ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Δράσεις για τη βία στα σχολεία

 

Αθήνα 5.3.2012, 16:02

Με το σύνθημα «αναγνωρίζω, αρνούμαι, αντιδρώ», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρουσίασε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δράσεις κατά της βίας στα σχολεία, που υλοποιεί σε συνεργασία με το «Δίκτυο για τη Βία στο Σχολείο».

Ειδικότερα, το υπουργείο και η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων (ΕΨΥΠΕ), που είναι μέλος του Δικτύου, υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας μεταξύ των μαθητών. Στο πλαίσιο αυτό, η 6η Μαρτίου καθιερώνεται ως "Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας" και στα σχολεία εστάλη σχετική εγκύκλιος με προτεινόμενες δράσεις - συζητήσεις - εκδηλώσεις, που μπορούν να πραγματοποιηθούν με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών.

Παράλληλα αρχίζουν:  
- Η λειτουργία τηλεφωνικής συμβουλευτικής γραμμής υποστήριξης για εκπαιδευτικούς και γονείς. 
- Η λειτουργία κινητής μονάδας παρέμβασης σε περιστατικά βίας και εκφοβισμού.
- Η   διαδικτυακή συμβουλευτική  υπηρεσία υποστήριξης για εκπαιδευτικούς, παιδιά, εφήβους μαθητές και νέα άτομα.

Επίσης, εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης εκφοβισμού και βίας σε σχολεία που εντάσσονται σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, με πρώτη εφαρμογή στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας.

Σχετικά, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε:  "Σε περιόδους κρίσης, μεγάλων, βίαιων, απότομων και σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλαγών, όπως αυτές που ζούμε σήμερα, καταγράφονται και αλλαγές συμπεριφοράς των πολιτών. Η βία στο σχολείο στιγματίζει όλη τη ζωή ενός παιδιού και έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις. Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να οργανώσει, με θεσμικό τρόπο, την αντιμετώπιση του φαινομένου, μέσα από την αποτελεσματική συνεργασία του παιδιού, του γονιού και του εφήβου. Για το σκοπό αυτό έχει σχεδιαστεί και μια ειδική αφίσα με σύνθημα «Αναγνωρίζω, Αρνούμαι, Αντιδρώ στη βία στο σχολείο». Και για τις τρεις αυτές λέξεις χρειάζεται πολιτική και δουλειά για να υπάρξει αποτέλεσμα. Χρειάζεται οργανωμένη και διαρκής παρέμβαση και όχι σημειακές δράσεις. Θέλει χρόνο και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Διαχρονικά, αλλά ειδικά σήμερα στην κρίση, ο εκπαιδευτικός που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα πρέπει να γίνει «αλεξικέραυνο» των  κινδύνων και «όχημα» για να προχωρήσουν τα παιδιά μπροστά".   

"Η τιμωρία δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης  περιστατικών ενδοσχολικής βίας γιατί φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα", επεσήμανε ο Ειδικός Γραμματέας Μιχάλης Κοντογιάννης. Και πρόσθεσε: "Χωρίς διάλογο, συζήτηση, αλλά επιβάλλοντας μια ποινή δεν επιλύεται το πρόβλημα. Όταν πέσει στην αντίληψη του εκπαιδευτικού ένα τέτοιο κρούσμα πρέπει να αντιμετωπίζεται σε συνεργασία με τους γονείς και το ίδιο το παιδί. Έχουν δοθεί οδηγίες στους Διευθυντές των Σχολείων και τους Σχολικούς Συμβούλους για άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου, με συνεργασία όλης της σχολικής κοινότητας".   

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς (ΓΓΝΓ) Γιάννος Λιβανός, ανέφερε ότι σκοπός της πρωτοβουλίας είναι "να μιλήσουμε ανοιχτά και να απενοχοποιήσουμε το θέμα, να ενημερώσουμε γονείς και εκπαιδευτικούς, να δράσουμε προληπτικά -πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του Δημοτικού- και να επικοινωνήσουμε με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Για αυτό διοργανώνουμε αύριο διαδικτυακτή συζήτηση με σχολεία με τίτλο «Ενδοσχολική βία- Συμβιώνοντας στο Σχολείο», όπου θα συγκεντρώσουμε ερωτήματα τα οποία θα απαντηθούν είτε ζωντανά είτε εντός 15νθημέρου. Έτσι θα αξιοποιήσουμε την καλώς  εννοούμενη ανωνυμία του διαδικτύου.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν o Ιωάννης Τσιάντης Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής  Δικτύου  και Επιστημονικός Υπεύθυνος ΕΨΥΠΕ, ο Άλκης – Κωνσταντίνος Τσιάντης Αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος ΕΨΥΠΕ, ο Γεώργιος Μόσχος, Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ο Εμμανουήλ Τσαλαμανιός Αντιπρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος- Ένωσης Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων, ο Γεράσιμος Κολαΐτης Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής της Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», η Αλίκη Μαραγκοπούλου Πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου και  ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved