nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Άλλες εκδηλώσεις Επιστροφή    
Βραβεύονται τα... κοφτερά μυαλά 10/12/09


Αθήνα 10.12.2009, 16:03
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο Πανελλήνιος Φοιτητικός Διαγωνισμός Δημιουργίας Καινοτόμου Λογισμικού "xirafia.gr" και την προσεχή Δευτέρα τα... κοφτερά μυαλά θα βραβευθούν με έπαθλα συνολικού ύψους 16.000€, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 18.00, στο
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη.

Έλληνες φοιτητές από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν, δημιούργησαν και συμμετείχαν με καινοτόμες προτάσεις, τις οποίες σχεδίασαν με στόχο την ψηφιακή προστασία του περιβάλλοντος στον ευρωπαϊκό χώρο. 

Στόχος του διαγωνισμού ήταν να αφυπνίσει την περιβαντολλογική συνείδηση των φοιτητών των ελληνικών πανεπιστημίων, να αναδείξει τη συμβολή της τεχνολογίας στην προστασία του περιβάλλοντος, να παρακινήσει τους φοιτητές να κάνουν πράξη τις γνώσεις τους, να απελευθερώσουν την δημιουργικότητά τους: να καινοτομήσουν.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν: η Επίτροπος της ΕΕ κ. Viviane Reding, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και ΜΜΕ, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ο Μιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής, ΜΙΤ  Media Lab, ο Διομήδης Σπινέλλης, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, υπουργείο Οικονομικών. Θα παρευρεθούν οι Πρόεδροι των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων Ροδούλα Ζήση, Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής και Κων. Σπηλιόπουλος, Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, καθώς και ο Πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Προστασία του Περιβάλλοντος, Κων. Καρτάλης.

Ανάμεσα στις πολλές και αξιόλογες προτάσεις που εξετάστηκαν από την  Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης, οι τρείς που ξεχώρισαν με σειρά προτεραιότητας είναι οι εξής:
1. «Eco Truck»: Διαδικτυακή εφαρμογή για τη βελτίωση της διαδικασίας συλλογής χαρτιού προς ανακύκλωση. Συμμετέχοντες: Κατερίνα Σιδηροπούλου και Νικόλαος Μπεζιργιάννης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Οι νικητές θα μοιραστούν το έπαθλο των 6.000 ευρώ. Βαθμολογία 8,06/10. 

Οnline εφαρμογή ανοιχτού λογισμικού που απευθύνεται σε εταιρίες ή απλούς πολίτες  που επιθυμούν να διαθέσουν χάρτινη ύλη προς ανακύκλωση. Μέσω του Eco Truck, η συλλογή της ανακυκλώσιμης ύλης από τα φορτηγά αποκομιδής μπορεί να γίνει γρήγορα και με τρόπο πιο αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον, ακολουθώντας δρομολόγιο που επιτρέπει την μείωση κατανάλωσης καυσίμων, την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των σημείων παραλαβής, σε λιγότερο χρόνο, με μικρότερο κόστος μεταφοράς, και με μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

2. «e-Receipt»: Σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικών αποδείξεων και λογαριασμών που καταργεί την εκτύπωση, με στόχο τη μείωση κατανάλωσης χαρτιού. Συμμετέχοντες: Κυριάκος Τούμπας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Βαλεντίνος Ευριπίδου, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Πληροφορικής. Οι νικητές θα μοιραστούν το έπαθλο των 4.000 ευρώ. Βαθμολογία 8,01/10. 

Το e-Receipt αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικών αποδείξεων, που καταργεί την ανάγκη εκτύπωσης των εγγράφων αυτών και κατά συνέπεια μειώνει αισθητά την κατανάλωση χαρτιού. Η ηλεκτρονική διαχείριση των αποδείξεων μπορεί να επιφέρει και επιπλέον οφέλη, όπως προβολή και αποθήκευση όλων των αποδείξεων των αγορών του χρήστη μέσω της ιστοσελίδας του συστήματος, υπολογισμό χρήσιμων στατιστικών, κ.λπ.

3. «e-cology»: Διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής και οπτικοποίησης δεδομένων περιβαλλοντικής ρύπανσης, μέσω κινητού τηλεφώνου. Συμμετέχοντες: Σαράντης Μακούδης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων, και Κωνσταντίνος Καρακατσιώτης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Οι νικητές θα μοιραστούν το έπαθλο των 3.000 ευρώ. Βαθμολογία 7,66/10.

Πρόκειται για μία πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού για κινητά τηλέφωνα, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν περιβαντολλογικές μετρήσεις στη περιοχή στην οποία βρίσκονται: μετατρέπει ουσιαστικά το κινητό τηλέφωνο σε ένα φορητό μετρητή ρύπων. Στη συνέχεια οι μετρήσεις, συνοδευόμενες  από τη γεωγραφική θέση στην οποία μετρήθηκαν, στέλνονται σε έναν κεντρικό server, στον οποίο αναλύονται και συνδυάζονται με τις μετρήσεις των υπόλοιπων χρηστών της περιοχής, παράγοντας ολοκληρωμένη ενημέρωση/καταμέτρηση.

Έπαινος και έπαθλο 1.000 ευρώ θα απονεμηθεί στις ακόλουθες τρεις συμμετοχές: 

1. Επισκόπηση Αισθητήρων για την Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών. Παρουσίαση δεδομένων πάνω σε διαδραστικό χάρτη, μέσω  αισθητήρων (θερμόμετρα, ανεμόμετρα, κλπ) που τοποθετούνται σε επιλεγμένα σημεία. Στόχος της εφαρμογής είναι  η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Συμμετέχων: Γεώργιος Πρέκας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Βαθμολογία 7,32/10

2. Προσομοίωση ad hoc δικτύου αισθητήρων σε τρισδιάστατο περιβάλλον, ως μέσο πυροπροστασίας δασών. Πλατφόρμα σχεδιασμού και προσομοίωσης ενός ad hoc δικτύου αισθητήρων σε πραγματικούς τρισδιάστατους χάρτες. Στόχος της εφαρμογής είναι η απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός δικτύου αισθητήρων, στην ανίχνευση πυρκαγιών των δασικών εκτάσεων, καθώς και στην παροχή πληροφοριών, που είναι απαραίτητες για την έγκαιρη αντιμετώπιση τους. Συμμετέχων: Ορθόδοξος Κηπουρίδης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θες/νίκης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Βαθμολογία 6,77/10
 
3. Εφαρμογή απομακρυσμένης χρήσης ηλεκτρικών συσκευών και μέτρηση ενέργειας.  Μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, ο χρήστης μπορεί να ελέγξει εξ αποστάσεως τις ηλεκτρονικές συσκευές στο σπίτι ή στο γραφείο, να μετρήσει την ενέργεια που καταναλώνουν, να εμφανίσει στατιστικά γραφήματα χρήσης, και κατά συνέπεια να μειώσει το κόστος και την κατανάλωση ενέργειας. Συμμετέχων: Μάριος Στίκα, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Εφαρμογών πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία. Βαθμολογία 5,93/10.

Ο διαγωνισμός
Ο Πανελλήνιος Φοιτητικός Διαγωνισμός «xirafia.gr» αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με φορέα υλοποίησης το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ) και υλοποιήθηκε με επιτυχία στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Έτους Δημιουργικότητας και Καινοτομίας 2009».

Η δράση χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved