nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Εκπαίδευση Επιστροφή    
Σεμινάριο: Απλά μαθήματα γλωσσολογίας για το σχολείο

Αθήνα 16.9.2016, 23:47

«Απλά μαθήματα γλωσσολογίας για το σχολείο» είναι το θέμα επιμορφωτικού σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πραγματοποιεί το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη».

Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Ελένη Παναρέτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας – Κειμενογλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 Proslipsis.gr
Το σεμινάριο διαρθρώνεται σε 3 κύκλους και θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη». Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Σκοπός του σεμιναρίου
Εδώ και πολλά χρόνια η επιστήμη της Γλωσσολογίας παρέχει το επιστημονικό υπόβαθρο για την κατανόηση του φαινομένου της ανθρώπινης γλώσσας ως μοναδικού και ξεχωριστού συστήματος επικοινωνίας. Η ανάδειξη μέσα από τη γλωσσολογική έρευνα του συστηματικού χαρακτήρα των γλωσσών, των δομικών τους στοιχείων και των γλωσσικών λειτουργιών οδήγησε σε νέες προσεγγίσεις, που αφορούν τόσο την ανάλυση της γλώσσας όσο και την αποτελεσματική διδασκαλί της.

Δυστυχώς στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα επικρατεί ακόμη μεγάλη σύγχυση σε ό, τι αφορά βασικές αρχές της γλώσσας. Φαινόμενα όπως «η μάχη για τα φωνήεντα» που ξέσπασε το 2012 με αφορμή καταγγελία δασκάλας δημοτικού σχολείου ότι το βιβλίο γραμματικής της Ε΄ και Στ΄ τάξης καταργεί φωνήεντα της ελληνικής, δείχνουν ότι ακόμη και εκπαιδευτικοί που καλούνται να διδάξουν τη γλώσσα στους μαθητές αγνοούν βασικές διακρίσεις όπως αυτή μεταξύ γράμματος και φθόγγου.

Το σεμινάριο αυτό έχει διπλό στόχο: αφενός μεν την ανάλυση βασικών αρχών και εννοιών που σχετίζονται με τη γλώσσα, αφετέρου δε την ενίσχυση των εκπαιδευτικών στη διδασκαλία του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Γλώσσας.

Διάρθρωση του σεμιναρίου
Το σεμινάριο περιλαμβάνει 3 διαδοχικούς θεματικούς κύκλους, καθένας από τους οποίους είναι ανεξάρτητος από τους υπόλοιπους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν όποιους και όσους κύκλους επιλέξουν.

1ος κύκλος: Βασικές έννοιες και αρχές για τη διδασκαλία της γλώσσας
Στον πρώτο κύκλο θα συζητηθούν οι βασικές έννοιες, που αποτελούν προϋπόθεση για τη σωστή διδασκαλία της ορθογραφίας και της γραμματικής της γλώσσας  όπως η διαφορά φθόγγου-γράμματος και η έλλειψη μονοσήμαντης αντιστοιχίας μεταξύ τους, η έννοια των γραμματικών κατηγοριών, τι σημαίνει δηλαδή γραμματικός χρόνος, άποψη, έγκλιση και πώς μπορούν να διδαχτούν με κατανοητό τρόπο. Proslipsis.gr

Αναφορά θα γίνει επίσης στη σχέση Αρχαίας και Νέας Ελληνικής, ώστε να γίνουν κατανοητά τα προβλήματα που δημιουργούνται, όταν τα γραμματικά φαινόμενα της Νέας Ελληνικής περιγράφονται με όρους που αφορούν το σύστημα της Αρχαίας.

2ος κύκλος: Το κείμενο και η διδασκαλία του
Ο δεύτερος κύκλος είναι αφιερωμένος στην έννοια του κειμένου, τους συστατικούς του παράγοντες και τον ρόλο του στην επικοινωνία. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα προβλήματα που εμφανίζονται στα μαθητικά κείμενα και αφορούν τόσο τη δομή τους όσο και τη δήλωση των σχέσεων -κυρίως των λογικών- που συνδέουν τις κειμενικές προτάσεις, καθώς και στις ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με την παραγωγή προφορικών κειμένων, στα οποία φαίνεται να υστερούν αρκετοί μαθητές.

3ος κύκλος: Τα όρια της γλώσσας μου είναι τα όρια του κόσμου μου;
Η γνωστή ρήση του Wittgenstein: Τα όρια της γλώσσας μου είναι τα όρια του κόσμου μου, έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από ειδικούς και μη για να καταδειχθεί η σχέση γλώσσας και νόησης∙ στη σχέση αυτή η γλώσσα φαίνεται να έχει τον ηγετικό ρόλο και να περιορίζει τον τρόπο, με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

Στον τρίτο κύκλο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη σχέση αυτή έτσι όπως αντιμετωπίζεται από την πλευρά των γνωσιακών επιστημών και της Γνωσιακής Γλωσσολογίας. Ανάμεσα στα θέματα αυτά σημαντική θέση κατέχει η μεταφορά ως νοητικό φαινόμενο, το οποίο αποτυπώνεται στη γλώσσα. Εκφράσεις όπως το καλοκαίρι πλησιάζει, ο χρόνος κυλάει δείχνουν ότι αντιλαμβανόμαστε άυλες οντότητες όπως ο χρόνος ως υλικές και μάλιστα κινούμενες οντότητες και συνηγορούν υπέρ της εννοιακής μεταφοράς, η οποία αποκαλύπτεται μέσα από τη μελέτη της γλωσσικής έκφρασης. Proslipsis.gr

Κόστος - Πληροφορίες
Το κόστος συμμετοχής και για τους τρεις κύκλους (κάθε κύκλος διαρκεί 2 δίωρα) είναι 50€ και 35€ για ανέργους εκπαιδευτικούς (με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας).

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στο email: info@laskaridou.gr και στο Φαξ 210-4296024 έως και την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχει το Ίδρυμα Λαζαρίδη: http://www.laskaridou.gr.

* Ακολουθεί το πρόγραμμα του σεμιναρίου.


Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α
1ος κύκλος: Βασικές έννοιες και αρχές για τη διδασκαλία της γλώσσας
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, ώρες: 17.30 – 19.30
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, ώρες: 17.30 – 19.30
2ος κύκλος: Το κείμενο και η διδασκαλία του
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου, ώρες: 17.30 – 19.30
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου, ώρες: 17.30 – 19.30
3ος κύκλος: Τα όρια της γλώσσας μου είναι τα όρια του κόσμου μου;
Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, ώρες: 17.30 – 19.30
Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου, ώρες: 17.30 – 19.30


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, Tηλ: 26410-53055, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2019  proslipsis.gr, All rights reserved