ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΕΕ: Νέοι κανόνες για τον περιορισμό της έκθεσης εργαζομένων σε μόλυβδο και διισοκυανικές ενώσεις

Proslipsis.gr | Αθήνα 07.02.2024, 21:12  

Νέες οριακές τιμές έκθεσης για τον μόλυβδο για πρώτη φορά εδώ και σαράντα χρόνια, καθώς και για τις διισοκυανικές ενώσεις για πρώτη φορά στα χρονικά, ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην ΕΕ, 50.000 έως 150.000 εργαζόμενοι εκτίθενται σε μόλυβδο και 4,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε διισοκυανικές ενώσεις κάθε χρόνο. Η νέα νομοθεσία, που έχει ήδη συμφωνηθεί με τα κράτη μέλη και εγκρίθηκε σήμερα με 589 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 40 αποχές, θα προστατεύσει αποτελεσματικότερα την υγεία των εργαζομένων μειώνοντας τα όρια έκθεσης σε αυτές τις ουσίες.

Και οι δύο ουσίες χρησιμοποιούνται ευρέως για την ανακαίνιση κτιρίων και για την παραγωγή μπαταριών, ανεμογεννητριών και για να κάνουν ελαφρύτερα τα ηλεκτρικά οχήματα. Περιορίζοντας την έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες, η ΕΕ προστατεύει όσους εργάζονται για την πράσινη μετάβαση.

Ανώτατες τιμές για τον μόλυβδο
Η έκθεση σε μόλυβδο μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα των γυναικών και των ανδρών και την ανάπτυξη των εμβρύων. Μπορεί, επίσης, να βλάψει το νευρικό σύστημα και τα νεφρά, αλλά και να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα νέα όρια, που επικαιροποιήθηκαν για πρώτη φορά από το 1982, μειώνονται σε λιγότερο από το ένα τέταρτο των τρεχουσών τιμών: το όριο επαγγελματικής έκθεσης ορίζεται στα 0,03 mg/m³ και η βιολογική οριακή τιμή στα 15 µg/100 ml.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναθεωρήσει τα όρια αυτά εντός πέντε ετών για να προστατεύσει καλύτερα τις εργαζόμενες σε αναπαραγωγική ηλικία, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.

Ανώτατες τιμές για τις διισοκυανικές ενώσεις
Οι διισοκυανικές ενώσεις είναι επιβλαβείς για την υγεία των εργαζομένων και αποτελούν μια από τις πιο κοινές αιτίες του επαγγελματικού άσθματος, καθώς μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Η νέα νομοθεσία θέτει το όριο επαγγελματικής έκθεσης για τις διισοκυανικές ενώσεις στα 6 µg NCO/m³ (τη μέγιστη συγκέντρωση στην οποία μπορεί να εκτεθεί ένας εργαζόμενος κατά τη διάρκεια μιας οκτάωρης εργάσιμης ημέρας) και στα 12 µg NCO/m³ για βραχυχρόνια έκθεση (δηλ. περίοδο 15 λεπτών). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επανεξετάσει τα όρια αυτά έως το 2029.

Ορισμένοι εργαζόμενοι έχουν εκτεθεί σε μόλυβδο εδώ και αρκετά χρόνια και έχουν συσσωρεύσει την ουσία αυτή στο αίμα τους σε επίπεδα πολύ πάνω από κάθε νέα οριακή τιμή. Για την αποτελεσματικότερη προστασία της υγείας αυτών των εργαζομένων, θα πρέπει να διενεργούνται τακτικά ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν μπορούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν καθήκοντα που συνεπάγονται έκθεση σε μόλυβδο.

Δήλωση
Ο εισηγητής Nikolaj Villumsen (Αριστερά, Δανία), δήλωσε: «Σήμερα πετύχαμε πραγματικά και απτά αποτελέσματα, τα οποία αισθανθούν εκατομμύρια άνθρωποι. Δεν συμβαίνει συχνά να παρέχουμε ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον για περισσότερους από 4 εκατομμύρια εργαζόμενους. Πέρα από την επιτυχία αυτή, δείξαμε και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η πράσινη μετάβαση είναι κοινωνικά δίκαιη — και αυτό είναι ένα πραγματικό βήμα προς τα εμπρός για την προστασία των εργαζομένων.»

Το Συμβούλιο θα πρέπει επίσης να εγκρίνει επίσημα το κείμενο της συμφωνίας, πριν από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και την έναρξη ισχύος του.


Σύνδεσμοι:


 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved