nmathioud for ProslipsisGR - Widget





ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΕΕ: Προϊόντα με σήμανση made in

 

Αθήνα 21.10.2010, 15:22

Τα αγαθά που εισάγονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχουν ορθή σήμανση για τον τόπο προέλευσης τους προκειμένου να μπορούν οι καταναλωτές να λαμβάνουν αποφάσεις βασισμένες στην ορθή πληροφόρηση, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εισάγει εναρμονισμένες κυρώσεις για αυτούς που παραβαίνουν τους κανόνες και θα επιτρέψει τη χρήση των λέξεων "made in" ("κατασκευάζεται/παράγεται στη") στα αγγλικά σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.

Πολλές χώρες χρησιμοποιούν ήδη τη σήμανση "made in". Η ΕΕ, ωστόσο, δεν έχει εναρμονισμένους κανόνες για τη σήμανση του τόπου προέλευσης των εισαγόμενων προϊόντων, πλην ειδικών περιπτώσεων, όπως για τα προϊόντα του αγροτικού τομέα.

"Πρέπει να υπάρχει σαφής σήμανση στα προϊόντα σε ότι αφορά τη χώρα προέλευσης τους, προκειμένου να μπορούν οι καταναλωτές να λαμβάνουν αποφάσεις βασισμένες στην ορθή πληροφόρηση, αλλά και να προστατεύονται έναντι των ενδεχόμενων κινδύνων για την υγεία, έναντι των προϊόντων απομίμησης και του αθέμιτου ανταγωνισμού". Αυτό αναφέρεται στην έκθεση με εισηγήτρια την Cristiana Muscardini (ΕΛΚ, Ιταλία) που υιοθέτησε το ΕΚ την Πέμπτη με 525 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 44 αποχές. Προηγήθηκε καταψήφιση από τους ευρωβουλευτές, με ανάταση χειρός, του αιτήματος να απορριφθεί η πρόταση νομοθεσίας στο σύνολο της.

Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των συστημάτων σήμανσης στα κράτη μέλη της ΕΕ οδηγούν ορισμένες τρίτες χώρες στο να μετακινούν τις εξαγωγές τους προς συγκεκριμένες χώρες-σημεία εισόδου της ΕΕ, στις οποίες ισχύουν κανόνες που τις βρίσκουν πιο σύμφωνες.

Με βάση τους κανόνες που προτείνονται, η σήμανση για τη χώρα προέλευσης πρέπει να εμφανίζεται σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως τα υφάσματα, τα υποδήματα, τα υαλικά, τα έπιπλα και τα φαρμακευτικά είδη. Η νέα νομοθεσία θα αφορά μόνο προϊόντα που απευθύνονται στους τελικούς καταναλωτές

Οι νέοι κανόνες δε θα εφαρμοστούν σε προϊόντα που προέρχονται από την ΕΕ, την Τουρκία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.
Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι λέξεις "made in" ("κατασκευάζεται/παράγεται στη") μαζί με τη χώρα προέλευσης πρέπει να δηλώνονται σε "μία γλώσσα κατανοητή για τους καταναλωτές των κρατών μελών στα οποία θα διατεθεί το εκάστοτε προϊόν". Οι ευρωβουλευτές προσέθεσαν τροπολογία προκειμένου να επιτραπεί, σαν εναλλακτική λύση, η χρήση της αγγλικής γλώσσας σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Επέμειναν, επίσης, στο γεγονός ότι η Επιτροπή πρέπει να προτείνει ελάχιστα κοινά πρότυπα κυρώσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή των κανόνων σε όλα τα κράτη μέλη.

Επόμενα βήματα
Για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ η πρόταση κανονισμού, θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από το Συμβούλιο. Ωστόσο, κάποια κράτη μέλη αντιτίθενται στην ύπαρξη ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη σήμανση του τόπου προέλευσης.
Εφόσον εγκριθεί τελικώς η πρόταση κανονισμού και από το ΕΚ και από το Συμβούλιο, οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν σε όλα τα κράτη μέλη μέσα σε ένα χρόνο από τη δημοσίευση του κανονισμού στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Με τροπολογία που υιοθέτησαν οι ευρωβουλευτές, ο κανονισμός θα λήξει πέντε έτη αφού τεθεί σε ισχύ. Ένα χρόνο πριν από τη λήξη του, το ΕΚ και το Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα επεκτείνουν την ισχύ του ή θα τον τροποποιήσουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved