nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Συνέδριο ΚΚΕ για τον Κώστα Βάρναλη

 

Αθήνα 13.4.2011, 16:11

«Κώστας Βάρναλης, φως που πάντα καίει» είναι το θέμα διήμερου επιστημονικού συνεδρίου που θα διοργανώνει το ΚΚΕ το Σάββατο 16 Απριλίου και ώρες 10:00. - 20:00) και την Κυριακή 17 Απριλίου (10:00 - 15:00) στην έδρα του στον Περισσό. 

Στο συνέδριο θα απευθύνουν χαιρετισμό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Χιόνης. Εισηγητική ομιλία με τίτλο «Και στον ίδρο το δικό, γίνε συ τ΄ αφεντικό» θα κάνει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην έναρξη θα υπάρξει θεατρικό αναλόγιο, ενώ μετά το κλείσιμο θα ακολουθήσει λαϊκή συναυλία με μελοποιημένα έργα του Βάρναλη -ορισμένα σε πρώτη εκτέλεση- με τη συμμετοχή γνωστών συνθετών και ερμηνευτών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Ενότητα 1η: «Οδηγητής μιας νέας εποχής»
Εισηγήσεις:
- Αντα Κατσίκη Γκίβαλου, καθηγήτρια παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης πανεπιστημίου Αθηνών: «Ανθρώπινες στιγμές στην ποιητική δημιουργία του Κ. Βάρναλη».
- Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας: «Το ιστορικό πλαίσιο της πορείας του Κ. Βάρναλη».
Ηρακλής Κακαβάνης, δημοσιογράφος - διορθωτής του «Ριζοσπάστη»: «Ο δημοτικιστής Βάρναλης».
- Ρίτα Νικολαΐδου, φιλόλογος, διευθύντρια της τρίμηνης επιθεώρησης «Θέματα Παιδείας»: «Χρειάζεται και χαρακτήρας...».
- Μαρία Πεσκετζή, Διδάκτορας Λογοτεχνίας, σχολική σύμβουλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:«Ο Βάρναλης, ο Αισχύλος κι ο σχολικός λογοτεχνικός κανόνας».
- Λατζεζάρ Ελένκοφ , ποιητής, εκπρόσωπος του ΚΚ Βουλγαρίας και της Ενωσηςτων Βουλγάρων Συγγραφέων: «Κώστας Βάρναλης, ασυμβίβαστη και ανήσυχη καμπάνα».
- Βασίλ Ιβάνοβ Πετκόβ, εκπρόσωπος του Κόμματος Βουλγάρων Κομμουνιστών και συντάκτης της εφημερίδας του κόμματος «Νόβο Ραμπότνιτσεσκο Ντέλο»: «Ο Κώστας Βάρναλης και η Βουλγαρία».
Παρεμβάσεις: Τώνια Χαρατσίδου, γιατρός: «Αναμνήσεις από την προσωπική μου γνωριμία με το Βάρναλη». Βασίλης Κολοβός, ηθοποιός - συγγραφέας: «Ο Βάρναλης πνευματικός οδηγητής του λαού μας».

Ενότητα 2η: Πρωτοπόρα αισθητική θεωρία και πράξη
Εισηγήσεις:
- Ερατοσθένης Καψωμένος, καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «O Προσκυνητής».
- Χρίστος Αλεξίου, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρμινχαμ και διευθυντής του θεωρητικού περιοδικού «Θέματα Λογοτεχνίας»: «Το φως που καίει» και οι «Σκλάβοι Πολιορκημένοι» ορόσημo και οδόσημο στην ποίηση του Βάρναλη.
- Σπύρος Τουλιάτος, εκπαιδευτικός, οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων: Το ιστορικό και υλιστικό περιεχόμενο της «Αληθινής Απολογίας του Σωκράτη».
- Αννεκε Ιωαννάτου, μεταφράστρια και διδάκτορας κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης: «Η διαλεκτική της αισθητικής του Βάρναλη».
- Μαρία Αντωνοπούλου, υποψήφια διδάκτορας Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ: «Ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός στην αισθητική σκέψη του Βάρναλη».
- Θωμάς Συμεού, εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γ. Γραμματέας της Ενωσης Λογοτεχνών Κύπρου: «Η επίδραση του Βάρναλη στους Κύπριους ποιητές».
- Γιάννης Σκαρπερός, ζωγράφος, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ: «Οι παρακαταθήκες του Βάρναλη στους σημερινούς δημιουργούς».
Παρεμβάσεις: Μπάμπης Παπαδόπουλος, φιλόλογος, πρόεδρος της ένωσης φιλολόγων Κατερίνης: «Οργή Λαού».Γιώργος Μηλιώνης, παραγωγός του «902»: Το «Ημερολόγιο της ταξικής κοινωνίας». Γιάννης Παπαοικονόμου, Διδ. Ιστορίας Πανεπ. Σορβόνης: «Οι Δικτάτορες».

Ενότητα 3η: Βαθιά λαϊκό και πολυδιάστατο φιλολογικό έργο
Εισηγήσεις:
- Γεωργία Λαδογιάννη, επίκουρος καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Δραματουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:«Ο Σολωμός χωρίς μεταφυσική»:η θαρραλέα χρήση του ιστορικού υλισμού από τον Κ. Βάρναλη.
- Δημήτρης Πατίλας διδάκτορας φιλολογίας, εκπαιδευτικός:Κ. Βάρναλής: Tα Κριτικά - Νεοελληνικά.
- Ζωή Βαλάση, συγγραφέας και διδάκτορας φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης:«Ο Βάρναλης και το παιδί».
- Θανάσης Καραγιάννης, διδάκτορας παιδαγωγικής, κριτικός/μελετητής θεάτρου για παιδιά: «Ο Ατταλος ο Γ' του Κώστα Βάρναλη: η μοναδική, αλλά σημαντική συμβολή του στη δραματουργία μας».
- Γιώργος Κεντρωτής, καθηγητής Θεωρίας της Μετάφρασης του Ιόνιου πανεπιστήμιου: «Ο μεταφραστής Βάρναλης».
- Ολγα Ταμπόλινα, δημοσιογράφος εκπρόσωπος του ΚΕΚΡ: «Η διεθνής σημασία του έργου του Κ. Βάρναλη».
- Γιώτης Νικολαΐδης, φιλόλογος: «Yπάρχει γλωσσικό ζήτημα σήμερα»;
Παρεμβάσεις:
Γρηγόρης Τραγγανίδας, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη»: «Ο δημοσιογράφος Βάρναλης». Bαγγελιώ Πλατανιά, φιλόλογος, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος: «Τι είδα εις την Ρωσίαν των Σοβιέτ», για τα άρθρα του Βάρναλη στον Ελεύθερο Ανθρωπο. Γιώργος Ηρακλέους, φιλόλογος, DEA κοινωνιολογίας πανεπ. Λιέγης: «Οι γυναίκες κοινωνικά και ιδεολογικά σύμβολα στην ποίηση του Βάρναλη». Σπύρος Σαμοΐλης, μουσικοσυνθέτης: «Για τη γνωριμία και συνεργασία μου με το Βάρναλη».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved