια ο Γεωργακάς και οι συνεργάτες του συγκέντρωναν τα 2,5 εκατομμύρια παραθέματα στα οποία βασίζονται αυτός και οι επόμενοι τόμοι. Το υλικό περιλαμβάνει δείγματα προφορικού λόγου, παραθέματα από εφημερίδες, περιοδικά, παραμύθια, δημοτικά τραγούδια, συλλογικούς τόμους και ανθολογίες πεζών κειμένων, ποιητικές ανθολογίες και έργα μεμονωμένων συγγραφέων, ποιητών, πεζογράφων και ειδικών συγγραφέων (πάνω από 500 συγγραφείς χρησιμοποιήθηκαν στον πρώτο τόμο). Μέσα από το υλικό του Ελληνο-Αγγλικού Λεξικού διαγράφεται η εξέλιξη της ελληνικής γραμματείας από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα με έμφαση στα τελευταία χρόνια.

Το Ελληνο-Αγγλικό Λεξικό δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ως διεθνές έργο αναφοράς. Διαφέρει από ένα εθνικό λεξικό μόνο ως προς το γεγονός ότι οι ερμηνείες και το επεξηγηματικό υλικό είναι γραμμένα σε διεθνή γλώσσα, όπως η αγγλική.

Ο πρώτος τόμος του λεξικού έχει διακριθεί με τον τίτλο Outstanding Academic Title (Εξέχων Ακαδημαϊκός Τίτλος) για το 2006 από το περιοδικό Choice, όργανο του συνδέσμου Κολλεγιακών και Ερευνητικών Βιβλιοθηκών (Association of College and Research Libraries).

Για το λεξικό θα μιλήσουν οι:
- Ιωάννης Ν. Καζάζης, Διευθυντής του Τμήματος Λεξικογραφίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας
- Αριστείδης Καρατζάς, Εκδότης
- Χριστίνα Μπασέα, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών
- Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Καθηγητής Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Στην εκδήλωση, που είναι ελεύθερη στο κοινό, χαιρετισμό θα απευθύνει ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης. ΓΠληρφορίες παρέχει ο κ. Γιώργος Μπανιώκος, τηλ.: 210-3680071.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved