nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Διάλεξη: Η Πολιτική του Φόβου. Ποιά είναι η πραγματική σημασία της ρητορικής του δεξιού λαϊκισμού;

Αθήνα 7.10.2015, 13:26

Το Διδακτορικό Πρόγραμμα στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία του Hellenic American College (HAEC), σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA), παρουσιάζει τη διακεκριμένη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Lancaster και επισκέπτρια Καθηγήτρια του Hellenic American University, Ruth Wodak, σε ανοιχτή διάλεξη με τίτλο: «Η Πολιτική του Φόβου: Ποια είναι η πραγματική σημασία της ρητορικής του δεξιού λαϊκισμού;».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 στις 19:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) με είσοδο ελεύθερη.

Στην ομιλία της, η Ruth Wodak θα αναλύσει τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της μετανάστευσης στην Ευρώπη μέσω μιας εννοιολογικής-ιστορικής προοπτικής θέλοντας να απαντήσει στο ερώτημα για ποιο λόγο τα κόμματα του δεξιού λαϊκισμού και τα συνθήματά τους μοιάζουν τόσο πετυχημένα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην παρεκβατική δημιουργία εθνικών και υπερεθνικών ταυτοτήτων και στην ανάλυση του «καινούργιου προσώπου της πολιτικής». Η ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των δεδομένων –που παρουσιάζεται και στο καινούργιο της βιβλίο με τίτλο The Politics of Fear (2015)- θα εξετάσει το ζήτημα μέσα από πολλά διαφορετικά είδη (τηλεοπτικές εκπομπές πολιτικών παρατάξεων, ντοκιμαντέρ, εξετάσεις γλωσσομάθειας και ιθαγένειας και προεκλογικό υλικό). 

To θέμα που θα αναλύσει στο πλαίσιο της εκδήλωσης είναι επίσης, ένα από τα βασικά θέματα του Διεθνούς Συνεδρίου Europe in Discourse: Identity, Diversity, Borders”, που διοργανώνει το Hellenic American University από τις 23 -25 Σεπτεμβρίου 2016, στο οποίο η Ruth Wodak θα είναι κεντρική ομιλήτρια.

«Τόσο η κοινωνική ένταξη όσο και ο αποκλεισμός μεταναστών και προσφύγων αποτελούν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης εντός (και εκτός) των τειχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε καθημερινό πλέον επίπεδο: τα κράτη μέλη της ΕΕ προτείνουν νέες πολιτικές αναφορικά με τον ορισμό αλλά και τον περιορισμό της έννοιας μετανάστευση», λέει η κ. Wodak. Και συνεχίζει: «Παρατηρείται μια επιστροφή προς τοπικές πολίτικες και ιδεολογίες σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, Ως αποτέλεσμα, θίγονται παραδόσεις, κανόνες, γλώσσες, οράματα και όνειρα. Ισχυρίζομαι, δε, ότι σήμερα βιώνουμε μια διαδικασία επαν-εθνικοποίησης πέραν (ή εξαιτίας) των πολλαπλών τάσεων παγκοσμιοποίησης. Επιπλέον, οι πρόσφατες έντονες πολιτικές συζητήσεις σε όλη την Ευρώπη αναφορικά με τις εξετάσεις πιστοποίησης γλωσσομάθειας και ιθαγένειας αλλά και τη δημιουργία ενός καθεστώτος «μεταμοντέρνου ξένου» για τον μετανάστη, συμπίπτουν με την παγκόσμια οικονομική κρίση και την κρίση του κράτους πρόνoιας. Έχουμε ενώπιόν μας παγκόσμιες αλλά και παν-τοπικές εξελίξεις  (Wodak 2010, 2011).  Η Μετα-εθνικοποίηση (Heller 2011) και ο κοσμοπολιτισμός (Bauman 1999) έχουν πλέον μετατραπεί σε έννοιες ουτοπικές. Οι συγκεκριμένες τάσεις ενισχύονται και αναπαράγονται από τα κόμματα του δεξιού λαϊκισμού όπως το αυστριακό κόμμα Ελευθερίας, το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, το ουγγρικό Jobbik και το βρετανικό UKIP τόσο μέσα από τις προεκλογικές τους εκστρατείες όσο και από τις πολιτικές τους γενικότερα (Wodak 2015; Wodak et al. 2013). Η επιτυχία των συγκεκριμένων κομμάτων μάλιστα δείχνει να επηρεάζει τα παραδοσιακά κόμματα τα οποία ακολουθούν μια στροφή «προς τα δεξιά»: παρατηρείται κανονικοποίηση μιας ισχυρής ρητορικής  υπέρ του αποκλεισμού (και συναφών πολιτικών)».

Σύντομο βιογραφικό
Η Ruth Wodak είναι ομότιμη καθηγήτρια Λόγου και Επικοινωνίας στο Lancaster University του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ ταυτόχρονα είναι Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Πέραν των πολλών βραβείων που έχει κατά καιρούς λάβει, η καθηγήτρια Wodak το 1996 έλαβε το βραβείο Wittgenstein για Διακεκριμένους Ερευνητές. Το 2008 το Σουηδικό Κοινοβούλιο της απένειμε την Έδρα Kerstin Hesselgren ενώ το 2010 το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Örebro την αναγόρευσε σε Επίτιμη Διδάκτορα. Το 2011 παρασημοφορήθηκε για την Προσφορά της προς τον Λαό της Αυστρίας. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Societas Linguistica Europea, ενώ είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών και της Academia Europea. Στις πρόσφατες εκδόσεις της συγκαταλέγονται: The Politics of Fear. What Right-wing Populist Discourses Mean (Sage 2015); The discourse of politics in action: ‘Politics as Usual’ (Palgrave 2011); Migration, Identity and Belonging (with G. Delanty, P. Jones, LUP 2011), The Discursive Construction of History. Remembering the Wehrmacht’s War of Annihilation (with H. Heer, W. Manoschek, A. Pollak, Palgrave 2008), Gedenken im Gedankenjahr (with R. de Cillia, Studienverlag 2009); The SAGE Handbook of Sociolinguistics (with B. Johnstone and P. Kerswill; Sage 2010); Critical Discourse Analysis (2013; 4 Volumes; Sage Major Works), Analysing Fascism: Fascism in Talk and Text (with J. Richardson, Routledge 2013).

Πληροφορίες: Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, Hellenic American College, τηλ.: 210 -3680950, www.haec.gr, events@haec.gr.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved