nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Δημόσια Διοίκηση Επιστροφή    
Νέα «Διαύγεια» από τις 10 Ιουνίου
 

Αθήνα 5.6.2014, 15:32

Κάθε διοικητική πράξη θα αποκτά ισχύ μόνο εφόσον έχει δημοσιευθεί στο πρόγραμμα «Διαύγεια», τη νέα έκδοση του οποίου παρουσίασαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου, αντίστοιχα. 

Όπως είπαν, από την προσεχή Τρίτη το πρόγραμμα εισέρχεται σε νέα εποχή, με τα ακόλουθα κύρια χαρακτηριστικά:
1. Θεσμική κατοχύρωση (ήδη από τον Οκτώβριο του 2013): Κάθε πράξη, εκτός από αυτές που δημοσιεύονται και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αποκτά ισχύ μόνο μέσω της ανάρτησής της στο «Διαύγεια» και το αναρτημένο έγγραφο υπερισχύει έναντι των υπολοίπων εκδόσεων της πράξης. Ο πολίτης μπορεί να επικαλείται τα αναρτημένα έγγραφα στις συναλλαγές του με τις δημόσιες υπηρεσίες, κάνοντας χρήση του μοναδικού Αριθμού Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) των εγγράφων, χωρίς να απαιτείται η επικύρωσή τους.
2. Πρακτική αναβάθμιση: Καλύτερη οργάνωση της πληροφορίας που παρουσιάζεται στη «Διαύγεια». Χρήση απλής γλώσσας, κατανοητή στον πολίτη και στις επιχειρήσεις. Περισσότερα και βελτιωμένα κριτήρια αναζήτησης. Δυνατότητα εξειδίκευσης αποτελεσμάτων με εφαρμογή επιπλέον κριτηρίων.
3. Πρόσβαση σε ΑμΕΑ: Δυνατότητα χρήσης της εφαρμογής από άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου έγινε παρουσίαση των δυνατοτήτων που παρέχει η νέα «Διαύγεια» στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες από το γενικό γραμματέα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και στέλεχος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Παναγιώτη Μαρκοστάμο.  

4) Προσωποποιημένες υπηρεσίες: Εξατομικευμένες αναζητήσεις. Δυνατότητα προσωπικού σελιδοδείκτη σε αναρτήσεις που ενδιαφέρουν.

5) Τεχνολογική αναβάθμιση: Χειρισμός υψηλού αριθμού αποφάσεων και εξασφάλιση καλύτερης απόκρισης σε μεγάλο φόρτο. Ψηφιακή υπογραφή των εγγράφων του «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» για εξασφάλιση της εγκυρότητάς τους. Επεξεργάσιμη μορφή δεδομένων για επαναχρησιμοποίηση από άλλα συστήματα. 

6) Μηχανισμός ελέγχου για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης: Πραγματοποίηση ελέγχων από το ΣΕΕΔΔ με βάση καταγγελίες που υποβάλλουν πολίτες και δημόσιοι υπάλληλοι για εξασφάλιση πλήρους και σωστής εφαρμογής του «Διαύγεια» από τους φορείς της δημόσιας διοίκησης. 

«Το πρόγραμμα “Διαύγεια” είναι ένας αναντικατάστατος θεσμός, δημοκρατικός πυλώνας διαφάνειας και λογοδοσίας. Αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο ελέγχου της άσκησης δημόσιας εξουσίας από τους πολίτες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε: «Η “Διαύγεια” έχει αγκαλιαστεί από τη κοινωνία των πολιτών και από τη πρώτη στιγμή που αναλάβαμε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και εγώ και η Υφυπουργός, είχαμε δεσμευτεί ότι θα την ενισχύσουμε όχι μόνο θεσμικά, αλλά και επιχειρησιακά. Τα πρώτα βήματα θεσμικής ενίσχυση της Διαύγειας  έγιναν τον περασμένο Οκτώβριο με το σχετικό νόμο που ψηφίσαμε στη Βουλή των Ελλήνων. Σήμερα παρουσιάζουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της καινούριας “Διαύγειας”. Ο σκοπός μας ήταν και παραμένει ένας: Να καταστήσουμε τη “Διαύγεια” πιο φιλική για τους πολίτες και με μεγαλύτερο εύρος αντικειμένου. Μία “Διαύγεια” η οποία θα στηρίζεται σε μία πιο στέρεη τεχνική υποδομή. Πιστεύω ότι η νέα αναβαθμισμένη “Διαύγεια” θα αγκαλιαστεί από τους πολίτες και θα ενισχύσει ένα κεντρικό θεσμό διαφάνειας και λογοδοσίας που τόσο χρειάζεται η χώρα μας, σε εποχές που η άσκηση της πολιτικής εξουσίας αμφισβητείται συνολικά έντονα από τους πολίτες. Έχουμε χρέος και καθήκον εμείς, ειδικά στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, να ενισχύουμε τους θεσμούς διαφάνειας και λογοδοσίας».

Από την πλευρά της η κυρία Χριστοφιλόπουλου, επισήμανε ότι με το νέο πρόγραμμα γίνεται ένα καθοριστικό βήμα προς την ίδια κατεύθυνση της διαφάνειας. «Απλά και εύκολα, σύγχρονα και οργανωμένα, θα προσφέρει σε πολίτες, υπηρεσίες και επιχειρήσεις, την απαραίτητη πληροφορία, με πλήρη διαφάνεια, αποδεικνύοντας στην πράξη την απόφασή μας για χρηστή και ποιοτική διοίκηση. Βασίζεται στην αρχή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής Ανοιχτής Διακυβέρνησης που επιχειρεί να αλλάξει τη σχέση κράτους - πολίτη και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στην πολιτική. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς που συμμετείχαν και συνέβαλλαν στην προσπάθεια αυτή, όπως την Υπηρεσία Ανάπτυξης Πληροφορικής και την ΟΔΕ του Υπουργείου μας, τη Διεθνή Διαφάνεια, το Συνήγορο του Πολίτη, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων και το Σώμα Επιθεώρησης Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑμεΑ) για τη συνεργασία που είχαμε, έτσι ώστε να έχουμε ένα “Διαύγεια ΙΙ” προσβάσιμο στους συμπολίτες μας με αναπηρίες».

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το νέο πρόγραμμα.

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Πληροφορίες για τη νέα Διαύγεια (αρχείο pdf 1,23 mb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved