nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Δημόσια Διοίκηση Επιστροφή    
Βεβαίωση σε ξεναγούς άνευ εκδρομών

Αθήνα 2.12.2013, 19:54

Οι Ξεναγοί που είναι κάτοχοι επαγγελµατικών προσόντων για την άσκηση του επαγγέλµατος σε άλλα κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λαμβάνουν βεβαίωση συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος στην Ελλάδα και δελτίο ταυτότητας Ξεναγού χωρίς την πραγματοποίηση των επιβληθέντων αντισταθμιστικών μέτρων, δηλαδή των εκπαιδευτικών εκδρομών που επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ).

Σύντομα το υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, πρόκειται σύντομα να προχωρήσει στην έκδοση νέας υπουργικής απόφασης ώστε να αποδεσμευθεί η πραγματοποίηση αντισταθμιστικών μέτρων από τη λειτουργία των σχολών Ξεναγών, οι οποίες δεν λειτουργούν από το 2010.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη στο υπουργείο Τουρισμού και στο ΣΑΕΠ.

Αναλυτικά:

Κάτοχοι επαγγελµατικών προσόντων για την άσκηση του επαγγέλµατος του ξεναγού σε άλλα κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαµαρτυρήθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη διότι, λόγω της παρατεινόµενης καθυστέρησης στη λειτουργία των Σχολών Ξεναγών, αδυνατούν να πραγµατοποιήσουν τα αντισταθµιστικά µέτρα,  δηλαδή πρακτική άσκηση ή συµµετοχή σε εξετάσεις που τους επιβάλει το Συµβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελµατικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), µε αποτέλεσµα να µην µπορούν να εργασθούν ως ξεναγοί στην Ελλάδα. 
 
ΚατΆ εφαρµογήν του π.δ. 38/2010, το καθεστώς υλοποίησης των αντισταθµιστικών µέτρων που επιβάλει το ΣΑΕΠ ρυθµίζεται από τις διατάξεις της 88985/ΙΑ/2011 ΚΥΑ. 

Συγκεκριµένα, η ΚΥΑ προβλέπει ότι η πρακτική άσκηση προσαρµογής γίνεται µε τη συµµετοχή του ενδιαφερόµενου σε εκπαιδευτικές εκδροµές που πραγµατοποιούνται από Σχολή Ξεναγών του Οργανισµού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ), που επιλέγει ο ίδιος, µε την ευθύνη επαγγελµατιών ξεναγών που συµµετέχουν στις εκδροµές αυτές. 
 
Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε από το υπουργείο Τουρισµού να ενηµερωθεί για τους λόγους που οι Σχολές Ξεναγών παραµένουν ανενεργές, για τον προβλεπόµενο χρόνο λειτουργίας τους, τις τυχόν ενέργειες του Υπουργείου για το θέµα, καθώς και τον τρόπο αντιµετώπισης από τη ∆ιοίκηση των κατόχων αποφάσεων του ΣΑΕΠ, στην περίπτωση που κριθεί ότι η λειτουργία των σχολών Ξεναγών δεν είναι εφικτή, τουλάχιστον βραχυχρόνια. Παράλληλα επεσήµανε ότι, ανεξαρτήτως όλων αυτών, οι κάτοχοι αποφάσεων του ΣΑΕΠ στερούνται, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, για µεγάλο χρονικό διάστηµα το δικαίωµα άσκησης του επαγγέλµατός τους, καθώς τα αντισταθµιστικά µέτρα που απαιτούνται, σύµφωνα και µε την οδηγία 2005/36/ΕΚ, πρέπει να διοργανώνονται εντός του µήνα που έπεται της απόφασης επιβολής. 
 
Το υπουργείο Τουρισµού απάντησε ότι οι Σχολές Ξεναγών δεν λειτουργούν από το 2010, παρά τις επανειληµµένες προσπάθειες που κατέβαλε ο ΟΤΕΚ, λόγω οικονοµικών προβληµάτων του φορέα, συνεπεία της δραστικής µείωσης του προϋπολογισµού και του προσωπικού του. Επίσης, ότι ο ΟΤΕΚ καταργήθηκε µε τις διατάξεις του ν. 4109/2013 και ότι οι Σχολές Ξεναγών έχουν υπαχθεί στο Υπουργείο Τουρισµού, ως περιφερειακές υπηρεσίες. Ενόψει των παραπάνω εξελίξεων και καθώς κρίθηκε ανέφικτη η εφαρµογή των αποφάσεων του ΣΑΕΠ, τουλάχιστον βραχυχρόνια, αποφασίσθηκε να χορηγηθεί στους ενδιαφερόµενους βεβαίωση συνδροµής των νοµίµων προϋποθέσεων για την άσκηση του προαναφερόµενου επαγγέλµατος, και δελτίο ταυτότητας ξεναγού, χωρίς την πραγµατοποίηση των επιβληθέντων αντισταθµιστικών µέτρων. 
 
Τέλος, το αρµόδιο υπουργείο προωθεί σε συνεργασία µε το υπουργείο Παιδείας την έκδοση νέας υπουργικής απόφασης προς την κατεύθυνση της αποδέσµευσης της πραγµατοποίησης αντισταθµιστικών µέτρων από τη λειτουργία των Σχολών Ξεναγών. 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved