nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Άλλες εκδηλώσεις Επιστροφή    
Έκθεση έργων του Κώστα Ανδρέου στο Ίδρυμα Ευγενίδου 29/3/09


Αθήνα 29.3.2009, 07:04
Δύο μόλις χρόνια μετά τον θάνατο του μεγάλου γλύπτη, ζωγράφου και χαράκτη Κώστα Ανδρέου, το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ελλάδος: Κώστα Ανδρέου, παρουσιάζουν στο ελληνικό κοινό την τιμητική αναδρομική έκθεση με τίτλο: Κώστας Ανδρέου (1917 2007), Γλύπτης Ζωγράφος, Χαράκτης: Post mortem.

Η έκθεση, θα πραγματοποιηθεί στο Περιστύλιο Β΄ ορόφου, κάτω από τον ιστορικό παλαιό θόλο του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 17564 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11) και θα διαρκέσει από την Τετάρτη 8 έως και την Κυριακή 26 Απριλίου 2009 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σε ειδική εκδήλωση την Τρίτη 7 Απριλίου 2009 και ώρα 20:00.

Ο Κώστας Ανδρέου ήταν ένας πολύ σημαντικός απόδημος Έλληνας καλλιτέχνης που απέσπασε τις μεγαλύτερες διεθνείς διακρίσεις, κυρίως στην χώρα, που εργάστηκε επί μισό αιώνα, την Γαλλία. Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, "ήταν ένας γίγαντας της τέχνης, ένας χαρισματικός άνθρωπος, ένας πραγματικός καλλιτέχνης".

Ο Κώστας Ανδρέου ήταν γλύπτης, ζωγράφος, χαράκτης, κατασκευαστής κοσμημάτων και μακετών και εφευρέτης τεχνικών. Σχεδόν αυτοδίδακτος, ο μικροκαμωμένος αυτός Έλληνας («Ο Φειδίας της οξυγονοκόλλησης του 20ου αιώνα» όπως τον απεκάλεσαν το 1959 στην Ιταλία), προσμέτρησε κατά την διάρκεια της ζωής του περισσότερες από 250 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις διεθνώς, μια τεράστια βιβλιογραφία, αμέτρητα βραβεία και τιμές, ενώ έγινε ο μοναδικός Έλληνας που αποκόμισε το βραβείο Α. Pevsner. Μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή είναι οι μόνοι Έλληνες που αναφέρονται στο Γαλλικό Λεξικό Κυρίων Ονομάτων Petit Robert του 1985.

Και βέβαια σε εκείνον ανατέθηκε από τον Le Corbusier να μετατρέψει σε τρισδιάστατο το σχέδιο του «Le Modulor», σχέδιο που αποτέλεσε την μετρική βάση της αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα. Η επιτυχής ανάγλυφη απεικόνιση αυτού του σχεδίου ήταν εκείνη που έκανε τον μεγαλο Αρχιτέκτονα Le Corbusier να πει πως ο Ανδρέου κατάφερε να μπει μέσα στην ίδια του την σκέψη.

Περισσότερα από 60 έργα του καλλιτέχνη, (γλυπτά, πίνακες, ανάγλυφα, χαρακτικά και μαζί το περίφημο πρόπλασμα του Le Modulor) θα έχει την τύχη να δει το Ελληνικό κοινό στην αναδρομική αυτή έκθεση και να μοιραστεί εικόνες από τα γλυπτά του -που σύμφωνα με την Νέλλη Κυριαζή- αποτελούν "συνθέσεις ισορροπίας και αισθητικής τελειότητας". Θα έχει ακόμη την χαρά να δει τρισδιάστατες συνθέσεις χαρακτικής, συνθέσεις που σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα και Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος του Ιδρύματος Ανδρέου κ. Νίκο Βαλή «είναι μοναδικές», αλλά και τα γεμάτα γλυκύτητα ορειχάλκινα κοσμήματα ή τους ζωγραφικούς πίνακες που δημιούργησε εκφράζοντας τον θαυμασμό και την αγάπη του προς την Γυναίκα. Και εν τέλει, όπως τονίζει ο κ. Θ. Παπαγιάννης, "στόχος της έκθεσης δεν είναι άλλος από το να φέρει το Ελληνικό κοινό σε επαφή με το γεμάτο ανθρωπισμό, μαστοριά και ευαισθησία έργο του Κώστα Ανδρέου".

Σε αυτήν την αναδρομική έκθεση του μεγάλου Έλληνα εικαστικού του 20ου αιώνα, του αιώνιου έφηβου, του αεικίνητου, χωρατατζή, γλωσσοπλάστη και ονειροπόλου Κώστα Ανδρέου, προσκαλούν το κοινό το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ελλάδος: Κώστα Ανδρέου.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό από την Τετάρτη 8 Απριλίου έως την Κυριακή 26 Απριλίου 2009, Δευτέρα και Τρίτη 10:30-13:00, Τετάρτη έως Παρασκευή 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή: 10:30-21:00 (από Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου έως και Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου 2009 θα παραμείνει κλειστή). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Φωτογραφίες των έργων που εκτίθενται σε υψηλή ανάλυση, καθώς και άλλα χρήσιμα στοιχεία, μπορείτε να αντλήσετε από τον δικτυακό τόπο: ftp://eugen.eugenfound.edu.gr/andreou.

* Ακολουθεί συνοπτικό χρονολόγιο ζωής του Κώστα Ανδρέου (1917-2007)

24/03/1917: Sao Paolo-Βραζιλία
Γεννήθηκε από πατέρα Έλληνα του Καΐρου. H μητέρα του καταγόταν από τη Ζάκυνθο. Ήταν δεύτερος στην σειρά από πέντε αγόρια και τρία κορίτσια.
Αναμνήσεις και περιστατικά από τη Βραζιλία που σημαδεύουν τη ζωή και το έργο του είναι, μεταξύ άλλων: το ποδόσφαιρο, ο χορός, η διάχυτη χαρά, το Καρναβάλι και ο Εμφύλιος του 1922.

1925: Γυρισμός στην Ελλάδα
Πάτρα-Αίγιο-Κολωνός-Δημοτικό-Πειραματικό σχολείο
Σε ηλικία 10 ετών έφτιαξε ένα τέλειο ομοίωμα καρυδιού και οι συμμαθητές του τον φώναζαν «καλλιτέχνη».

1932: Αρχή «Μαύρης Ζωής»-φτώχεια και πείνα
Ο πατέρας του καταστρέφεται οικονομικά και η οικογένεια Ανδρέου μετακομίζει στα Άνω Πατήσια, στην οδό Χατζή 25, όπου βρίσκεται τώρα η έδρα του Ιδρύματος «Κ. Ανδρέου».
Ξεκινά να εργάζεται σε επιπλοποιείο.

1934: Βιοτεχνική Νυκτερινή Σχολή 
Στη σχολή αυτή σπουδάζει σχέδιο επίπλων και την τελειώνει σε δύο αντί για τέσσερα χρόνια. Εκεί συναντά την «μεγάλη του δασκάλα» (κα Τζένη Μανούση), η οποία τον διάλεξε και τον ενέπνευσε να γίνει καλλιτέχνης.

1935: Εργάζεται ως επιπλοποιός στου «Βαράγκη».

1940: Εργάζεται στον ζωγράφο και μετέπειτα φίλο Ν. Νικολάου και πάει στρατιώτης.

1942: Εκθέτει στην Πανελλήνια Έκθεση τρία έργα του. Γίνεται γνωστός λόγω κολακευτικών όσο και αντικρουόμενων σχολίων. Το γλυπτό «Μετά το μπάνιο» ήταν τόσο τέλειο που ορισμένα μέλη της επιτροπής θεώρησαν ότι του κορόιδεψε και ήταν χυτευμένο αντίγραφο.

1943-1945: Κυνηγημένος από συνεργάτες των Γερμανών.
Γίνεται ξανά στρατιώτης και υπότροφος της Γαλλικής Ακαδημίας (R. Milliex), μαζί με άλλους αριστερούς αντιστασιακούς που φυγαδεύονται στην Γαλλία.

28/12/1945: Εγκαθίσταται στο Ελληνικό περίπτερο της Cite Univesitaire του Παρισιού.

1947: Γράφεται στην σχολή Καλών Τεχνών για τρεις μόνο μήνες γιατί τον βρήκαν έτοιμο καλλιτέχνη (καθηγητές Gimond & Janiot). Ένα «Τόξο», είναι η πρώτη του επαγγελματική αναγνώριση και εγκαθίσταται στον Montparnasse. Για βιοποριστικούς λόγους, βρίσκει δουλειά σαν μακεττίστας στον περίφημο αρχιτέκτονα LE CORBUSIER και συνδέεται με το ζεύγος Ξενάκη, τον Κονδύλη, τον Προβελλέγγιο (αρχιτέκτονες υπότροφους).
Επίσης ανακαλύπτει την τεχνική του οξυγονοκολλημένου ορείχαλκου που επηρέασε πολλούς μετέπειτα καλλιτέχνες. Πρώτη συμμετοχή στο Salon d’ Automne και το 1949 γίνεται μέλος του.

1947: Υλοποιεί πάνω σε ιδέα και σχέδιο του Le Corbusier την τρισδιάστατη απόδοση του «Le Modulor» σε γύψο για το «κτίριο κατοικιών της Μασσαλίας»  που αποτέλεσαν τη βάση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και εργονομίας. Η φωτογραφία εκτίθεται για πρώτη φορά με αφιέρωση του Le Corbusier.

1951: Κύρια θέματά του «Τα πουλιά», οι «Ταύροι», τα «Άλογα»

1953: Τέλος οι μακέττες.
Εκπροσωπεί την Γαλλία στην Αμβέρσα (Biennale).
Ταξίδι στην Βραζιλία 4 μήνες, εκθέσεις.

1956-1957: Εξέλιξη της τεχνικής κολλήματος πλακών ορείχαλκου  με σύρμα ορείχαλκου και χρώματα. Το κενό και το σπάσιμο των όγκων μπαίνει στην αναζήτησή του. Το «Μάτι» γίνεται ένα από τα αγαπημένα του θέματα. Πολλά ανάγλυφα με χρώμα επηρεασμένα από Αρχαία Ελλάδα.

1960-1965: Έργα χαρακτικής (πολλά από αυτά τρισδιάστατα)  με μεγάλη εμπορική επιτυχία.

1966-81: Σκηνικά και κουστούμια για την Όπερα και το θέατρο(Bourges, Bordeaux, Toulon, Paris). Αρχίζει σειρά «Κολώνες» γλυπτά.

1967: ΝΕΑ ΖΩΗ!
Αγοράζει την τελική του έδρα στο La Ville-du-Bois 20 χιλιόμετρα νότια από το Παρίσι με ένα μεγάλο σπίτι , πέντε εργαστήρια και τεράστιο υπαίθριο χώρο όπου είχε τα μεγάλα γλυπτά. Σημαντική Έκθεση «Τα Αεροστατικά».

1972: Βαγδάτη - Ιράκ
Μεγάλο ανάγλυφο στο Γυμνάσιο του LE CORBUSIER σε συνεργασία με Ιάπωνες τεχνικούς.
Ακολουθεί πενταετής έντονη ζωγραφική ενασχόληση.

1973: Σκηνικά και κουστούμια στο Σύγχρονο Θέατρο Παρισιού (Ξενάκης). Θέμα το «Φιλί»

1977: «Έρωτας κυμάτων» με θέμα τη «Γυναίκα» και την «Θάλασσα».

1982: Πρόεδρος του Salon d’ Automne.

1988: Ανώτατο βραβείο ANTOINE PEVSNER (ύψιστο διεθνές βραβείο γλυπτικής) με το έργο «Αυγό – Οικογένεια».

1991: Με τον φίλο του J. Magloire ιδρύουν το γαλλικό τμήμα «Οι φίλοι του Ανδρέου» ενώ κυριαρχεί η «Γυναίκα» στο έργο του.

2000-2001: Ιππότης Λεγεων. Τιμής Γαλλικού Κράτους και άλλες πολλές  διακρίσεις γαλλικού κράτους.

2002-2003: Αφήνει το χωριό του στη Γαλλία όπου δωρίζει έργα του στη βιβλιοθήκη που φέρει το όνομα του. Για λόγους υγείας επιστρέφει στην Ελλάδα.

2004: Ιδρύει το Ελληνικό κοινωφελές  «Ίδρυμα Κ. Ανδρέου» με σκοπό τη βράβευση νέων καλλιτεχνών και τη διάδοση του έργου του.
Μεγάλη έκθεση στη Θεσσαλονίκη στο Τελλόγλειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

2005: «Officier Γραμμάτων Και Τεχνών» Γαλλικού Κράτους (ύψιστη διάκριση για καλλιτέχνη-διεθνούς κύρους)

8/10/2007: Έφυγε ο αεικίνητος άνθρωπος-πειραχτήρι, ενώ προετοίμαζε άλλη μία έκθεση και έγραφε το «Ημερολόγιο Ζωής». Απεβίωσε ο μεγάλος καλλιτέχνης των 80 ατομικών εκθέσεων και 150 ομαδικών, με πληθώρα αναφορών στο έργο του σε δεκάδες βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες, film, Internet κλπ.

* Από το προσωπικό του «Ημερολόγιο Ζωής». Για το απάνθισμα: Ν.Π. Βαλής, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Κ. Ανδρέου».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved