nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Συζήτηση: Η διαμόρφωση πολιτιστικής πολιτικής σε εποχή κρίσης

 

Αθήνα 13.3.2013, 4:23

"Η διαμόρφωση πολιτιστικής πολιτικής σε εποχή κρίσης" είνα το θέμα συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί σήμεα 13 Μαρτίου 2013 και ώρα 19:00 στην Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Τη συζήτηση μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά και από την ιστοσελίδα της Στέγης http://www.sgt.gr, ελληνικά, αγγλικά ή γαλλικά.

Στη συζήτηση θα εξεταστεί η ανάγκη συγκρότησης μιας σύγχρονης πολιτιστικής πολιτικής, η οποία θα προκύψει από το διάλογο των κρατικών οργανισμών με ισότιμους συνομιλητές - τα ιδρύματα, τους φορείς και τους δρώντες της κοινωνίας των πολιτών.

Ομιλητές θα είναι: ο Emmanuel Wallon: Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο University of West Paris, Nanterre - Défense, η Sarah Selwood: Επισκέπτρια Καθηγήτρια Πολιτιστικής Πολιτικής και Διαχείρισης στο City University του Λονδίνου και Επίτιμη Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του University College London, η Μυρσίνη Ζορμπά: Δρ Πολιτικής Επιστήμης, ερευνήτρια Πολιτισμικής Πολιτικής, και η Γεωργία Μαυραγάνη: Σκηνοθέτης, Μέλος της συλλογικότητας Εμπρός. Συντονιστής θα είναι ο Χρήστος Καρράς: Εκτελεστικός Διευθυντής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν από κάθε εκδήλωση. Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

"Η πολιτική διαχείριση του σύγχρονου πολιτισμού έχει μια σχετικά σύντομη ιστορία, η οποία ξεκινάει ουσιαστικά στα πρώτα χρόνια ή -ανάλογα με τη χώρα- στις πρώτες δεκαετίες μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης μιας κοινωνίας πρόνοιας", αναφέρεται στο σχετικό δελτίο. "Στο διάστημα αυτό, αν και με σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών, οι στρατηγικές που υιοθετήθηκαν αντανακλούσαν τις σημαντικότερες μεταβολές στο πολιτικό, το κοινωνικό και το οικονομικό πεδίο.

Οι σημερινές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ρευστές. Τα ευρύτερα ζητήματα πολιτικής ανασυγκρότησης που ανακύπτουν μας υποχρεώνουν σε μια επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης του πολιτισμού με την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτιστική βιομηχανία, με την κοινότητα και το ανήκειν, με τις νέες συλλογικότητες, με την ιθαγένεια, καθώς και με τις στάσεις, τις νοοτροπίες και τις συμπεριφορές που συγκροτούν την πολιτισμική πτυχή της κοινωνίας.

Μέσα σε αυτό το ευρύτερο περιβάλλον αποκτά ιδιαίτερη σημασία η διαχείριση των πολιτισμικών πόρων ως απαραίτητη συνιστώσα μιας πολιτιστικής πολιτικής. Οφείλουμε να εντοπίσουμε τους ανθρώπινους και συμβολικούς πολιτισμικούς πόρους, να καταγράψουμε και να αξιολογήσουμε τα παγιωμένα σχήματα των σχέσεων και τα συστήματα ιεραρχήσεων, τις διακρίσεις, τις ανισότητες, τους αποκλεισμούς, με λίγα λόγια καθετί που δρα προς όφελος ή σε βάρος του κοινού κεφαλαίου που διαθέτει η κοινότητα.

Όσο ευρύτερη είναι η αποδοχή διαφορετικών ομάδων μέσα στην κοινότητα και όσο πιο μεγάλη ελευθερία έχουν οι ομάδες αυτές για να δράσουν προς αξιοποίηση των πόρων, τόσο ευρύτερη θα είναι η συμμετοχή και η συνοχή που θα εξασφαλιστεί.

Η διεύρυνση και ο εμπλουτισμός των «πολιτισμικών Λόγων» κατεδαφίζει ακόμη και τα τελευταία μονοπώλια μέσα σε ένα πολιτιστικό Δέλτα νέων θεσμών, νέων αντιλήψεων, νέας καλλιτεχνικής έκφρασης. Η κρίση των τελευταίων ετών, στην Ευρώπη και στη χώρα μας, επιτάχυνε τις διαδικασίες ανασυγκρότησης και τις κατέστησε πιο πιεστικές. Για το χώρο του πολιτισμού και τους ανθρώπους που δρουν σε αυτόν, η ανάγκη επεξεργασίας ενός πολιτιστικού σχεδίου ανάπτυξης, που να είναι ταυτόχρονα κοινωνική και οικονομική, εντάσσεται στις προτεραιότητες προκειμένου να κατανοήσουμε την κρίση και να βρούμε το δρόμο εξόδου από αυτήν".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved