ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Ομιλία: To διαστελλόμενο σύμπαν

 

Αθήνα 6.10.2011, 17:05

«Το Διαστελλόμενο Σύμπαν» είναι ο τίτλος της μίας και μοναδικής ομιλίας που θα δώσει την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 19:30, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο Dr. Thierry Courvoisier, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Εταιρείας.

Η Διάλεξη υπόσχεται να μας «ταξιδέψει» στο χώρο και το χρόνο και να μας οδηγήσει από την Αθήνα στα πέρατα του Σύμπαντος, από το σήμερα και έως πίσω στη γέννηση του Σύμπαντος πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια! Στη διάρκεια του ταξιδιού αυτού θα παρακολουθήσουμε τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις της Κοσμολογίας και το τι σημαίνει κάθε μια από αυτές. Γιατί  πραγματικά το Σύμπαν είναι και τεράστιο και παράξενο.

Μερικά μόνο παραδείγματα αρκούν:
• Ο Γαλαξίας μας αποτελεί περίπου το ένα τρισεκατομμυριοστό των ορατών υλικών του Σύμπαντος. Συγκριτικά έχει το βάρος μιας μικρής βίδας σ' ένα θωρηκτό 100.000 τόνων.
• Η διαστρική σκόνη που υπάρχει στο Γαλαξία μας έχει μάζα 465 τρισεκατομμύρια φορές τη μάζα της Γης.
• Όλο το υδρογόνο που υπάρχει σήμερα γεννήθηκε τα πρώτα μικροδευτερόλεπτα της γέννησης του Σύμπαντος και αποτελεί το 74% περίπου της φωτεινής ύλης του.
• Στα 3 πρώτα λεπτά της ύπαρξης του Σύμπαντος η θερμοκρασία που επικρατούσε ελαττώθηκε κατά 99 δισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, κατά μέσον όρο 550 εκατομμύρια βαθμοί κάθε δευτερόλεπτο.
• Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει γεννιούνται 2 μωρά, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα γεννιούνται 63.400 νέα άστρα στο Σύμπαν.
• Αν θέλαμε να μετρήσουμε τον αριθμό των άστρων που υπάρχουν στο Γαλαξία μας χωρίς να κάνουμε τίποτε άλλο 24 ώρες το 24ωρο θα χρειαζόμασταν 3.169 χρόνια.
• Αν ολόκληρο το Ηλιακό μας Σύστημα είχε το μέγεθος ενός καρυδιού, τότε ο Γαλαξίας μας θα είχε διάμετρο 160.000 km.
• Εάν ταξιδεύαμε με αυτοκίνητο προς το πλησιέστερο μετά τον Ήλιο άστρο (τον Εγγύτατο του Κενταύρου) θα χρειαζόμασταν 52.000.000 χρόνια!
• Εάν το αυτοκίνητό μας έτρεχε με 160 km/h, θα χρειαζόμασταν 201 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσουμε στο κέντρο του Γαλαξία μας και 670 δισεκατομμύρια χρόνια για να το διασχίσουμε από τη μιαν άκρη στην άλλη.
• Εάν σμικρύναμε τον Ήλιο στο μέγεθος ενός πορτοκαλιού, η Γη θα βρίσκονταν σε απόσταση 15 m απ´αυτόν με το ίδιο μέγεθος που έχει ένας σπόρος από σουσάμι, ενώ το αμέσως επόμενο άστρο, ο Εγγύτατος του Κενταύρου, θα βρίσκονταν σε απόσταση 4.000 km.
• Αν σμικρύναμε το Ηλιακό μας Σύστημα ένα τρισεκατομμύριο φορές, τότε θα είχε το μέγεθος ενός μεγάλου δωματίου. Με την ίδια σμίκρυνση ο Ήλιoς μας θα είχε το μέγεθος του κεφαλιού μιας καρφίτσας και το πλησιέστερο σε μας άστρο –ο Εγγύτατος του Κενταύρου– θα έπρεπε να βρίσκεται σε απόσταση 42 km.
• Στην ίδια σμίκρυνση ολόκληρος ο Γαλαξίας μας θα είχε διάμετρο 1.000.000 km και θα στολιζόταν με 100 περίπου δισεκατομμύρια άστρα, το καθένα με μέσο μέγεθος όσο το κεφάλι μιας καρφίτσας και μέση απόσταση 40 περίπου km το ένα από το άλλο.
• Η διάρκεια της ζωής ενός άστρου εξαρτάται από τη μάζα του και κυμαίνεται από ένα εκατομμύριο χρόνια για τους γαλάζιους υπεργίγαντες μέχρι και 100 δισεκατομμύρια χρόνια για τους κόκκινους νάνους.

Σημειώνεται ότι η είσοδος στην ομιλία είναι ελεύθερη, με δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα ξεκινήσει, στη Γραμματεία Εισόδου του Ιδρύματος Ευγενίδου στις 18:30 της ίδιας ημέρας. Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά με παράλληλη διερμηνεία στα Ελληνικά.

* Ακολουθεί βιογραφικό του κ. Courvoisier στην αγγλική γλώσσα. 

 
 Thierry Courvoisier 
Thierry Courvoisier obtained a PhD in theoretical physics at the University of Zurich in 1980. He then spent 4 years working with ESA's EXOSAT satellite at the European Space Operations Center (ESOC) of ESA in Darmstadt and 4 years at the Space Telescope European Coordinating facility in ESO in Garching. He joined the Observatory of the Geneva University in 1988. He is full professor there and leads the INTEGRAL Science Data Centre (ISDC) in Versoix near Geneva. His research has been centred mostly on multi-wavelength observations and interpretation of Active Galactic Nuclei and on high energy astrophysics.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved