nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Ανακοινώσεις Επιστροφή    
Ομιλία Α. Σκορδά: Αναπτυξιακή Στρατηγική «Ευρώπη 2020»: Προώθηση Επιχειρηματικών Συνεργασιών στην Ελλάδα | ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 

Αθήνα 11.3.2013, 23:12

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς ήταν ομιλητής στην Αναπτυξιακή Διημερίδα με τίτλο: «Αναπτυξιακή Στρατηγική «Ευρώπη 2020»: Προώθηση Επιχειρηματικών Συνεργασιών στην Ελλάδα». Ακολουθεί η ομιλία του κ. Υφυπουργού:

«Κυρίες και Κύριοι,
Αισθάνομαι την ανάγκη πριν απ’ όλα, να ευχαριστήσω τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας κ. Αντόνιο Ταγιάνι. Έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας ο οποίος δείχνει εμπράκτως το ενδιαφέρον του για την επιχειρηματικότητα, την ανάκαμψη και ανάπτυξη της Ελλάδας. Τον ευχαριστούμε για τις πρωτοβουλίες του και για την εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε ως τώρα και που είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
 
Σκοπός της διημερίδας, είναι η προώθηση των επιχειρηματικών συνεργασιών στην Ελλάδα μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε έξι στρατηγικούς για την ανάπτυξη τομείς. Η παρουσία σημαντικών φορέων, αλλά και πλήθους ανθρώπων της αγοράς, αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον της επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ακούσαμε όλοι μας τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον κ. Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς, τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και τον Αντιπρόεδρο αντίστοιχα. Η σύμπνοια στόχων και η αποφασιστικότητα για πράξεις θεωρώ ότι χαρακτηρίζουν τις τοποθετήσεις που ακούσαμε.

Στην ενότητα που ακολουθεί λοιπόν, με τη συμβολή ευρωπαϊκών και εθνικών φορέων της επιχειρηματικότητας, θα παρουσιαστούν οι πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των τριών πυλώνων της Ευρωπαϊκής Πράξης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, δηλαδή την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, το επιχειρηματικό περιβάλλον και την πρόσβαση στις αγορές. Η ενότητα αυτή πιστεύω θα δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και θα απαντήσει στα τυχόν ερωτήματα των επιχειρηματιών που θα πραγματοποιήσουν επαφές σήμερα, αλλά κυρίως αύριο, με στόχο τη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών.

Κυρίες και Κύριοι,
Αυτό το διάστημα, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, όπως ανεδείχθη ανάγλυφα από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των υπουργών, βελτιώνεται σταθερά, αποφασιστικά και με γοργούς ρυθμούς. Προχωρούμε με αποφασιστικότητα σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες εκτείνονται σε ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Ήδη το τοπίο στην ελληνική αγορά έχει αλλάξει με τις παρεμβάσεις που ξεκινήσαμε στα μέσα του 2012. Η αλλαγή της αγορανομικής νομοθεσίας, που στον πυρήνα της ίσχυε από το 1946, η άρση διοικητικών εμποδίων, η διευκόλυνση εισόδου σε επαγγέλματα και αγορές, η ένταση του ελεγκτικού ρόλου της Πολιτείας και η πλήρης αναμόρφωση και προσαρμογή στις Νέες Τεχνολογίες όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων συμβάσεων και κρατικών προμηθειών, είναι οι σημαντικότερες από τις πρωτοβουλίες που ως τώρα αναλάβαμε για να κάνουμε την ελληνική αγορά πιο φιλική στο επιχειρείν.

Πράγματι, η εικόνα της Ελλάδας ως επιχειρηματικού προορισμού αλλάζει:
- Μέχρι τέλος Μαρτίου 2013 θα έχουν καταβληθεί 53,3 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα 3,3 δις ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
- Εντός του Μαρτίου, θα είναι πλήρως επιχειρησιακό το δάνειο ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ελληνικών αρχών.

Παρά το ότι όλοι αναγνωρίζουμε πως το 2013 θα είναι μια ακόμα χρονιά ύφεσης, η αλλαγή του κλίματος φαίνεται κι από τη στάση των CEOs (διευθυνόντων συμβούλων) που αντιλαμβάνονται ότι το κλίμα βελτιώνεται, χάρη στις αλλαγές που πραγματοποιούμε την Ελλάδα. Ένας στους δύο θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας, θα βελτιωθεί στο επόμενο έτος, όπως προκύπτει από σχετική μελέτη για τους διευθύνοντες συμβούλους, η οποία περιλαμβάνει την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2012, με τη συμμετοχή 45 ανωτάτων στελεχών από τους μεγαλύτερους και αντιπροσωπευτικότερους οργανισμούς της ελληνικής αγοράς.

Βήμα- βήμα, τους τελευταίους μήνες, αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα για να ξεκινήσει την νέα αναπτυξιακή της πορεία με ποιοτικά χαρακτηριστικά, στηριγμένη σε ένα νέο πρότυπο που δεν θα περιορίζεται στη μεγέθυνση της οικονομίας, όπως συνέβαινε έως τώρα. Οι θυσίες του ελληνικού λαού, θυσίες πρωτόγνωρες για ανεπτυγμένη χώρα, πιάνουν τόπο, κι αυτό φαίνεται κάθε μέρα και πιο καθαρά.

Κυρίες και Κύριοι,
Η επιχειρηματικότητα αποτελεί ισχυρό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης καθώς συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και προστιθέμενης αξίας. Η ανάγκη τόνωσης της επιχειρηματικότητας είχε ήδη διατυπωθεί εμφατικά στα συμπεράσματα της συνόδου του Συμβουλίου «Ανταγωνιστικότητα» της 30ης Μαΐου 2011 αναφορικά με την ανασκόπηση της πρωτοβουλίας “Small Business Act”.

Η σημερινή διημερίδα, στόχο έχει την ενίσχυση των επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ξένων ΜΜΕ, οι οποίες με τη σειρά τους, θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα όταν η ανεργία έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, εθνικά και ευρωπαϊκά (27% το Νοέμβριο του 2012, 61,7% σε νέους από 15-24 ετών). Η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι για την Ελλάδα σήμερα ο μοναδικός δρόμος διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Πρόκειται για μείζονα στόχο, εθνικό πρωτίστως, στον οποίο οφείλουμε να συστρατευθούμε όλοι. Ήδη σήμερα και αύριο θα γίνουν περισσότερες από 1.100 επιχειρηματικές συναντήσεις εκπροσώπων από 460 εταιρείες της Ελλάδας με εκπροσώπους περισσότερων από 160 εταιρειών της αλλοδαπής. Από αυτό το παραγωγικό διήμερο, αναμένουμε συμφωνίες που θα αναδείξουν την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα πολλών ελληνικών επιχειρήσεων. Αναμένουμε από εσάς, να γίνετε πρωτοπόροι της νέας εθνικής προσπάθειας να οικοδομήσουμε μια άλλη οικονομία, της ποιότητας, της παραγωγής, της εξωστρέφειας, της κοινωνικής ευθύνης.

Η Πολιτεία προσπαθεί να δώσει όπλα σε όσους θέλουν να τα αξιοποιήσουν. Έτσι, γίνεται μια προσπάθεια άμβλυνσης των δυσμενών επιπτώσεων της κρίσης στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με κύρια χαρακτηριστικά την αδυναμία χρηματοδότησης, την έλλειψη ρευστότητας, το αυξημένο κόστος της ενέργειας και τη διεθνή άνοδο του κόστους των πρώτων υλών. Κάποια από αυτά μπορούν να ξεπεραστούν, ιδίως όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο μηδενισμός του ελλείμματος. Κάποια άλλα, ασφαλώς, μας ξεπερνούν. Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα ξεπερνά το μέγιστο σημείο της ύφεσης και σταθεροποιείται.

Κλείνοντας, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλες τις εταιρείες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που δήλωσαν συμμετοχή σε αυτή την επιχειρηματική διημερίδα. Πέρα, όμως, από τις ευχές, θέλω να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης θα συνεχίσει να υποστηρίζει με συγκεκριμένες δράσεις κάθε επιχειρηματική προσπάθεια ανάπτυξης, ποιοτικής βελτίωσης και εξωστρέφειας. Αυτή η δέσμευση, σε συνδυασμό με τις θεσμικές αλλαγές τις οποίες επιφέρουμε με ταχείς ρυθμούς στην αγορά, διαμορφώνουν ένα άλλο, αισιόδοξο τοπίο απέναντι στη γκρίζα πραγματικότητα της κρίσης, κάνουν τη χώρα ελκυστική για επενδύσεις και της δίνουν ουσιαστικές και ρεαλιστικές προοπτικές ανάπτυξης. Έτσι, τέτοιες συναντήσεις όπως αυτές της πρωτοβουλίας που μας έφερε όλους μαζί εδώ, θα είναι πράγματι παραγωγικές.

Η διημερίδα αυτή, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια διεθνοποίησης των ελληνικών ΜΜΕ και στην προώθηση της βιομηχανίας σε στοχευόμενους τομείς, μέσω της συμμετοχής στο αυριανό “matchmaking event”.

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι σε όλους και όλες εσάς, καλές δουλειές».

Από το Γραφείο Τύπου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved