ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο: Εκδήλωση για τον παραδοσιακό κρητικό ελαιώνα (Φράγκικα)

Proslipsis.gr | Αθήνα 29.07.2022, 21:39

Την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022, στις 7 μ.μ., στην Ιερά Μονή Απεζανών, στον Δήμο Φαιστού, πρόκειται να πραγματοποιηθεί  εκδήλωση-συζήτηση στο πλαίσιο του έργου «Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση Κατοίκων, Προβολή και Ανάδειξη του Παραδοσιακού Κρητικού Ελαιώνα σε Οικισμούς του Δήμου Φαιστού Μεσαράς».

Το έργο υλοποιείται από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και χρηματοδοτείται από το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER Μεσαράς - Ομάδα Τοπικής Δράσης: Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΕΕ ΟΤΑ.

Το Πρόγραμμα έχει σκοπό την ανάδειξη, προστασία και αναβίωση του παραδοσιακού κρητικού ελαιώνα μέσα από δράσεις, μελέτες και έρευνες που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων των παραπάνω οικισμών και στην προβολή των μοναδικών σε ομορφιά αυτών ελαιόδεντρων. Αφορά τους οικισμούς Μαγαρικάρι, Κλήμα, Λαγολιό, Τυμπάκι, Πιτσίδια, Καμηλάρι, Πόμπια, Πηγαϊδάκια, Αντισκάρι και Αληθινή.

Κύρια δράση του έργου είναι ο εντοπισμός μεμονωμένων ελαιόδεντρων ή και ολόκληρων ελαιώνων οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (όπως είναι οι μεγάλες διαστάσεις της κόμης, το ειδικό σχήμα, η ξεχωριστή αισθητική και επιβλητικότητα του κορμού) και η κατά προσέγγιση χρονολόγηση τους. 

Τα δέντρα αυτά συναντώνται σε πολλές περιοχές της Κρήτης και ονομάζονται «Φράγκικα». Πολλά από αυτά είναι συνδεδεμένα με κοινωνικά, θρησκευτικά και ιστορικά γεγονότα, τοπικές παραδόσεις, οικογενειακές μνήμες και ιδιωτικές στιγμές. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν ως χώροι αποθήκευσης αγροτικών εργαλείων, ως καταφύγιο ανθρώπων, ως χώροι παιχνιδιού για παιδιά.

Στην επιστημονική ομάδα του έργου συμμετέχουν ο Ανδρέας Αναστασάκης, μέλος ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ – Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου και ο Μιχαήλ Παπαηλιάκης, γεωπόνος του ΕΛΜΕΠΑ.

Στην προγραμματισμένη εκδήλωση της Κυριακής, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στη Μονή Απεζανών και στον παραδοσιακό, άριστα φροντισμένο, ελαιώνα Θρούμπας (χοντρολιάς) της Μονής. Θα ακολουθήσει εκδήλωση - ενημέρωση για τον παραδοσιακό Μεσαρίτικο ελαιώνα, ανοικτή στο κοινό.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved