nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Εκδήλωση: Κλιματικές αλλαγές και υγεία - Προκλήσεις για τον 21ο αιώνα

 

Αθήνα 15.3.2011, 11:12

«Κλιματικές αλλαγές και υγεία - Προκλήσεις για τον 21ο αιώνα», είναι το θέμα ομιλίας του Δρ. Ανδρέα Σκουλούδη που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011 και ώρα 12.30, στο πλαίσιο κύκλου Σεμιναρίων που διοργανώνει το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Α31 του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μετά το 1970 οι πολιτικές για το περιβάλλον εστιάζονται στη απεξάρτηση της οικονομικής ανάπτυξης από τη δημιουργία περισσοτέρων επιβλαβών εκπομπών στο περιβάλλον. Πρωταρχικός στόχος ήταν να βρεθούν μέτρα τα οποία να επιτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξη, να είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα να μην απαιτούν υπέρογκο οικονομικό κόστος για την υλοποίηση τους. Η πρόκληση για την έρευνα είναι να εξετάσει εάν τα μέτρα αυτά οδηγούν σε ταυτόχρονη βελτίωση στην υγεία του πληθυσμού.

Για τη βιώσιμη ανάπτυξη, οι ερευνητικές προσπάθειες πρέπει να εστιάσουν στην καθιέρωση του σωστού χαρακτηρισμού των διεργασιών έκθεσης αλλά και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων περιορισμού της ρύπανσης. Συχνά, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις είναι σχεδόν αδύνατον να ληφθούν μέτρα τα οποία να είναι αποτελεσματικά σε όλη την επικράτεια των κρατών. Σε αυτή την παρουσίαση αξιολογούνται οι επιπτώσεις σε ειδικά τμήματα του πληθυσμού σε περιοχές με μεγάλη αγροτική ανάπτυξη. Αξιολογούνται τα υπάρχοντα συστήματα πληροφοριών και εξετάζεται η δυνατότητα της βελτίωσης της αποτύπωσης των συνθηκών έκθεσης χρησιμοποιώντας στοιχεία από την ακριβή πληθυσμιακή πυκνότητα.

Στην παρουσίαση εξετάζονται μια σειρά από σχεδόν άγνωστες ασθένειες σχετιζόμενες με διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες, όμως με σημαντικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο πληθυσμό αλλά και σημαντικές διαφορές μεταξύ των βορείων και νοτίων χωρών. Εξετάζονται, ακόμη, οι βασικές αρχές των ασθενειών αυτών αλλά και ή εξέλιξη τους στο άμεσο μέλλον. Στη παρουσίαση γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε υπάρχουσες αλλά και αναδυόμενες τεχνολογικές λύσεις, καθώς και σε καινοτόμα συστήματα πληροφοριών που θα επιτρέψουν τη μέτρηση και την ακριβή αξιολόγηση των συνθηκών σε χρόνιες και ακραίες περιβαλλοντολογικές συνθήκες.

Σύντομο βιογραφικό
Ο Ανδρέας Σκουλούδης εργάζεται στο Κοινό Κέντρο Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Διεύθυνση του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, σε θέματα περιβάλλοντος και υγείας. Άλλες δραστηριότητες του ομιλητή αφορούν τους τομείς βιομηχανικής ασφάλειας, περιβάλλοντος, κλιματικών αλλαγών και ενέργειας.

Έως το 2005, ήταν επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας για την εναρμόνιση όλων των κρατών μελών με αμόλυβδα καύσιμα και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πολλές από τις εργασίες του, σε μεγάλες αστικές περιοχές, είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει ορθολογισμός των κυκλοφοριακών μέτρων για την επίτευξη των ορίων ποιότητας αέρα, αλλά και για τον έλεγχο εάν οι προτεινόμενες μειώσεις είναι βέλτιστες και οικονομικά αποδοτικές.

Τα τελευταία επτά χρόνια οι τομείς δραστηριότητος του ομιλητή αφορούν στη χρήση νέων τεχνολογικών υποδομών για την προστασία της υγείας από περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις. Στα θέματα αυτά είναι σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του GEOSS για τηλεπισκόπηση, της Ευρωπαϊκής και Ιαπωνικής Αυτοκινητοβιομηχανίας. Διεύθυνε αντίστοιχα προγράμματα στην Ευρώπη, το Τόκιο την Αφρική, καθώς και σε υποψήφια κράτη μέλη. Επίσης, είναι επισκέπτης σύμβουλος στο μεταπτυχιακό τμήμα Αειφόρου Ανάπτυξης στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Βενετίας.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved