nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Συνέδριο: Η Ευρώπη "χρωστά" στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αθήνα 23.4.2013, 22:04

H διοικητική και σε ορισμένο βαθμό πολιτισμική ενότητα της σύγχρονης Ευρώπης είναι αποτέλεσμα της επιρροής του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού. Μια επιρροή που συνεχίστηκε αδιάκοπα από την αρχαιότητα μέχρι την πτώση της Κωνσταντινούπολης αλλά και κατόπιν, στην εποχή της Αναγέννησης.

Στους «σκοτεινούς χρόνους», ωστόσο, η ιστορία είναι ασαφής και εν πολλοίς παραποιημένη από εθνικούς ανταγωνισμούς, προσωπικές φιλοδοξίες και θρησκευτικά μίση. Είναι η εποχή κατά την οποία βασιλείς και πρίγκιπες εμφανίστηκαν ως αυτόκλητοι συνεχιστές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αμφισβήτησαν τα σκήπτρα της Κωνσταντινούπολης, την πολέμησαν με την Δ’ σταυροφορία και απέκρυψαν την μεγάλη προσφορά της στη διαμόρφωση της Δύσης.

Τα παραπάνω συμπεράσματα εξήχθησαν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, κατά το διήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα «Η παρουσία και η συμβολή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη δημιουργία της Ευρώπης», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 18 και 19 Απριλίου με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) και απασχόλησε κορυφαίους Ευρωπαίους και Έλληνες επιστήμονες.

Στόχος της πρωτοβουλίας του EPLO, του μόνου διεθνούς οργανισμού που έχει έδρα την Ελλάδα, είναι να ερευνηθεί ξανά η συμβολή της Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης στη δημιουργία της Ευρώπης και να αναγεννηθεί η ρωμαϊκή ιδέα «του κράτος που ανήκει στους πολίτες του» την οποία υπηρέτησε μέχρι την πτώση της.

Όπως τονίστηκε, «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχοντας την ανάγκη μεγαλύτερης πολιτισμικής ενοποίησης, οφείλει σήμερα να ξαναδεί την ιστορία της και να την αποκαταστήσει, αναδεικνύοντας τα στοιχεία του κοινού παρελθόντος σε επίπεδο πολιτισμού, Δικαίου, θεσμών, παιδείας, θρησκείας κ.ά».

Ανάμεσα στους ξένους ομιλητές ήταν και οι γνωστοί στο ελληνικό κοινό καθηγητές Υβ Σασιέ και Ζαν-Κλωντ Σενέ (πανεπιστήμιο της Σορβόννης), Συλβαίν Γκουγκενέμ (πανεπιστήμιο της Λυόν), Σόφι Λόους (Ρίτζεντ Κόλετζ του Λονδίνου), καθώς και ο Μωρίς Εμάρ (Maison des Sciences de l’ Homme).

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλική Σχολή με δύο συνεδρίες: Η πρώτη με τίτλο «Το μοντέλο της εξουσίας» και η δεύτερη με τίτλο «Η νέα Οικουμένη: Νέα σύνορα - Καινοτόμοι τρόποι προσέγγισης και αλληλοεπίδρασης». Της δεύτερης στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου με μία ακόμη συνεδρία: «Ο κόσμος των ιδεών» και μια «στρογγυλή τράπεζα» με θέμα: «Ανακαλύπτοντας επιρροές στην απονομή της δικαιοσύνης», στην οποία πήραν μέρος ανώτατοι δικαστικοί και καθηγητές Νομικών σχολών από την Αγγλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Το συνέδριο έγινε με την ευγενική υποστήριξη της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://conference.eplo.eu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved