nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Άλλες εκδηλώσεις Επιστροφή    
Διαγωνισμός εθελοντισμού: Νησίδες ποιότητας 2009 14/4/09
 


Αθήνα 14.5.2009, 22:15
Τον διαγωνισμό "Νησίδες ποιότητας 2009", τον πέμπτο κατά σειρά, προκηρύσσουν η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία και το Σώμα Ελληνικού Οδηγητισμού. Ως «Νησίδα Ποιότητας» νοείται εκείνη η εθελοντική πρωτοβουλία που αναπτύσσει συλλογική, πρωτοποριακή, μη κερδοσκοπική και μη ευρέως γνωστή δραστηριότητα.

Ο διαγωνισμός αυτός έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός, δεδομένου ότι έχει τύχει καθολικής θετικής αποδοχής από την Κοινωνία. Μέσα από μια αντικειμενική, προκαθορισμένη και διαφανή διαδικασία, επιλέγονται οι πρωτοβουλίες και οι ομάδες εκείνες που δεν είναι ακόμα ευρύτερα γνωστές, αλλά προσφέρουν έργο εθελοντικό ποιότητας, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν και ως δημιουργικά πρότυπα για την Κοινωνία και ειδικότερα για τη νέα γενιά. Ύψιστη αναγνώριση αποτελεί η επίδοση των βραβείων δια χειρός του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος οι Εθελοντικές, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (MKO), καθώς και οργανωμένες ομάδες συλλογικής δράσης πολιτών που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις  και δραστηριοποιούνται στους τομείς φυσικού, πολιτιστικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, στην προώθηση της ισότητας των φύλων και της ισότητας ευκαιριών, καθώς και στην προώθηση και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι καλύτερες υποψηφιότητες που θα προκριθούν, θα βραβευθούν από την Ελλανόδικη Επιτροπή σε επίσημη τελετή που θα λάβει χώρα περί τα τέλη του τρέχοντος έτους. Λεπτομέρειες σχετικά με τον ακριβή χρόνο και τόπο θα ανακοινωθούν εν καιρώ. Οι νικήτριες οργανώσεις θα λάβουν επίσης και συμβολικό χρηματικό έπαθλο.

Όλοι όσοι συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, θα λάβουν έγγραφη απάντηση από την Κίνηση Πολιτών σχετικά με τη διεξαγωγή του. 

O φετινός διαγωνισμός των Νησίδων Ποιότητας παρουσιάζει μια πρωτοτυπία. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου η συγκριτική αξιολόγηση ήταν ενιαία, φέτος οι υποψηφιότητες θα ομαδοποιηθούν σε δύο κατηγορίες, θα αξιολογηθούν και τελικά θα βραβευτούν χωριστά:
- Η μία κατηγορία με τίτλο «Άνθρωπος» θα περιλαμβάνει όλα τα κοινωνικά θέματα, από υγεία και αλληλεγγύη, μέχρι ΑμεΑ και μειονότητες.
- Στη δεύτερη κατηγορία θα ομαδοποιηθούν όλες οι υποψηφιότητες που αφορούν το περιβάλλον, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον πολιτισμό.

Προϋποθέσεις
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιες πρωτοβουλίες και ομάδες είναι οι εξής:

1. Δραστηριότητα συλλογική
Ως συλλογική θεωρείται η προσπάθεια που καταβάλλεται από ομάδα ατόμων, η οποία μάλιστα προβλέπεται και από τις καταστατικές αρχές της έννομης λειτουργίας της, έστω και αν είναι προφανής ο προεξάρχων ρόλος του ενός.

2. Δραστηριότητα ποιότητας και διάρκειας
Η δράση να διακρίνεται από υψηλή ποιότητα και αισθητική. Η υποψήφια ομάδα πρέπει να έχει αποδεδειγμένη διάρκεια δράσης με χαρακτήρα συνέχειας και να μην αποτελεί αναλαμπή παραγωγής ποιοτικού μεν αλλά πρόσκαιρου έργου. Για τη διάρκεια δράσης θα πρέπει να υποβληθούν ανάλογα δικαιολογητικά.

3. Δραστηριότητα μη κρατική και μη κερδοσκοπική
Η προς βράβευση δραστηριότητα πρέπει να είναι μη κρατική  και να μην έχει οικονομική εξάρτηση από τον ίδιο επιχειρηματικό φορέα. Οι φορείς δεν θα πρέπει να  αποκομίζουν κέρδη για τα διοικητικά στελέχη ή τα μέλη τους. Αποκλείεται η συμμετοχή των συνεταιρισμών, δεδομένου ότι αυτοί γενικά, αναδιανέμουν μέρος του πλεονάσματος στα μέλη τους. Ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας να αποδεικνύεται από το καταστατικό.

4. Δραστηριότητα καινοτόμος
Καινοτόμο μπορούμε να θεωρήσουμε την υποψήφια Νησίδα Ποιότητας που πληρεί κατά την εφαρμογή της, ενδεικτικά τα παρακάτω: 
1. Καλή γνώση της περιοχής παρέμβασης καθώς και των τοπικών αναγκών, συνθηκών και προβλημάτων.
2. Δυνατότητα συνεργασίας και συντονισμού με άλλες ΜΚΟ ή και εθελοντικές οργανώσεις, άλλους τοπικούς παράγοντες ή φορείς ανάπτυξης.
3. Ικανότητα κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας πολιτών και των νέων εθελοντών σε δράσεις αλληλεγγύης για τα προβλήματα που ο φορέας καλείται να επιλύσει
4. Αξιοποίηση άλλων καλών πρακτικών που ήδη έχουν αναπτυχθεί στο συγκεκριμένο τομέα και πεδίο παρέμβασης που η διαγωνιζόμενη «Νησίδα Ποιότητας» στοχεύει
5. Δημιουργία επικοινωνιακών μηνυμάτων που προάγουν τη συνολική συνείδηση για την υλοποίηση της συγκεκριμένης «Νησίδας Ποιότητας»
5. Δραστηριότητα μη ευρέως γνωστή
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα πρέπει να μην έχει τύχει ευρείας αναγνώρισης. Δεν αποκλείεται η συμμετοχή φορέα που έχει ήδη τύχει δημόσιο έπαινο, αρκεί η βράβευση αυτή να μην έχει εξαντλήσει την αναγνώριση του έργου της ομάδας.

Αξιολόγηση
Η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των προτάσεων περιλαμβάνει:
1. Πληρότητα και επιλεξιμότητα της υποψηφιότητας. Ο έλεγχος της πρώτης φάσης διενεργείται από τριμελή Επιτροπή Ελέγχου Πληρότητας, η οποία συγκροτείται με απόφαση της «Κίνησης Πολιτών για μία  Ανοικτή Κοινωνία» και του «Σώματος Ελληνικού  Οδηγισμού».
2. Τεχνική αξιολόγηση της υποψηφιότητας. Αφορά το περιεχόμενο της πρότασης και διενεργείται από την Ελλανόδικη Επιτροπή Αξιολόγησης η οποία απαρτίζεται από τους  εξής:
Πρόεδρος: Στέφανος Γερουλάνος, Καθηγητής Χειρουργικής και τ. Ιστορίας Ιατρικής 
Μελη: Τζανέτος Αντύπας, Πρόεδρος PRAKSIS, Γιώργος Γραμματικάκης, πρ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Πρόεδρος Unicef-Ελλάς, Μαριάννα Κορομηλά, Υπεύθυνη Α. ΠΑΝ. (Αρχείο της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα), Ελένη Βασιλάτου - Κοσμίδη, Διευθύντρια Ογκολογικού «Αγλαϊας Κυριακού», Σοφία Παπακωνσταντίνου, Επικοινωνιολόγος, Aναστασία Καραφουλίδου, Πρόεδρος Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία.

Υποψηφιότητες
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων  υποψηφιοτήτων λήγει την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009. Οι υποψηφιότητες σε διακριτό φάκελο μπορούν να υποβληθούν ή να αποσταλούν ταχυδρομικά στα γραφεία της Κίνησης Πολιτών, στην παρακάτω διεύθυνση. Στην περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί ηλεκτρονικά, θα πρέπει το υπογεγραμμένο πρωτότυπο αυτής, να είναι στη διάθεση της Κίνησης Πολιτών: Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία, Για τον Διαγωνισμό «Νησίδες Ποιότητας 2009», Ευφρονίου 5-7, 116 34 Αθήνα

Για συμπληρωματικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται στην κ. Ορέττα Σταυροπούλου, τηλ.: 210-7220063, φαξ: 210-7220475, www.kinisipoliton.gr, e-mail: kinpol@otenet.gr.

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε ένα σύντομο ιστορικό της πρωτοβουλίας και έντυπο της αίτησης.

 

 

 2 αρχεία διαθέσιμα για download 
Ιστορικό (αρχείο doc 709 kb)
H αίτηση (αρχείο doc 29 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved