ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Συμβολή του ΑΠΘ στην αποκατάσταση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αθήνα 28.2.2013, 17:12

Το Μάρτιο του 2013 ολοκληρώνεται το έργο αποκατάστασης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που ανέλαβε να εκπονήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το υψηλού επιπέδου επιστημονικό του δυναμικό.

Παραμονές της επίσημης παρουσίασης του έργου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η ερευνητική ομάδα παρουσίασε τις μελέτες και τις προτάσεις της στον Πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο και στο Σεβασμιότατο Ηγούμενο της Μονής και Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου.

Το ΑΠΘ ανέλαβε, ως προσφορά προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την εκπόνηση του έργου «Διερεύνηση μεθόδων αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης». Το έργο συνίσταται στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτιρίου, την καταγραφή των αναγκαίων επισκευών και βελτιώσεων και τις προτάσεις για την αξιοποίησή του κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου πανεπιστημιακού ιδρύματος, μόλις δοθεί η άδεια επαναλειτουργίας της Σχολής. Η ανάληψη του έργου από το  ΑΠΘ επικυρώθηκε από την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου (αριθμ. πρωτ. 4959/18 Οκτωβρίου 2011).

Το έργο τελεί υπό την επιστημονική εποπτεία του Πρύτανη του ΑΠΘ και πραγματοποιείται από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, έπειτα από απόφαση της Κοσμητείας της (2/18-10-2011). Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από 26 καθηγητές και 23 υποτρόφους μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλα τα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής. Η συμμετοχή των καθηγητών είναι εθελοντική, ενώ τα ανελαστικά έξοδα του έργου καλύπτονται από την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ.

Το έργο ξεκίνησε το Μάρτιο του 2012 και, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το πρώτο τετράμηνο έγινε η συλλογή των στοιχείων, η αποτύπωση των χώρων εντός και εκτός του Ιστορικού κτιρίου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από ομάδα υποτρόφων μεταπτυχιακών φοιτητών, που εργάζονταν υπό την επίβλεψη καθηγητών τους. Κατά την παραμονή της ερευνητικής ομάδας στη Χάλκη συλλέχθηκαν δείγματα υλικών και πραγματοποιήθηκαν διάφορες ειδικές μετρήσεις (για υγρασία, αντοχή υλικών κ.α.), ενώ έγινε αυτοψία του περιβάλλοντα χώρου ως προς τη βλάστηση και την δυνατότητα φύτευσης νέων φυτών στον αύλειο χώρο της Σχολής.

Με την επιστροφή των ομάδων άρχισε η επεξεργασία των δεδομένων, η αξιολόγηση του υλικού και η σύνταξη της μελέτης αποκατάστασης, ενώ παράλληλα μελετήθηκε το κτιριολογικό πρόγραμμα και οι χρήσεις των χώρων, υφιστάμενων και νέων.

Στις 20 Ιουλίου 2012 έγινε η παρουσίαση τριών προτάσεων – εναλλακτικών σεναρίων για τους νέους και τους υφιστάμενους χώρους στον Σεβασμιότατο Ηγούμενο της Μονής και Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο. Ο ίδιος με τη σειρά του παρουσίασε τα δεδομένα στις 27 Σεπτεμβρίου 2012 στην Ιερά Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, η οποία αξιολόγησε και επέλεξε τη βέλτιστη κατά την κρίση της πρόταση για τα αρχιτεκτονικά και τους εξωτερικούς κοιτώνες.

Προσφάτως το τουρκικό κράτος έχει επιστρέψει στην Ιερά Μονή της Χάλκης την ιδιοκτησία του Λόφου της Ελπίδας, στην κορυφή του οποίου είναι εγκαταστημένη η Μονή. Το ΑΠΘ αποδέχθηκε την πρόταση της Μονής να αναλάβει και το έργο αξιοποίησης της δασικής έκτασης του Λόφου της Ελπίδας. Η ερευνητική ομάδα αυτού του έργου, αποτελείται από μέλη της Γεωπονικής και Δασολογικής Σχολής, ενώ την επιστημονική ευθύνη του έργου θα έχει και πάλι ο Πρύτανης του ΑΠΘ.

«Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τον όρο ιστορική στιγμή καταχρηστικά, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση για μας η έκφραση αυτή ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα. Το ΑΠΘ προσφέρει έμπρακτα τεράστια βοήθεια στο Πατριαρχείο με το έργο αυτό που θεωρούμε ύψιστης σημασίας. Η επόμενή μας συνάντηση θα είναι στην παρουσίαση του έργου στον Οικουμενικό Πατριάρχη, όμως η πιο σημαντική στιγμή για όλους μας θα είναι να είμαστε όλοι παρόντες, όταν ανοίξει η Σχολή», τόνισε ο κ.κ. Ελπιδοφόρος, ευχαριστώντας από καρδιάς όλους όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα. «Ευχαριστώ το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Προύσης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και την για ευκαιρία που μας έδωσαν να δείξουμε τις δυνατότητες του Πανεπιστημίου μας», είπε από την πλευρά του ο Πρύτανης του ΑΠΘ. «Το γεγονός ότι το ΑΠΘ με τα εργαστήρια και το ανθρώπινο δυναμικό του ανέλαβε και έφερε εις πέρας ένα έργο τόσο μεγάλης κλίμακας, αντανακλά τη δυναμική του Πανεπιστημίου μας, που μπορεί να καταφέρει πολύ σημαντικά πράγματα, όταν του δοθεί η ευκαιρία. Και βέβαια δείχνει ότι η αξία του ΑΠΘ δεν περιορίζεται στην παραγωγή και τη διάδοση της γνώσης, αλλά επεκτείνεται και στη μετουσίωσή της σε έργο. Θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τους καθηγητές και τους φοιτητές που συμμετείχαν, εκτελώντας με ενθουσιασμό και συνέπεια ένα μεγάλης έκτασης και κοινωνικής αξίας εγχείρημα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved