ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Δημόσια Διοίκηση Επιστροφή    
Ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας

 

Αθήνα 5.9.2011, 15:03

Ουσιαστικά από σήμερα ξεκινά τη λειτουργία του το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που δημιούργησε το υπουργείο Εργασίας και υποστηρίζεται από τις μονάδες του ΙΚΑ και του ΕΟΠΠΥ.

Το Κέντρο εξυπηρετεί του πολίτες που υποβάλλουν αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας ή παραπέμπονται σε αυτό, από διάφορους φορείς, προκειμένου να γίνει πιστοποίηση αναπηρίας.

Με αφορμή το γεγονός, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης έδωσε συνέντευξη Τύπου όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ισχύον καθεστώς πιστοποίησης της αναπηρίας λέγοντας ότι διακρίνεται για τον πολυκερματισμό, τις ανισότητες και τις αδικίες, την αδιαφάνεια και  την διευκόλυνση των πελατειακών σχέσεων, την αδυναμία ελέγχου και την απουσία ενιαίου μητρώου (κανένας δεν γνωρίζει σήμερα τον αριθμό των αναπήρων) την μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών. "Το νέο σύστημα που δημιουργούμε με το ΚΕΠΑ είναι ενιαίο σε λειτουργία και κανόνες, αντικειμενικό ως προς την κρίση των Υγειονομικών Επιτροπών, απόλυτα διαφανές και ελεγχόμενο μέσα από ηλεκτρονικό μητρώο, εύκολο στην πρόσβαση των πολιτών και την εξυπηρέτησή τους", τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Κουτρουμάνης συνέκρινε το παλαιό με το νέο καθεστώς πιστοποίησης παραθέτοντας και παραδείγματα:

"- Είχαμε Υγειονομικές Επιτροπές διάσπαρτες σε κάθε φορέα οι οποίες πολλές φορές λειτουργούσαν με τους δικούς τους κανόνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχαν παροχές, κυρίως επιδόματα, με μια γνωμάτευση γιατρού, χωρίς εξέταση από Υγειονομική Επιτροπή. Σε άλλες περιπτώσεις ο ασφαλισμένος θα έπρεπε, προκειμένου να πάρει σύνταξη με το καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης, να εξεταστεί από δύο ή περισσότερους φορείς και Υγειονομικές Επιτροπές, που ενίοτε διαφωνούσαν ως προς την διάγνωση ή το ποσοστό αναπηρίας. Με το νέο καθεστώς οι επιτροπές είναι ενιαίες για όλους  τους πολίτες ανεξάρτητα από το φορέα ασφάλισής τους αλλά και για τους ανασφάλιστους.
- Είχαμε μικρό αριθμό ιατρών σε κάθε Ταμείο ή Φορέα που είχαν την δυνατότητα να εξετάζουν και να πιστοποιούν την αναπηρία, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται διαπροσωπικές σχέσεις που ευνοούσαν  πρακτικές συναλλαγής. Παράλληλα, οι επιτροπές αποτελούντο από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, χωρίς να υπάρχει πολλές φορές επιστημονική τεκμηρίωση για τις αποφάσεις.  Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι το ΙΚΑ ο μεγαλύτερος φΦορέας της χώρας, εξυπηρετούσε στην Αττική τους ασφαλισμένους του μέσα από ένα και μόνο κέντρο. Τώρα ο αριθμός των γιατρών διπλασιάζεται σε πρώτη φάση και τετραπλασιάζεται μέχρι το τέλος του χρόνου (από 250 σε 500 και στη συνέχεια στους 1.000), ενώ εφαρμόζεται το σύστημα της κλήρωσης προκειμένου να έχουμε αντικειμενική κρίση. Οι ιατροί που κρίνουν με βάση την πάθηση είναι ιατροί της ίδιας ειδικότητας, άρα θα έχουμε επιστημονικά τεκμηριωμένη και δίκαιη απόφαση. Τα σημεία στα οποία μπορεί να εξεταστεί κάποιος αυξάνονται, χωρίς να δημιουργούμε νέες μονάδες.  Ενδεικτικά αναφέρω ότι από ένα Κέντρο στην Αττική δημιουργούμε 11 επιπλέον.
- Κανένας φορέας μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει στο συνολικό αριθμό αναπήρων που έχουμε στη χώρα. Υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις. Άλλοι μιλούν για 600.000, άλλοι για 700.000 και άλλοι για περισσότερους. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ο αριθμός συνταξιούχων αναπηρίας και αυτό γιατί συνδέεται με συγκεκριμένη μηνιαία παροχή (324.835). Από εκεί και μετά όμως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηροι που λαμβάνουν άλλες παροχές από διάφορους φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας αλλά και άλλων υπουργείων. Οι παροχές αυτές είναι επιδόματα ή διάφορες οικονομικές ενισχύσεις, αλλά και διάφορες παροχές και διευκολύνσεις που αφορούν ειδικά τα άτομα με αναπηρία. Έχουμε καταγράψει 38 διαφορετικά επιδόματα για 17 κατηγορίες αναπηρίας. Πέρα από τα επιδόματα έχουμε -με προϋπόθεση την αναπηρία- διάφορα ωφελήματα, όπως φοροαπαλλαγές, ειδικό καθεστώς για πρόσληψη στο δημόσιο, αφορολόγητο  αυτοκίνητο, δωρεάν εισιτήριο κ.λπ. Με το νέο καθεστώς δημιουργούμε Εθνικό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία. Ανεξάρτητα από το φορέα και το είδος της παροχής.
Παράλληλα το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με το οποίο συνεργαζόμαστε, έχει αναλάβει το μεγάλο έργο του Μητρώου δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων, μέρος του οποίου θα είναι τα επιδόματα για τα άτομα με αναπηρία.

Με βάση τα στοιχεία του 2010, οι αναπηρικές συντάξεις διαμορφώνονταν ως εξής: ΙΚΑ 135.702 (11,7%), ΟΓΑ 126.152 (16,58%), ΟΑΕΕ 32.595 (10,06%). Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2015 τα παραπάνω ποσοστά να διαμορφωθούν ως εξής:ΙΚΑ 9%, ΟΓΑ 12%, ΟΑΕΕ στο 8%.

"Έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε τους πραγματικά ανάπηρους, να ενισχύσουμε τις παροχές αλλά και να αναπτύξουμε πολιτικές ένταξης τους στην αγορά εργασίας για όσους από αυτούς δεν είναι συνταξιούχοι, αλλά και να διευκολύνουμε για όλους την πρόσβαση σε κάθε κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική δραστηριότητα", τόνισε ο υπουργός. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved