nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Παροχές - Δικαιώματα Επιστροφή    
Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ ενημερώνει: Το νομικό καθεστώς για την εργασία κατά την 1η Μαΐου
Αθήνα 29.4.2015, 12:34

Για φέτος η 1η Μάη 2015, που συμπίπτει με εργάσιμη ημέρα (Παρασκευή), καθορίστηκε ήδη ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλα τα καταστήματα, τις βιομηχανίες, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές, σύμφωνα με απόφαση (ΦΕΚ Β 654) που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης βάσει του Α.Ν. 380/1968.


Στο πλαίσιο του καθορισμού της 1ης Μάη ως υποχρεωτικής αργίας, απαγορεύεται κατά την ημέρα αυτή η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας (π.χ. επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, συγκοινωνίας, κλπ).

Η αμοιβή που οφείλεται στους μισθωτούς οι οποίοι εργάζονται κατά τις χαρακτηριζόμενες από τον νόμο ως εξαιρέσιμες αργίες, και άρα και την Πρωτομαγιά, εξαρτάται από τον τρόπο της πληρωμής τους, δηλαδή, αν πρόκειται για αμειβόμενους με ημερομίσθιο ή με μηνιαίο μισθό. Πάντως, υπερισχύει τυχόν διαφορετική ρύθμιση ευνοϊκότερη από τις περιγραφόμενες κατωτέρω.

_____________

Συνεργασία Proslipsis - INE ΓΣΕΕ
Η Proslipsis.gr, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ), παρουσιάζει θέματα κοινωνικής ασφάλισης, εργασιακών σχέσεων και απασχόλησης, που επιμελούνται οι επιστήμονες του Ινστιτούτου.

* Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ ιδρύθηκε το 1990 και έκτοτε αναπτύσσει πλούσιο έργο στους τομείς της επιστημονικής έρευνας, της κατάρτισης, της επιμόρφωσης, της δια βίου μάθησης και της τεκμηρίωσης των θέσεων και των διεκδικήσεων της ΓΣΕΕ, καθώς και ευρύτερα του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό το ΙΝΕ ΓΣΕΕ ανέπτυξε το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων με στόχο την παροχή αφενός έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης, αφετέρου διαμεσολάβησης και υποστήριξης σε εργαζόμενους, Έλληνες και οικονομικούς μετανάστες, του ιδιωτικού τομέα.

Στις αυξημένες ανάγκες που έχουν εκρηκτικά αναδυθεί στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ παρέχει δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής σε εργαζόμενους, ανέργους, συνδικάτα, κοινωνικούς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για ερωτήματα και αιτήματα που άπτονται των εργασιακών δικαιωμάτων, της ασφαλιστικής νομοθεσίας και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης καθώς και θεμάτων απασχόλησης και κατάρτισης μπορείτε να απευθύνεστε σε μία από τις 19 δομές του Δικτύου που θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, www.inegsee.gr.

Για τη Δομή της Αθήνας, η υπηρεσία εδρεύει στην Εμ. Μπενάκη 71Α, 10681 Αθήνα, τηλ: 210-3327777, e-mail: inediktio@inegsee.gr, Ντίνα Μπαρδάκη.

* H Proslipsis.gr ιδρύθηκε το 2004 και είναι η πρώτη αμιγώς διαδικτυακή εφημερίδα στην Ελλάδα. Παρέχει ενημέρωση για τις ευκαιρίες στην εργασία και την εκπαίδευση με συνέπεια, καθαρότητα και υπευθυνότητα που σπάνια συναντώνται στον Τύπο.
_____________


Για τους εργαζόμενους που δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου:
Α) Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μάη δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς προσαύξηση, γιατί η μη απασχόληση των μισθωτών επιβάλλεται από τον νόμο και δεν βαρύνει αυτούς. Σχετικά με την έννοια του καταβαλλόμενου ημερομισθίου, όταν η Πρωτομαγιά συμπίπτει με εργάσιμη ημέρα, αυτό αποτελείται από τόσα ωρομίσθια όσες είναι και οι ώρες που θα εργαζόταν ο δικαιούχος κατά την ημέρα αυτή, εάν δεν συνέπιπτε με την Πρωτομαγιά. Γιατί πρόθεση του νομοθέτη είναι να λάβει ο εργαζόμενος και για την ημέρα της 1ης Μάη ό,τι θα έπαιρνε αν εργαζόταν κανονικά.
Β) Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μάη δεν θα λάβουν κάτι άλλο πέραν του μηνιαίου μισθού, καθώς στο μισθό τους συμπεριλαμβάνεται και το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής.

Για τους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου:
Α) Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μάη θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Β) Οι εργαζόμενοι   που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μάη διακρίνονται:
- Σε όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που έχουν δικαίωμα λειτουργίας κατά την Πρωτομαγιά, δηλαδή επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα Κυριακές και αργίες,  και οι οποίοι δικαιούνται να λάβουν μόνο την προσαύξηση 75%, επί του νόμιμου ημερήσιου μισθού τους (1/25), για όσες ώρες, βέβαια, απασχοληθούν.
- Σε όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και τις αργίες και συνεπώς, εκτάκτως λειτουργούν κατά τις ανωτέρω ημέρες με άδεια της Επιθεώρησης Εργασίας κ.λπ., και οι οποίοι δικαιούνται να λάβουν τον συνηθισμένο ημερήσιο μισθό τους, δηλαδή το 1/25 του καταβαλλόμενου μηνιαίου μισθού τους, γιατί ο μισθός αυτός αντιστοιχεί μόνο στις εργάσιμες ημέρες του μήνα και, συνεπώς, δεν περιλαμβάνει και την αμοιβή για την απασχόληση σε ημέρες αργίας.

Επιπλέον, βέβαια, δικαιούνται να λάβουν και την προσαύξηση 75%, η οποία και στην περίπτωση αυτή υπολογίζεται επί του νόμιμου μισθού τους.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved