nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Σπουδές στα ΙΕΚ Επιστροφή    
Ο Δ. Μπαξεβανάκης για τις εγγραφές στα Δημόσια ΙΕΚ

Αθήνα 29.8.2017, 20:10

«Για πρώτη φορά το υπουργείο Παιδείας προχώρησε τόσο νωρίς στην προκήρυξη για την πρόσληψη ωρομισθίων εκπαιδευτών στα δημόσια ΙΕΚ, ώστε αυτά να λειτουργήσουν κανονικά από την 1η Οκτωβρίου 2017. Η πρόσληψη όμως των ωρομισθίων προϋποθέτει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη των μαθημάτων η διάθεση εκπαιδευτικών από τα ΕΠΑΛ».

Τα παραπάνω απάντησε ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης σε σχετική δήλωση του αναπληρωτή τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ Γιάννη Ανδριανού.

«Το υπουργείο Παιδείας φροντίζει αυτή την περίοδο να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την έγκαιρη έναρξη της λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων στις 11 Σεπτεμβρίου 2017, καθώς και των Δημοσίων ΙΕΚ και των ΣΔΕ στις 1 Οκτωβρίου 2017», τονίζει ο υφυπουργός. Και συνεχίζει:

«Είναι γνωστό ότι στα ΕΠΑΛ εγγράφονται και απόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείων, οι οποίοι μπορούν, αφού παρακολουθήσουν μόνο τα μαθήματα τομέα και ειδικότητας, να αποκτήσουν πτυχίο της ειδικότητας που θα επιλέξουν και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ. 

Είναι φανερό λοιπόν ότι τόσο το μαθητικό όσο και το εκπαιδευτικό δυναμικό στα ΕΠΑΛ και τα ΙΕΚ, άρα και ό έγκαιρος προγραμματισμός για την έναρξη των μαθημάτων στις δυο αυτές εκπαιδευτικές δομές αλληλοεπηρεάζονται.

Το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης προσφέρει αυτή τη στιγμή στους αποφοίτους Λυκείων που δεν συνεχίζουν σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση δύο δυνατότητες για την απόκτηση μιας επαγγελματικής ειδικότητας: μέσω των ΕΠΑΛ και μέσω των ΙΕΚ, όπως αυτό αναλύεται και σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας.

Οι εγγραφές στα ΙΕΚ θα πραγματοποιηθούν μέσα στο Σεπτέμβρη. Οι υποψήφιοι σπουδαστές δηλώνουν τα τελευταία χρόνια με ηλεκτρονικό σύστημα την πρόθεσή τους για να σπουδάσουν σε κάποια ειδικότητα. 

Τη φετινή χρονιά επιλέχθηκε αυτή η ηλεκτρονική δήλωση (και όχι εγγραφή) να γίνει μια βδομάδα νωρίτερα (25/8-1/9/17), αφού εκδόθηκαν τα αποτελέσματα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να μπορέσουν να συγχρονιστούν οι εγγραφές στα ΙΕΚ με αυτές των ΕΠΑΛ. 

Είναι ανακριβές ότι η ενημέρωση των υποψηφίων έγινε την ημέρα που ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές δηλώσεις. Το υπουργείο Παιδείς, με ανακοίνωσή του στις 23/8/17, ενημέρωσε ότι οι δηλώσεις αυτές θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων. 

Έτσι, πριν ολοκληρωθούν οι εγγραφές στα ΕΠΑΛ, οι υποψήφιοι σπουδαστές των ΙΕΚ που δεν θα επιλεγούν, θα έχουν μια ακόμη δυνατότητα να σπουδάσουν, εφόσον το επιθυμούν, σε ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα σε ΕΠΑΛ. Με αυτό τον τρόπο το δημόσιο σύστημα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης δεν αποκλείει τελικά κανένα υποψήφιο.

Αν οι δηλώσεις εγγραφής στα ΙΕΚ συνεχίζουν να γίνονται αργότερα μέσα στο Σεπτέμβρη και δεν συντονίζονται με αυτές των ΕΠΑΛ, όσοι δεν επιλεγούν από τα ΙΕΚ δεν θα έχουν άλλο δρόμο παρά μόνο αυτόν της ιδιωτικής λύσης για τη συνέχιση των σπουδών τους. Μήπως αυτό επιθυμεί τελικά η Νέα Δημοκρατία;».


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, Tηλ: 26410-53055, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2019  proslipsis.gr, All rights reserved