nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Άλλες εκδηλώσεις Επιστροφή    
Καλύτερες προβολές στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου 13/11/09

Αθήνα, 13.11.2009, 16:42
Καλύτερη ποιότητας εικόνας εξασφάλισε το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, καθώς τον Ιούλιο του 2009 εγκαταστάθηκε ένα νέο προβολικό σύστημα αποτελούμενο από 12 προβολείς Projection Design F32.

Τα τελευταία δύο χρόνια το τεχνικό προσωπικό του Πλανηταρίου ερεύνησε εξονυχιστικά όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες προβολής για θόλους, ακόμα κι αυτές που είναι υπό ανάπτυξη και δοκιμάστηκαν μέσα στο θόλο όλοι οι υποψήφιοι προβολείς. Η καθημερινή και συνεχόμενη προβολή σε ένα θόλο με διαστάσεις όπως αυτός του Πλανηταρίου, επιφάνειας σχεδόν ενός στρέμματος, είναι μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί από το προβολικό σύστημα να λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Οι απαιτήσεις αυξάνονται ακόμα περισσότερο καθώς το υλικό που προβάλλεται στο Πλανητάριο ποικίλλει από πολύ σκοτεινές εικόνες του σύμπαντος έως πολύ φωτεινές διαφόρων άστρων ή και ιστορικών αναπαραστάσεων. Οι προηγούμενοι προβολείς Barco 909, τεχνολογίας CRT, υπηρέτησαν με το παραπάνω τις προβολές του Πλανηταρίου για έξι χρόνια με περίπου 17 χιλιάδες ώρες λειτουργίας.

Οι καινούργιοι προβολείς F32 της Νορβηγικής εταιρείας Projection Design είναι η τελευταία γενιά μιας σειράς πολύ επιτυχημένων προβολέων τεχνολογίας DLP ενός chip. Προσφέρουν μεγάλη φωτεινότητα, έως 7.500 lumens, και υψηλό contrast, έως 7.500:1, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να καλυφθούν οι απαιτήσεις των προβολών του Πλανηταρίου τόσο στις φωτεινές όσο και στις πιο σκοτεινές σκηνές όπου το μαύρο πρέπει να αποδίδεται σωστά. Το chip της Texas Instruments που χρησιμοποιείται στο κύκλωμα των προβολέων έχει αποδειχθεί το πλέον αξιόπιστο και χαίρει γενικής αποδοχής καθώς έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια σε όλες τις απαιτητικές εφαρμογές προβολής. Επίσης οι προβολείς είναι σχεδιασμένοι για 24ωρη καθημερινή λειτουργία καθώς τα υλικά κατασκευής είναι επιλεγμένα και δοκιμασμένα για αδιάλειπτη χρήση.

Η διάταξη των 12 νέων προβολέων μέσα στο Πλανητάριο είναι ίδια όπως και των προηγούμενων με πέντε περιφερικά κανάλια κι ένα στο κέντρο, στην κορυφή του θόλου. Είναι χωρισμένοι σε δύο ανεξάρτητες ομάδες των έξι. Η ύπαρξη δύο ομάδων προβολέων που εναλλάσσονται στις προβολές αλλά μπορούν να λειτουργήσουν και ταυτόχρονα αν επιθυμούμε ακόμα μεγαλύτερη φωτεινότητα προσφέρει ασφάλεια και αξιοπιστία. Οι προβολείς συνδέθηκαν με το υπολογιστικό σύστημα με καινούργια καλώδια οπτικών ινών στις DVI εισόδους για να μηδενιστούν οι απώλειες του σήματος της εικόνας. Επίσης σε όλους τους υπολογιστές του συστήματος τοποθετήθηκαν νέες κάρτες γραφικών ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στα όλο και πιο πολύπλοκα γραφικά που προβάλλονται στις παραστάσεις. Η εγκατάσταση έγινε με επιτυχία από την αμερικανική εταιρεία SkySkan Inc. η οποία εξειδικεύεται σε εγκαταστάσεις Πλανηταρίων κι  έχει μακρόχρονη συνεργασία με το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ομάδα τεχνικών του Πλανηταρίου και της SkySkan Inc. επισκέφτηκε τον περασμένο Απρίλιο το εργοστάσιο της Projection Design στο Fredrikstad  της Νορβηγίας για να επιλέξει μετά από μια σειρά εξαντλητικών δοκιμών τους 12 προβολείς από μια ομάδα προβολέων F32 που έγιναν ειδική παραγγελία στην εταιρεία ώστε να έχουν όσο το δυνατόν ίδια χαρακτηριστικά. Έτσι εξασφαλίστηκε η ομοιομορφία της εικόνας μέσα στο θόλο τόσο στις φωτεινές όσο και στις σκοτεινές σκηνές.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς με το καινούργιο προβολικό σύστημα η εικόνα είναι πολύ πιο φωτεινή και καθαρή ενώ ταυτόχρονα δεν υστερεί σε ποιότητα απόδοσης του μαύρου που είναι απαραίτητο για ένα Πλανητάριο. Τα χρώματα είναι έντονα και ζωηρά και αναδεικνύονται λεπτομέρειες που με το παλιό προβολικό σύστημα δε φαίνονταν καθόλου ή φαίνονταν θολά. Με την αναβάθμιση αυτή, παράλληλα με τη δουλειά που γίνεται στην παραγωγή παραστάσεων, εξασφαλίζεται και για τα επόμενα χρόνια η παραμονή του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου στη κορυφαία ομάδα Πλανηταρίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved