ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
4ο Διεθνές Συνέδριο για την Προσωκρατική Φιλοσοφία

Αθήνα 26.6.2014, 14:23

Tο 4ο Διεθνές Συνέδριο για την Προσωκρατική Φιλοσοφία διοργανώνουν η Διεθνής Εταιρεία Προσωκρατικών Σπουδών (International Association for Presocratic Studies - IAPS) και το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 30 Ιουνίου έως την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014, στο ΚΕΔΕΑ του Πανεπιστημίου, ενώ η Τελετή Έναρξης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 και ώρες 17:15 με 21:00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Στις εργασίες του Συνεδρίου θα συμμετάσχουν με ανακοινώσεις κορυφαίοι μελετητές της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας και ιδιαίτερα της προσωκρατικής και Αριστοτελικής από χώρες όπως: ΗΠΑ, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Μεξικό, Βραζιλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Τουρκία και φυσικά από την Ελλάδα.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να μελετηθούν εις βάθος τα σωζόμενα αποσπάσματα των προσωκρατικών φιλοσόφων, που έζησαν και έδρασαν στον 6ο - 5ο αιώνα π.Χ., έως την εποχή του Σωκράτη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο Θαλής, ο Αναξίμανδρος, ο Αναξιμένης, ο Πυθαγόρας, ο Ξενοφάνης, ο Ηράκλειτος, ο Παρμενίδης, ο Ζήνων ο Ελεάτης, ο Μέλισσος ο Σάμιος, ο Εμπεδοκλής, ο Αναξαγόρας, ο Δημόκριτος κ.ά.

Όλοι οι παραπάνω φιλόσοφοι ασχολούνται με την προσπάθεια να δοθούν εξηγήσεις για το φυσικό κόσμο καθώς και με προβλήματα που αναφέρονται στον άνθρωπο. Έτσι το έργο τους ανήκει στον χώρο της κοσμολογίας, της σοφιστικής, της ποίησης, της πυθαγόρειας φιλοσοφίας. Ωστόσο είναι γνωστό ότι μόνον αποσπάσματα έχουν σωθεί από το έργο τους, μέσα από τις μαρτυρίες άλλων φιλοσόφων. Η σημαντικότερη ίσως πηγή πληροφοριών για τους προσωπρατικούς φιλοσόφους βρίσκεται στο έργο του Αριστοτέλη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, λειτούργησε και ως ιστορικός της φιλοσοφίας, εφόσον για κάθε θέμα που αναλάμβανε να εξετάσει αναφερόταν πρώτα στο έργο των προγενεστέρων, το οποίο σχολίαζε, έκρινε, και στη συνέχεια ανέπτυσσε την δική του θεωρία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοίνωση για τα ερευνητικά συμπεράσματα σχετικά με τον πάπυρο του Δερβενίου, το «αρχαιότερο, σωζόμενο, βιβλίο της Ευρώπης» με ελληνικό κείμενο (πιθανόν του 5ου αιώνα π.Χ.), που βρέθηκε σε τάφο του Δερβενίου του 4ου αιώνα π.Χ. και φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η Τελετή Έναρξης έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει ομιλία του Oliver Primavesi, Καθηγητή της Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians του Μονάχου και βραβευμένου με το Διεθνές Βραβείο Gottfried Wilhelm Leibniz (2007).

Επίσης περιλαμβάνει ομιλία του Καθηγητή Αστροφυσικής του ΑΠΘ, Γιάννη Σειραδάκη, με θέμα το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, όπου θα παρουσιαστούν τα νέα συμπεράσματα της έρευνας, καθώς και του Δημοσθένη Δαββέτα, Καθηγητή Φιλοσοφίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο IESA στο Παρίσι, με θέμα «Ηράκλειτος και σύγχρονη Τέχνη».

Η Τελετή Έναρξης θα ολοκληρωθεί με κονσέρτο, όπου συμμετέχουν η Χορωδία, «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, με διευθυντή της Πέτρο Μπεκιαρίδη, η Σοπράνο Αναστασία Μεταλληνού και ο πιανίστας Σάκης Κοντονικόλας.

Η Τελετή Έναρξης και οι εργασίες του Συνεδρίου είναι ανοιχτές για το κοινό. Παράλληλα, για όσους ενδιαφέρονται να λάβουν πιστοποίηση παρακολούθησης, υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής στους καταλόγους των «ακροατών» του Συνεδρίου. (Περισσότερες πληροφορίες στο: http://dikam.auth.gr/el/presocratics-conference-2014)

Αμέσως μετά το συνέδριο θα ακολουθήσει ο «Πολιτιστικός περίπατος στα βήματα του Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου» (4-6 Ιουλίου) που διοργανώνει το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών», με επισκέψεις στην «Σχολή Αριστοτέλους» στην Αρχαία Μίεζα, στη Βεργίνα, στην Πέλλα, στο Δερβένι, στα Αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη και τέλος με έναν περίπλου του Αγίου Όρους (περισσότερες πληροφορίες: http://dikam.auth.gr/el/cultural-promenade-programm).

* Ακολουθεί το πρόγραμμα του Συνεδρίου.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
OPENING CEREMONY
Welcoming Remarks
Co-Chairs
Demetra Sfendoni-Mentzou
Richard McKirahan
Professor Yannis Mylopoulos
Rector of the Aristotle University of Thessaloniki
Robert P. Sanders
Consul, U.S. Consulate General in Thessaloniki
Professor Miltos Papanikolaou
Dean of the Faculty of Philosophy
Professor Spyros Pavlides
Dean of the Faculty of Sciences
Professor Daniel Graham
President of the International Association for Presocratic Studies
Professor Demetra Sfendoni-Mentzou
President of the Interdisciplinary Centre for Aristotle Studies
Conference Session
Co-Chairs:
Daniel W. Graham
Demetra Sfendoni-Mentzou
Oliver Primavesi
Professor of Greek Philology
Ludwig-Maximilians-Universität, München
Recipient of the Gottfried Wilhelm Leibniz Prize-2007
Pythagoreanism in Empedocles’ Physics
Yannis Seiradakis
Professor of Astrophysics, AUTH
The Antikythera Mechanism:
An astonishing ancient Greek astronomical computer
Demosthenes Davvetas
Professeur Intervenant of Philosophy of Art, IESA, Paris
Writer, Artist
Heraclitus and Contemporary Art
Concert
“Yannis Mantakas”, Aristotle University Choir
Conductor: Petros Bekiarides
Greek Music: From ancient Greece to the present day
Soprano: Anastasia Metallinou
Piano: Sakis Κontonicolas
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved