ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Διάλεξη: Ξυλόπηκτες κατασκευές και τα προβλήματά τους 23/11/09


Αθήνα 23.11.2009, 13:54
«Ξυλόπηκτες κατασκευές και τα προβλήματά τους» είναι το θέμα της Διάλεξης που θα δώσει ο Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μιχαήλ Νομικός, αύριο Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 18.00, στο Αμφιθέατρο του 1ου ορόφου του νέου Κτιρίου Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Στόχος της Διάλεξης είναι η παρουσίαση των νεότερων ιστορικών κατασκευών που χρονολογούνται από τα τέλη του 18ου έως τα τέλη του 19ου αιώνα, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν υλικά και τεχνικές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Οι κατασκευές αυτές συνεχίζουν μία μακραίωνη παράδοση η οποία εξελίχτηκε και εμπλουτίστηκε από τη γνώση και την πρακτική των λαϊκών μαστόρων.

Η διάλεξη επικεντρώνεται στην περιγραφή των κατασκευαστικών χαρακτηριστικών των ιστορικών κτιρίων του βορειοελλαδικού, κυρίως, χώρου καθώς και στον εντοπισμό και την ανάλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται κατά τη συντήρηση και αποκατάσταση τους.

Να σημειωθεί ότι οι κατασκευές που αποκαλούμε σήμερα νεότερα ιστορικά κτίρια αποτελούνται από το διασωζόμενο έως τις μέρες μας, άξιο προς διατήρηση, οικοδομικό απόθεμα, που κατασκευάστηκε από τα τέλη του 18ου έως τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Οι εξέλιξη της οικοδομικής τεχνολογίας κατά τη διάρκεια αυτών των δύο αιώνων ήταν έντονη με αποτέλεσμα οι κατασκευές του τέλους του 18ου αιώνα να διαφέρουν σημαντικά από εκείνες των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Οι νεότερες αυτές ιστορικά κατασκευές μπορούν να καταταγούν σε τρεις κατηγορίες οι οποίες σε γενικές γραμμές αντιστοιχούν σε διαδοχικές χρονικές περιόδους. Στις λιθόκτιστες και ξυλόπηκτες ιστορικές κατασκευές, που χρονολογούνται από τα τέλη του 18ου αιώνα έως τα τέλη του 19ου αιώνα, στις σύμμεικτες ιστορικές κατασκευές από λιθοδομή, οπτοπλινθοδομή και χαλύβδινα στοιχεία οι οποίες χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και στις σύμμεικτες ιστορικές κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοιχοποιία, οι οποίες χρονολογούνται από το 1920 έως το 1940.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Προστασία Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved