nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Η πόλη Εμπόριον, πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ισπανία

 

Αθήνα 7.6.2012, 18:22

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Σωματείο Ελληνικές Ρίζες φιλοξενούν τον Eusebi Ayensa Prat, Διευθυντή του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, ο οποίος θα μιλήσει για την πόλη Εμπόριον, τη δυτικότερη Ελληνική αποικία, στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012 στις 20:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Στην εκδήλωση, θα ακουστεί ποίημα του Νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη. Στη συνέχεια, θα ακουστούν κείμενα και ποιήματα που έχουν αφιερώσει καταλανοί συγγραφείς και ποιητές στο Εμπόριον, στα καταλανικά απο τον κ. Αγιένσα και στα ελληνικά από τους ηθοποιούς Αννίτα Δεκαβάλλα και Τάκη Βουτέρη. Τέλος, θα απονεμηθεί στον διακεκριμένο ελληνιστή και μεταφραστή κύριο Ayensa ένα μετάλλιο, εκ μέρους των Ελληνικών Ριζών, σε ανάμνηση όσων έχει προσφέρει στην Ελλάδα.

Λίγα λόγια για το Εμπόριον:
Στο πρώτο μισό του 6ου αιώνα π. Χ., έμποροι από την αρχαία Φώκαια,  προερχόμενοι από τη Μασσαλία ίδρυσαν, σε ένα μικρό νησάκι στα βορειοδυτικά της Ιβηρικής Χερσονήσου, την ελληνική αποικία Εμπόριον, με το σκοπό, -όπως  υποδεικνύει το όνομά της- να βρεθούν καινούργιοι δρόμοι για τη διεξαγωγή εμπορίου, στο δυτικό άκρο της Μεσογείου. Στην ομιλία αυτή το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην ελληνική παρουσία  στο  Εμπόριον και θα αναδειχθεί η σπουδαιότητά του σαν πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Ο Eusebi Ayensa Prat, ελληνιστής, μεταφραστής και πανεπιστημιακός, είναι πτυχιούχος Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, με ειδίκευση στα αρχαία ελληνικά, και διδάκτωρ Ρομανικής Φιλολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει σε ποικίλες συλλογικές εκδόσεις, μεταξύ των οποίων μία συλλογή μελετημάτων που εκδόθηκε το 2005 από το CSIC (Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικών Ερευνών, Μαδρίτη), με αφορμή τα 550 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Έχει μεταφράσει στα καταλανικά ανθολογία ελληνικών δημοτικών τραγουδιών με τίτλο Ελληνικές παραλογές. Από το 2006 διατελεί αντεπιστέλλον μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Γραμμάτων της Βαρκελώνης, ενώ το ίδιο έτος τού απονεμήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Γενεαλογίας και Εραλδικής το διεθνές βραβείο Delenda, για το σύνολο του επιστημονικού του έργου σχετικά με τη μεσαιωνική και τη νεώτερη Ελλάδα.

Στην εκδήλωση, με είσοδο ελεύθερη, συμμετέχουν οι: Eusebi Ayensa Prat, Αννίτα Δεκαβάλλα, Τάκης Βουτέρης

Πληροφορίες παρέχει η κ. Ήρα Παπαδοπούλου (τηλ.: 210-3680052) και η διεύθυνση
www.hau.gr/culture.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved