nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Παρουσίαση: «Έλλην», «Ρωμηός», «Γραικός»: Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες

Proslipsis.gr | Αθήνα 24.1.2019, 13:11

Παρουσιάστηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019 στα δύο κατάμεστα από κόσμο αμφιθέατρα του κεντρικού κτιρίου των Προπυλαίων, ο συλλογικός τόμος «Έλλην», «Ρωμηός»,  «Γραικός»: Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες.

Ο τόμος εκδόθηκε πρόσφατα από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιστορήματα 7, Αθήνα, εκδόσεις Ευρασία, 2018, επιμ.: Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Κατερίνα Νικολάου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης).

Τα κείμενα του τόμου βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εργασίες του ομότιτλου συνεδρίου που είχε «ανοίξει» τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 180 χρόνων του ΕΚΠΑ, το 2017.

Την εκδήλωση προσφώνησε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος και χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Χαιρετισμό απηύθηναν, επίσης, εκ μέρους των επιμελητών του τόμου, η καθηγήτρια Α. Παπαδία-Λάλα και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κ. Νικολάου.

Στη συνέχεια, το σκεπτικό και τη δομή του τόμου παρουσίασε η ομότιμη καθηγήτρια του Ε.Κ.Π.Α. Ό. Κατσιαρδή-Hering.

Τον τόμο, στη συζήτηση την οποία συντόνιζε ο επ. καθηγητής Β. Καραμανωλάκης, παρουσίασαν κριτικά οι Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, και οι ομότιμοι καθηγητές Πασχάλης Κιτρομηλίδης (ΕΚΠΑ) και Στέφανος Πεσμαζόγλου (Παντείου Πανεπιστημίου). Και οι τρεις ομιλητές στις παρεμβάσεις τους αναφέρθηκαν στην ιδιαίτερη σημασία του τόμου, στο εύρος και στην ποικιλία των κειμένων του, στον συνεχή διάλογο των θεωρητικών σχημάτων με τις πηγές. Στάθηκαν, ιδιαίτερα, στην «ανεξιθρησκεία» του, καθώς φιλοξενεί μια σειρά από διαφορετικές αλλά εμπεριστατωμένες προσεγγίσεις για ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της ακαδημαϊκής και δημόσιας ιστορίας. Στην παρέμβασή του ο Στ. Ζουμπουλάκης υπογράμμισε τη σημασία που έχουν εγχειρήματα όπως το συγκεκριμένο, για την επανεξέταση βασικών ιδεολογικών κατευθύνσεων της ελληνικής κοινωνίας, με κύριο παράδειγμα τον ελληνοχριστιανισμό. Ο Π. Κιτρομηλίδης, στη δική του παρουσίαση, εστίασε στην επεξεργασία διαφορετικών πτυχών της παρουσίας των Ελλήνων στον χρόνο και στην έκδοση ως δείγμα μιας σημαντικής ιστοριογραφικής παραγωγής των τελευταίων χρόνων. Τέλος, ο Στέφανος Πεσμαζόγλου στάθηκε ιδιαίτερα στην έννοια της εθνικής συνέχειας και των ζητημάτων που γεννιούνται μέσα από τη μελέτη των διαφορετικών περιπτώσεων που συγκεντρώνει η έκδοση 

Όπως τόνισε και ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α: «Ο τόμος δεν αφορά μόνο μια κοινότητα ειδικών, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, αφορά την αυτοσυνειδησία μας, τη δυνατότητά μας να ξανασκεφτούμε το παρελθόν, να επανακαθορίσουμε τη θέση μας στον σύγχρονο κόσμο. Αναδεικνύει για άλλη μια φορά πως το Πανεπιστήμιο μας μπορεί να αφουγκράζεται και να παρεμβαίνει με τον δικό του επιστημονικό και νηφάλιο τρόπο στα τεκταινόμενα».

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved