nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επιστολές Επιστροφή    
Εκπαιδευτικοί ΟΑΕΔ: Παράπλευρες απώλειες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης (14/9/07)

 

Από την κ. Βίκυ Κοτρίκλα, επί 12ετία ωρομίσθια εκπαιδευτικό στις Σχολές ΟΑΕΔ και σήμερα άνεργη, λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή.

Τα σχολεία έχουν ανοίξει, αλλά για κάποιους εκπαιδευτικούς δεν υπάρχει πλέον θέση στην εκπαίδευση.

Ο νόμος 3475/2006, ο οποίος ψηφίστηκε σχεδόν αθόρυβα στην Ελληνική Βουλή πέρυσι το καλοκαίρι, έφερε μεγάλη αναστάτωση σε ολόκληρη την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, την οποία υποτίθεται ότι θα βελτίωνε σε σχέση με την  προηγούμενη μορφή της. Ένα χρόνο τώρα, το κομφούζιο που επικρατεί με αναλυτικά προγράμματα, εκπαιδευτικούς, κατάργηση ορισμένων σχολικών μονάδων, ανυπαρξία βιβλίων κ.λπ. μας πείθουν ότι η μεταρρύθμιση αυτή ήταν τελικά… απορρύθμιση.

Παράπλευρη απώλεια αυτής της εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης» είναι και οι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ. Οι αλλαγές στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση έχουν φέρει σε δραματική θέση τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς του ΟΑΕΔ. Η ανεργία, με συντηρητικά δεδομένα, τουλάχιστον 800 εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ από φέτος, χωρίς τη δυνατότητα να εργαστούν  ούτε στα σχολεία του Υπουργείου Παιδείας, δεν  συγκινεί  στο ελάχιστο, μήνες τώρα, την κυβέρνηση, η οποία επίμονα και πεισματικά αρνήθηκε να διορθώσει τις πληγές που η ίδια δημιούργησε από τη μια στιγμή στην άλλη σε εκατοντάδες οικογένειες εκπαιδευτικών.

1. Η  κατάργηση των ΤΕΕ και  η δημιουργία των υποβαθμισμένων κατώτερων ΕΠΑΣ στον ΟΑΕΔ, (κοινή απόφαση των Υπουργείων Παιδείας και Απασχόλησης) συνοδεύτηκε από  την  κατάργηση των γενικών μαθημάτων αλλά και ορισμένων τεχνικών ειδικοτήτων  και είχε ως άμεση συνέπεια την  ανεργία για  τουλάχιστον 800 ωρομισθίους εκπαιδευτικούς του ΟΑΕΔ από το 2007, δια παντός  δε από το 2008.

2. Η άρνηση αναγνώρισης της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ και  η άρνηση ένταξής τους στους αντίστοιχους πίνακες του ΥΠΕΠΘ, ισότιμα με όλους  τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, δημιούργησε αδιέξοδο στην επαγγελματική απασχόληση εκπαιδευτικών που επιβίωναν ως ωρομίσθιοι επί πολλά χρόνια, όμηροι όλων των κυβερνήσεων που μεσολάβησαν, πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή θα πάρει τέλος η εργασιακή τους ανασφάλεια. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης φαίνεται από 2 δημόσιες τοποθετήσεις: την αρνητική απάντηση του υφυπουργού κου Γ.Καλού στη σχετική ερώτηση του τομεάρχη παιδείας του ΠΑΣΟΚ κου  Μ. Χρυσοχοίδη τον Μάιο του 2007 ( με τη απαράδεκτη για υπουργείο  δικαιολογία ότι θα αντιδράσουν η ΟΛΜΕ και η ΠΕΑ!) και την άρνηση της ίδιας της υπουργού Παιδείας  κας Γιαννάκου με τον ισχυρισμό ότι δεν μπορεί να γίνει η αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ,  γιατί θα ανακατευτούν οι υπάρχοντες πίνακες!

3. Η αντίστροφη μέτρηση για τους εκπαιδευτικούς του ΟΑΕΔ ξεκίνησε το 2004 με τη δημιουργία μιας  Υπουργικής Απόφασης , η οποία έκτοτε προτάσσει τους εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν έστω και 1 ώρα την εποχή Μητσοτάκη, έναντι εκπαιδευτικών που έχουν στο μεταξύ εργαστεί για εκατοντάδες ή και χιλιάδες ώρες στον ΟΑΕΔ. Στην ίδια Υ.Α. υπήρχε η κατάργηση  της ενίσχυσης της μοριοδότησης των εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ με τριπλασιασμό των μορίων τους έναντι όλων των υπόλοιπων. Όμως, ο διοικητής του ΟΑΕΔ με την ανάληψη των καθηκόντων του, είχε θεωρήσει δεδομένη την αναγνώριση προϋπηρεσίας στην περίπτωση που καταργούνταν η ευνοϊκή ρύθμιση του τριπλασιασμού μορίων, για λόγους ισότητας όλων των εκπαιδευτικών! Μετά το ξέχασε!

4. Η κατάργηση (με το νόμο 3518/2006), του νόμου 3144/2003, ο οποίος προέβλεπε περιορισμένες και αποσπασματικές μεν ρυθμίσεις προσλήψεων στον ΟΑΕΔ, αλλά βασισμένες σε στοιχειωδώς κοινά και διαφανή κριτήρια, και πάντως όχι κομματικά, σήμαινε άμεση κατάργηση και του θεσμού του αναπληρωτή  και της  επετηρίδας προσλήψεων στον ΟΑΕΔ.

5. Η ψήφιση του νόμου 3552/2007  προέβλεπε μονιμοποίηση 150 εκπαιδευτικών περίπου, αυστηρά κομματικών ή οπαδών ή «επισκεπτών» των σχολείων του ΟΑΕΔ της περιόδου Μητσοτάκη ( 1990-1993), με φωτογραφική ρύθμιση ερμηνείας προϋπάρχοντος νόμου! Οι πρώτοι από αυτούς  τους εκπαιδευτικούς ήδη εργάζονται ως μόνιμοι από τον Ιούλιο, αν και δεν έχει λήξει η περίοδος των αιτήσεων για μονιμοποίηση, καθώς η κυβέρνηση, γνωρίζοντας προφανώς ότι θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, ήθελε να έχει εξασφαλισμένα τα δικά της παιδιά!

6.  Η οργάνωση την περυσινή χρονιά  «καινοτόμων» σεμιναρίων διάρκειας μόλις 40 ωρών,  για ολίγους εκλεκτούς και ο αποκλεισμός όλων των υπολοίπων, ιδιαίτερα όσων συνδικαλιστών δεν ήταν Νεοδημοκράτες, άλλαξε επίσης τα δεδομένα των προσλήψεων: δημιουργήθηκε στις προκηρύξεις μια νέα ειδικότητα οι ΠΕ καινοτόμοι (δεν μας έχουν πει ακόμα βάσει ποιας κατηγοριοποίησης δημιουργήθηκε!)  οι οποίοι στη συνέχεια,  προτάχθηκαν στις προσλήψεις των τελευταίων 2 χρόνων και αλλοίωσαν τους εσωτερικούς πίνακες με τη  σειράς  πρόσληψης («επετηρίδα», βάσει μορίων).

7. Η έλλειψη αξιοκρατίας και νομιμότητας φαίνεται επίσης στα δεκάδες λειψά, σπασμένα  ή/και μειωμένα ωράρια που δόθηκαν σε εκπαιδευτικούς που δικαιούνταν πλήρες ωράριο, με απόφαση των διευθυντών των σχολείων  και κάλυψη της διοίκησης στις πράξεις τους. Πρόσχημα η «καταπολέμηση της ανεργίας»! Αυτές οι πολιτικές επιλογές, που έσπαζαν τα πλήρη ωράρια  σε περισσότερους εκπαιδευτικούς, έδωσαν στον υφυπουργό Απασχόλησης κο Γιακουμάτο το δικαίωμα  να καυχιέται αυτές τις μέρες στα ΜΜΕ  για το ότι η κυβέρνηση  «μείωσε» την ανεργία στο 7,7% !

8. Αλλαγές στη σειρά των προσλήψεων στον ΟΑΕΔ επέφεραν και οι διώξεις συνδικαλιστών ωρομισθίων όλου του προοδευτικού χώρου, με αποκλεισμό της ειδικότητάς τους από τις προκηρύξεις των ετήσιων προσλήψεων, κλήσεις σε απολογία, ανεκδιήγητες ψευδείς αναφορές για δήθεν απαράδεκτη πολιτική προπαγάνδα σε μαθητές, συγκέντρωση υπογραφών για να διωχθούν από τα σχολεία τους με χαλκευμένες κατηγορίες, αποκλεισμούς  από πίνακες, επομένως και από τις προσλήψεις, ποινικές διώξεις!

9. Ούτε ως συμβασιούχους δεν αναγνώρισαν τους εκπαιδευτικούς του ΟΑΕΔ, απορρίπτοντας ΟΛΕΣ τις αιτήσεις τους για  μονιμοποίηση βάσει του γνωστού Π.Δ. Παυλόπουλου, αν και οι περισσότεροι εργάζονται πολλά χρόνια (ορισμένοι πάνω από 10) και με την κοινή λογική καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες χωρίς περαιτέρω συζήτηση.

10. Τελευταία προσπάθεια διωγμού των ωρομισθίων εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ ήταν  η παράνομη δημόσια διαπόμπευση όσων ωρομίσθιων συναδέλφων τόλμησαν να κάνουν αίτηση για μονιμοποίηση με βάση τον νόμο 3475/2007. Αυτούς η Διοίκηση του ΟΑΕΔ τους απέκλεισε από την πρόσληψη για τα επόμενα 2  χρόνια αποδίδοντάς τους τη μομφή της «ψευδούς αίτησης» ( άγνωστος ο όρος!) και αναγράφοντας δίπλα στα ονόματά τους σε δημόσια αναρτημένο πίνακα  τη φράση «κατάθεση ψευδών στοιχείων στην υπηρεσία». Από τη διαδικασία αυτή αποκλείστηκαν αρχικά 77 συνάδελφοι από τις προσλήψεις των επόμενων 2 σχολικών ετών στον ΟΑΕΔ ενώ όσοι επανήλθαν στους πίνακες κατάταξης, εξαναγκάστηκαν να αποσύρουν προηγουμένως  τις αιτήσεις τους για μονιμοποίηση! Το τραγικό είναι ότι αυτή η διαδικασία είχε τις υπογραφές άρτι μονιμοποιηθέντων πρώην ωρομισθίων «συναδέλφων».

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η λεγόμενη «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση ήταν -ιδιαίτερα για τον ΟΑΕΔ- η αποδόμηση ενός οργανωμένου συστήματος (με όλα τα αρνητικά που αυτό περιλάμβανε), το οποίο προσπαθούσε να κρατήσει κάποια στοιχεία  αντικειμενικότητας και η δημιουργία -με πολλαπλούς τρόπους- ενός συστήματος που εξυπηρετούσε αποκλειστικά τα γαλάζια παιδιά!

Αυτός είναι ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου στα ΤΕΕ του ΟΑΕΔ, ένας απολογισμός πού βεβαίως δεν θα έφτανε ποτέ στη δημοσιότητα για προφανείς και ευνόητους λόγους.

Μένουμε εμείς, οι εκατοντάδες άνεργοι πλέον εκπαιδευτικοί του, να υφιστάμεθα  τις συνέπειες αυτών των πολιτικών, όντας οι παράπλευρες απώλειες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Αθήνα, 14  Σεπτεμβρίου 2007

Βίκυ Κοτρίκλα
Άνεργη εκπαιδευτικός
Ωρομίσθια Φιλόλογος επί 12 χρόνια στα σχολεία του ΟΑΕΔ
Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, Tηλ: 26410-53055, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2019  proslipsis.gr, All rights reserved