nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Ομιλία: Κουνούπι, μία τέλεια «μηχανή»

 

Αθήνα 13.5.2013, 16:32

"Κουνούπι: μία τέλεια «μηχανή»" είναι το θέμα ομιλίας του Αντώνιου Μιχαηλάκη, Διδάκτορα Γεωπονικών Επιστημών, με ειδικότητα στη χημική οικολογία των εντόμων, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτοστη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, την Κυριακή 19 Μαΐου, ώρα 19:00.

"Είναι από εκείνους τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ενόχληση και εκνευρισμό", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών. "Όλοι οι άνθρωποι έχουμε δώσει αίμα σε κάποιο κουνούπι. Όλοι οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ένα τσίμπημα κουνουπιού μπορεί και να μεταδώσει κάποια ασθένεια. Γιατί όμως τα κουνούπια θέλουν το αίμα μας; Είναι δυνατόν να βρισκόμαστε ταυτόχρονα σε κάποιο χώρο και να μη μας εντοπίσει; Οι απαντήσεις αποκαλύπτουν μία «τέλεια μηχανή» με αξιοζήλευτη «τεχνολογία». Η ομιλία έχει ως κύριο στόχο την ενημέρωση, προκειμένου να αναδείξει τη δύσκολη συμβίωση του κουνουπιού με τον άνθρωπο. Η γνώση της βιοοικολογίας των κουνουπιών αποτελεί το βασικότερο στοιχείο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους μέσα από προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισής τους".

Η ομιλία προτείνεται για παιδιά άνω των 13 ετών και ενήλικες. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η είσοδος στην ομιλία είναι ελεύθερη.

Μόνοι στο Σύμπαν;
Κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 18 έως τις 26 Μαΐου, η Διαδραστική Έκθεση ασχολείται με τη ζωή στη Γη και σε άλλους πλανήτες, στην ενότητα: «Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;»

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
13:30 - 14:10. Επίδειξη Πειραμάτων: «Η ζωή στη Γη και σε άλλους πλανήτες»
(προτείνεται για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες)
Η επιστημονική ομάδα των πειραμάτων ψάχνει απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα και χρειάζεται τη βοήθειά σας! Τι είναι στ’ αλήθεια η ζωή; Χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι προσπαθούν να δώσουν έναν ορισμό, αλλά κανείς δεν έχει καταφέρει να περιγράψει με ακρίβεια το θαυμαστό αυτό φαινόμενο. Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι είναι ζωντανό και τι όχι; Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν; Υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες; Πώς αναζητούμε στοιχεία για εξωγήινους ζωντανούς οργανισμούς;
Στην αναζήτηση αυτή πρωταγωνιστούν: ο ευέξαπτος αιθέρας, η μυστηριώδης χημική αντίδραση Belοusov - Zhabotinsky, ο αινιγματικός χορός του Καινοραβδίτη, το εξωγήινα ψυχρό υγρό άζωτο και το περίεργο διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler!

15:30 - 16:30: Διαδραστικό εργαστήρι: «Παλαιοντολόγοι για άλλους πλανήτες» (προτείνεται για παιδιά από 7 έως 10 ετών). Γιατί άραγε να ζητούνται παλαιοντολόγοι σε άλλους πλανήτες; Τα παιδιά μέσα από ενεργό διάλογο και δραστηριότητες μαθαίνουν για το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες. Προσεγγίζουν την επιστήμη της παλαιοντολογίας και τη διαδικασία απολίθωσης των ζωντανών οργανισμών, αλλά και των αποτυπωμάτων τους. Στο τέλος κατασκευάζουν τα ίδια το δικό τους, μοναδικό αποτύπωμα.

17:30 - 18:20: Διαδραστική αφήγηση: «Πώς φτάσαμε στον Δαρβίνο;» (προτείνεται για παιδιά άνω των 12 ετών και ενήλικες). Η θεωρία της Εξέλιξης αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της επιστήμης. Μέσα από ποιους δαιδάλους, όμως, «περπάτησε» η σκέψη για την εμφάνιση και ανάπτυξη της ζωής στη Γη (και όχι μόνο…), μέχρι ο Δαρβίνος να επιστρέψει από τα Γκαλαπάγκος και να δημοσιεύσει το έργο του; Η ζωή και το έργο διανοητών, όπως ο Buffon και ο Lamarck, σηματοδοτούν τις διάφορες στροφές αυτής της ιστορικής διαδρομής, που σημαδεύτηκε από μυστήρια, διαπλοκές και συγκρούσεις. Μέσα από αυτή τη διαδραστική αφήγηση, θα ξεφυλλίσουμε τις πιο σημαντικές σελίδες του βιβλίου της εξέλιξης!

Για τις παραπάνω δραστηριότητες δεν γίνεται κράτηση, μπορείτε όμως να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης, το οποίο είναι ημερήσιο. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Διαδραστική Έκθεση μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου: http://www.eugenfound.edu.gr, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό με πειράματα, αφηγήσεις για την ιστορία της επιστήμης και ομιλίες ερευνητών, που μας ενημερώνουν για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, στις σελίδες και στα κανάλια που ακολουθούν:

Πληροφορίες για τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας: Λήδα Αρνέλλου, τηλ. 2109469640, email: arnellou@eugenfound.edu.gr.

Vimeo: https://vimeo.com/channels/248278
YouTube: http://www.youtube.com/user/eugenfound
Facebook: http://www.facebook.com/Diadraseis
Twitter: https://twitter.com/diadraseis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved