nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Δημόσια Διοίκηση Επιστροφή    
25.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της κινητικότητας

 

Αθήνα 20.7.2013, 19:23

Συνολικά 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρύθμισης. Από αυτούς 12.500 θα ενταχθούν κατά την πρώτη φάση που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2013. Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο εντάχθηκαν στο πρόγραμμα 4.401 υπάλληλοι (2.114 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 53 του ΥΔΙΜΗΔ).

Στο σημείωμά του το υπουργείο αναφέρεται στις δύο υπουργικές αποφάσεις που έξέδωσε στις 2 και 12 Αυγούστου, για τον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής των υπαλλήλων που τίθενται σε κινητικότητα, καθώς και των προς μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων, των κριτηρίων επιλογής, κατάταξης και μοριοδότησής τους.

"Και οι δύο υπουργικές αποφάσεις βασίζονται σε τέσσερις αρχές: Αξιοκρατία στον τρόπο εισαγωγής του υπαλλήλου στο Δημόσιο, αξιοσύνη σε σχέση με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αυστηρότητα στον έλεγχο αρνητικής συμπεριφοράς στην υπηρεσία, αλλά και εμπιστοσύνη στη νέα γενιά των δημοσίων υπαλλήλων.
 
Η αξιολόγηση – μοριοδότηση του προσωπικού αφορά μόνον σε όσους προέρχονται από υπουργεία και φορείς στους οποίους έχουν προκύψει πλεονάζουσες θέσεις μετά την αξιολόγηση των δομών τους και όχι στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

Για τη μετάταξη - μεταφορά αυτών των υπαλλήλων διασφαλίζεται ότι η επιλογή διενεργείται κατόπιν αποτίμησης και αντικειμενικής μοριοδότησης των προσόντων τους, τυπικών και ουσιαστικών, συνεκτιμώμενης της εργασιακής και διοικητικής εμπειρίας, καθώς και της υπηρεσιακής απόδοσης, δηλ. στοιχείων που συνθέτουν την  εργασιακή φυσιογνωμία του υπαλλήλου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον τρόπο εισαγωγής του υπαλλήλου στο Δημόσιο και ιδίως αν πρόκειται για διαδικασία γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ή για διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας η οποία διενεργείται εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ ή για διαδικασία που ελέγχει το ΑΣΕΠ, καθώς και για Διαγωνισμό Εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης".

Το υπουργείο υπενθυμίζει επίσης ότι στις 16 Αυγούστου εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία διευκρινίζει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος κινητικότητας και ότι ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της κινητικότητας 4.401 υπάλληλοι, τον περασμένο Ιούλιο. Ακολουθεί η ένταξη των υπολοίπων υπαλλήλων, που θα συμπληρώσουν τον αριθμό των 12.500 που πρέπει να έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της κινητικότητας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και οι οποίοι  θα προέρχονται απ' όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους, στη βάση της αξιολόγησης των δομών τους και των σχετικών σχεδίων στελέχωσης.

Στο πρόγραμμα της κινητικότητας θα τεθούν συνολικά 25.000 από το σύνολο των 618.709 τακτικών υπαλλήλων, ένα ποσοστό δηλαδή μόλις 4%. Τα βήματα για τη διαδικασία της κινητικότητας, όπως αυτά παρουσιάζονται στην εγκύκλιο, είναι:
1. Αποφάσεις Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης για τη νέα δομή και τη στελέχωση των Υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους.
2. Έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για τη σύσταση και την κατάργηση θέσεων στις ανωτέρω δομές και ενημέρωση του ΥΔΙΜΗΔ.
3. Απόφαση ΥΔΙΜΗΔ για τον αριθμό και τα προσόντα των υπαλλήλων που θα μετακινηθούν ανά φορέα υποδοχής.
4. Κατάθεση αιτήσεων, έλεγχος πιστοποιητικών και συμπλήρωση πινάκων συνδρομής κριτηρίων από τους φορείς προέλευσης των υπαλλήλων.
5. Επιλογή υπαλλήλων που θα διατεθούν κατά σειρά προτεραιότητας από τους φορείς υποδοχής.
6. Έκδοση Υπουργικής Απόφασης μετάταξης - μεταφοράς του υπαλλήλου στη νέα θέση.

"Όλη η διαδικασία τελεί υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του ΑΣΕΠ, το οποίο έχει αναλάβει τη μοριοδότηση των υπαλλήλων, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων που το ΥΔΙΜΗΔ υιοθέτησε τόσο για την ένταξή του σε καθεστώς διαθεσιμότητας όσο και για την επανατοποθέτησή τους. Το ΑΣΕΠ αποτελεί βασικό συστατικό στην επιτυχία της διαδικασίας της κινητικότητας. Είναι η Ανεξάρτητη Αρχή που προσδίδει την αναγκαία διαφάνεια, δικαιοσύνη και αξιοκρατία", τονίζεται στο σημείωμα.

Τι είναι η κινητικότητα:
Σχετικά με το τι είναι αυτή η περιβόητη κινητικότητα, το υπουργείο αναφέρει ότι αποτελεί εργαλείο για ένα καλύτερο Δημόσιο. "Η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων που θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας μέσα στους επόμενους μήνες θα τοποθετηθούν σε άλλη θέση στο Δημόσιο, καλύπτοντας πολλαπλές και ιδιαίτερες ανάγκες υπηρεσιών σε προσωπικό με βασικό στόχο τη βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών στους πολίτες. Για όσους δημοσίους υπαλλήλους αποχωρήσουν τελικά, θα προσληφθούν ισάριθμοι, με διαφανή διαδικασία και αξιοκρατικά κριτήρια. Το πρόγραμμα κινητικότητας αφορά μόλις στο 4% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων. Η διαδικασία της αξιολόγησης θα γίνει με αξιοκρατία και δικαιοσύνη. Αυτό αποτελεί προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το έργο του υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι επιτελικό. Κοινός στόχος όλων είναι ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας". 
         
Και ενώ υπενθυμίζει ότι οι 15.000 υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν υποχρεωτικά από το Δημόσιο τη διετία 2013 - 2014, θα αντικατασταθούν από αντίστοιχο αριθμό (15.000) νέων υπαλλήλων, με αξιοκρατικές και αδιάβλητες διαδικασίες (ΑΣΕΠ), στο πλαίσιο της αναγκαίας ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού, το σημείωμα του υπουργείου καταλήγει: "Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο θα ανανεωθεί ηλικιακά, αλλά και ποιοτικά, οικοδομώντας με αυτόν τον τρόπο μια νέα Δημόσια Διοίκηση, σύγχρονη, αποτελεσματική, φιλική προς τους πολίτες".

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved