Αθήνα 6.5.2014, 12:33
Εκδηλώσεις με θέμα «Μοναστηριακή Διατροφή, Γεωργική Παραγωγή και Ανάπτυξη της Υπαίθρου» διοργανώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο την ανάδειξη της Μοναστηριακής Διατροφής, την υποστήριξη των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, την ανάπτυξη της υπαίθρου, την υποστήριξη της παραγωγικής ταυτότητας του τόπου και του Τουρισμού και την υποστήριξη της εθνικής οικονομίας.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, την Κυριακή 11 και τη Δευτέρα 12 Μαΐου, στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας (Αγίου Δημητρίου 13, Ψυρρή, Αθήνα, τηλ.: 210-3211311).
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή 11 Μαΐου, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη, και αμέσως μετά τα εγκαίνια οι επισκέπτες θα γευτούν μοναστηριακές συνταγές που θα έχουν ετοιμάσει ο Πατέρας Επιφάνιος από το Μετόχι Μυλοπόταμου της Ιεράς Μονής της Αγίας Λαύρας του Αγίου Όρους, ο Πατέρας Γερμανός από τη Μονή Τατάρνας Ευρυτανίας και ο Σεφ του Μουσείου Γαστρονομίας κ. Αριστοτέλης Ζέρβας.
Τη Δευτέρα 12 Μαΐου ο κ. Τσαυτάρης θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, με θέμα: «Μοναστηριακή Γαστρονομία και Διατροφή». Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες ειδικών που θα αναπτύξουν σε τέσσερις ενότητες: α) τη φιλοσοφία της μοναστηριακής διατροφής, τη διαχρονικότητα της και τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά που τη συνοδεύουν, β) τη διατροφική της αξία λαμβάνοντας υπόψη και τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, γ) τη σύνδεση της δίαιτας με την ταυτόχρονη αποχή από το κρέας (vegetarian diet) και δ) την καθιέρωση Εθελούσιου Σήματος Περιμοναστηριακών Ζωνών, καθώς και την καθιέρωση Εθελούσιου Σήματος για τους χώρους εστίασης που προσφέρουν Μοναστηριακή Διατροφή εντός της Περιμοναστηριακής Ζώνης, σε περιοχές και επιχειρηματίες εστίασης που το επιθυμούν.
Κατά το διήμερο των εκδηλώσεων θα οργανωθούν επίσης: 1. Σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών θα λειτουργεί Έκθεση εργαλείων και σκευών μοναστηριακής διατροφής, 2. Ηλεκτρονική παρουσίαση φωτογραφικού υλικού μοναστηριακής διατροφής από το αρχείο του Αγίου Όρους, 3. Έκθεση βιβλίων με θέμα τη μοναστηριακή διατροφή και γαστρονομία, 4. Έκθεση προϊόντων διατροφής που παράγουν τα μοναστήρια (μέλι, λάδι, κρασί), 5. Παρουσίαση από μοναχούς δημιουργιών μοναστηριακής κουζίνας, 6. Γευσιγνωσία προϊόντων.
* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων. |