nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Άλλες εκδηλώσεις Επιστροφή    
Ένα πρωτότυπο αστρονομικό ταξίδι στους ουρανούς της Χαβάης 10.11.08


Αθήνα 10.11.2008, 17:53
Σε μία και μοναδική εκδήλωση με τίτλο: «Οι Ουρανοί της Χαβάης: Παραδοσιακή Πλοήγηση και Αστρονομική Εξερεύνηση» προσκαλεί τους φίλους της Αστρονομίας και της Ναυσιπλοΐας, την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 19.00, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη παρουσίαση κατά την οποία δύο ειδικοί από τη Χαβάη θα μιλήσουν από τη μία για την παραδοσιακή γνώση του ουρανού -όπως την ανέπτυξαν οι αυτόχθονες κάτοικοι της Χαβάης- ενώ από την άλλη θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των πλέον πρόσφατων αστρονομικών εξερευνήσεων ορισμένων από τα σπουδαιότερα Αστεροσκοπεία του Κόσμου, αυτών δηλαδή που βρίσκονται εγκατεστημένα στο διάσημο όρος Maunakea της Χαβάης.

Στο πρώτο μέρος ο κ. Chad "Kấlepa" Baybayan, θα μας μυήσει στα μυστικά της Παραδοσιακής Πλοήγησης μέσω των Άστρων. Ο κ. Baybayan θα μας εξηγήσει πώς οι αυτόχθονες Χαβανέζοι πετύχαιναν με βάση τα άστρα να διαπλέουν με επιτυχία τον Ειρηνικό Ωκεανό με κανό ανοικτής θαλάσσης.

Περιγράφοντας τις τέσσερεις βασικές αστρικές γραμμές, σε συνδυασμό με τα ζεύγη των μεσημβρινών, θα μας εξηγήσει πώς οι Πολυνήσιοι ναυτικοί μπορούσαν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τη θέση τους στον ωκεανό.  Ακόμη, θα σταθεί στον τρόπο με τον οποίο η Πολυνησιακή Ναυτική Κοινότητα κρατάει ως σήμερα ζωντανή την παράδοση αυτή και εξακολουθεί να ταξιδεύει με τον τρόπο αυτό στις ανοικτές θάλασσες.

Ο κ. Chad "Kấlepa" Baybayan είναι Αρχιπλοηγός των αυτοχθόνων κατοίκων της Χαβάης. Διετέλεσε καπετάνιος στα κανό ανοικτής θαλάσσης: Hokule΄a, Hawai΄iloa και Hokualaka΄l, τα οποία πραγματοποίησαν το διάπλου του Ειρηνικού Ωκεανού. Συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια αναζήτησης και αξιοποίησης παραδοσιακών μεθόδων πλοήγησης μέσω των άστρων για τα ταξίδια του αυτά. Το 2007 διέπλευσε με επιτυχία τον Ειρηνικό Ωκεανό από τη Χαβάη έως την Ιαπωνία με το κανό ανοικτής θαλάσσης Hokule΄a κάνοντας χρήση παραδοσιακών μεθόδων πλοήγησης.

Στο δεύτερο μέρος ο κ. Shawn Laatsh θα μας παρουσιάσει τα δεδομένα της Σύγχρονης Αστρονομικής Εξερεύνησης των μεγάλων Αστεροσκοπείων του Maunakea. Ο κ. Laatsch θα μας μιλήσει ακόμη για το Maunakea και ξεναγώντας μας στο Γαλλικό-Καναδέζικο-Χαβανέζικο Τηλεσκόπιο, στα Αστεροσκοπείο Gemini και Subaru -που φιλοξενούνται στo Maunakea- θα επιβεβαιώσει γιατί όλα τα παραπάνω αποτελούν μερικά από τα καλύτερα αστρονομικά παρατηρητήρια στον κόσμο. Ταυτόχρονα, θα μας παρουσιάσει τις τελευταίες εικόνες που μας στέλνουν τα διάσημα αυτά αστρονομικά παρατηρητήρια και θα αναλύσει τα επιστημονικά δεδομένα που «κρύβονται» πίσω από τις εικόνες αυτές.

Ο κ. Shawn Laatsch είναι Διευθυντής Πλανηταρίου του Κέντρου Αστρονομίας Ιμιλόα (Μaunakea) στη Χαβάη και Ταμίας της Διεθνούς Ένωσης Πλανηταρίων. Από το 2008 διευθύνει το πρώτο στερεοσκοπικό πλανητάριο στον κόσμο του Κέντρου Αστρονομίας Ιμιλόα, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με τα Αστεροσκοπεία του Όρους Maunakea. Έχει δημιουργήσει πληθώρα πλανηταριακών παραστάσεων, ενώ του αρέσει ιδιαίτερα να «μοιράζεται» το νυκτερινό ουρανό με ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Στο τρίτο μέρος το κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει την ψηφιακή παράσταση με τίτλο: «Maunakea: Ανάμεσα στον Ουρανό και τη Γη». Σε αυτήν τη διάρκειας 23 λεπτών παράσταση αναφέρονται οι  λόγοι για τους οποίους το Maunakea αποτελεί ιερό χώρο για τους αυτόχθονες κατοίκους της Χαβάης, ενώ ταυτόχρονα προβάλλεται η σημαντική αξία του στο χώρο της Αστρονομίας.

Oι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν, αλλά η κράτηση θέσης και η επίδειξη της πρόσκλησης είναι απαραίτηση για την είσοδο. Κρατήσεις γίνονται μόνον από το τηλέφωνο: 210-9469615 (ώρες 09:00 - 16:00).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved