nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Αντίθετη με τις εξετάσεις και η ΠΟΣΔΕΠ

Αθήνα 28.11.2013, 19:232

Αντίθετη με τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για τις εξετάσεις των φοιτητών δηλώνει η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού), η οποία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι προχωρά για άλλη μια φορά σε νομοθετικές πρωτοβουλίες απίστευτης προχειρότητας, χωρίς διαβούλευση, χωρίς ουσιαστική αιτιολογική έκθεση, με την μέθοδο της τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο. 

«Η τωρινή πρωτοβουλία, εκτός του ότι διασύρει τα νομοθετικά ήθη της χώρας, παρουσιάζει και τεράστια προβλήματα με το περιεχόμενό της», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ, και συνεχίζει: «Ο υπουργός, για να μειώσει τις αντιδράσεις για τις τεράστιες ευθύνες που επωμίζεται και αυτός προσωπικά για τον κίνδυνο απώλειας του χειμερινού εξαμήνου, επαναφέρει και επεκτείνει σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές, όλων των ΑΕΙ της χώρας, τη δυνατότητα να εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, τόσο στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου όσο και σε αυτήν του Ιουνίου. Με άλλα λόγια, καταργεί τη στοιχειώδη αντιστοιχία διδασκαλίας – εξέτασης και μετατρέπει τα Πανεπιστήμια σε διαρκή εξεταστικά κέντρα, παραβιάζοντας κατάφωρα το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. Η ρύθμιση αυτή, με τη γενικότητά της στη σημερινή συγκυρία θα έχει ως κύριο αποτέλεσμα την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου των Πανεπιστημίων ! Ζητάμε να αποσυρθεί πλήρως. 
Με άλλη διάταξη αυξάνει τη λίστα ασθενειών λόγω των οποίων δίδεται η δυνατότητα εγγραφής στα Πανεπιστήμια εκτός του συστήματος των εξετάσεων. Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ότι τα Πανεπιστήμια δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να κάνει ο κάθε Υπουργός και η Κυβέρνηση λαϊκίστικη, δήθεν κοινωνική, πολιτική. 
Στην ίδια τροπολογία, διευρύνεται (φωτογραφικά;) η δυνατότητα μετεγγραφής από ένα Τμήμα ΑΕΙ σε άλλο ισοδύναμο, για φοιτητές προηγούμενης σχολικής χρονιάς (2009-2010) –φοιτητές, που σήμερα θα πρέπει κανονικά να είναι τελειόφοιτοι! Με την τροπολογία αυτή, το Υπουργείο καθιστά άδικο το σύστημα των Πανελληνίων εις βάρος όσων πέρασαν αξιοκρατικά στα Τμήματα και Σχολές που επέλεξαν». 

Η Ομοσπονδία κατηγορεί επίσης το υπουργείο Παιδείας ότι «με μια σειρά πολύ λεπτομερών διατάξεων διατυπωμένων με περισσή προσοχή ρυθμίζει διάφορα θέματα των ιδιωτικών επιχειρήσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης –Κολέγια, Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, κλπ– χωρίς καμία αναφορά στην «Αιτιολογική Έκθεση» της τροπολογίας. Το Υπουργείο, εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης που διέρχεται το Δημόσιο Πανεπιστημιακό Σύστημα της Χώρας τα τελευταία χρόνια, προωθεί ακάθεκτα τη λειτουργία και ανάπτυξη του ιδιωτικού συστήματος «ανώτατης» εκπαίδευσης. Σε αυτό το θέμα η ΠΟΣΔΕΠ έχει σαφή θέση: ρητή κατάργηση όλου του υπάρχοντος σχετικού θεσμικού πλαισίου και συζήτηση από μηδενική βάση. Είναι η μόνη εθνικά αξιοπρεπής, ακαδημαϊκά ορθή και κοινωνικά δίκαιη λύση».

Τέλος, καλεί τον υπουργό Παιδείας να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία στο σύνολό της και να θέσει σε διάλογο με τα Πανεπιστήμια, τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, το ΕΣΥΠ, την ΠΟΣΔΕΠ και την ΟΣΕΠ-ΤΕΙ όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις επιθυμεί να κάνει σχετικές με την ανώτατη εκπαίδευση. Επιπλέον, ζητά να αλλάξει αμέσως η πολιτική για την Ανώτατη Εκπαίδευση, "με σεβασμό στο Σύνταγμα και στα θεσμοθετημένα όργανα, και να προχωρήσουν οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ενστερνιστεί η Πανεπιστημιακή Κοινότητα και έχει επανειλημμένα καταθέσει η ΠΟΣΔΕΠ".
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved