nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Επιδότηση εισφορών: Κερδισμένοι οι μεγάλοι, χαμένη η εργασία

 

Αθήνα 21.12.2010, 16:34

Τις μεγάλες επιχειρήσεις, κερδοφόρες και μη, ευνοεί το πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών, που ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο της Εταιρείας Συμβούλων Επιχειρήσεων "Panayiotopoulos and Partners".

Ως προς τον στόχο του προγράμματος, που είναι η μείωση της ανεργίας, ο ίδιος υποστηρίζει ότι εκείνο που θα επιτύχει είναι το πολύ πολύ να αναστείλει ένα μικρό ποσοστό ανεργίας, χωρίς να την μειώσει πραγματικά, τροφοδοτώντας και τα αντίστοιχα "greek statistics".

Όπως εξηγεί, στην Ελλάδα ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) θεωρούνται κατά τον ΕΟΜΜΕΧ όσες απασχολούν μέχρι 100 άτομα προσωπικό. Εάν λαμβάνονταν υπόψη ο ορισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ΜΜΕ θα χαρακτηρίζονται σχεδόν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις, αφού το 99% αυτών απασχολεί το πολύ 50 άτομα.

Η ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι συνήθως μια οικογενειακή επιχείρηση της οποίας η διοίκηση ταυτίζεται με την κυριότητα και η καθημερινή διαχείριση εξασφαλίζεται συνήθως από τον επιχειρηματία. Η Τράπεζα της Ελλάδος, για λόγους χρηματοδότησης από το ειδικό κεφάλαιο της Ν.Ε. 197/11/78, χαρακτηρίζει ως μεταποιητική ΜΜΕ την επιχείρηση εκείνη που το ανώτατο ύψος του μέσου κύκλου εργασιών της τελευταίας τριετίας δεν υπερβαίνει τα 2.500.000 ευρώ.

Η Ελλάδα είναι κυριολεκτικά η χώρα των ΜΜΕ, αφού οι επιχειρήσεις με λιγότερα από 100 άτομα προσωπικό αποτελούν το 99,8% του συνόλου των επιχειρήσεων και απασχολούν περίπου 60% του εργατικού δυναμικού του δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Σημαντικότατη είναι η θέση των «μικρών» επιχειρήσεων, οι οποίες απασχολούν μέχρι και 10 άτομα προσωπικό, καθόσον αποτελούν το 96,3% του συνόλου των επιχειρήσεων, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΜΜΕΧ.

Η συμβολή των ΜΜΕ στην απασχόληση είναι σημαντική. Όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΣΥΕ, κατά την περίοδο 1978-88 η μέση ετήσια μεταβολή της απασχόλησης ήταν υψηλότερη στις ΜΜΕ (+2,0%) από την αντίστοιχη στις μεγάλες επιχειρήσεις (-1,0%). Από στοιχεία του ICAP προκύπτει ότι και κατά το χρονικό διάστημα 1988-96 υπάρχει αύξηση των ΜΜΕ σε βάρος των μεγάλων επιχειρήσεων και ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων και ως προς τον αριθμό των απασχολουμένων σε αυτές. Είναι αξιοσημείωτο ότι η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης προήλθε από την κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που επιδοτεί το μισό προσωπικό και δεσμεύει την επιχείρηση για το διπλάσιο, σε μια τυπική ελληνική επιχείρηση που έχει τέσσερα άτομα και σκέφτεται να απολύσει τουλάχιστον το ένα για περικοπή λειτουργικών εξόδων, θα διαμορφώσει τις εξής συνθήκες:
* Κόστος χωρίς το πρόγραμμα: 4 επί 700 (μισθός) + 4 επί 231 (εισφορές ΙΚΑ) = 2800+924=3.724€.
* Κόστος με το Πρόγραμμα: 4 επί 700 + 2 επί 231 (2 άτομα επιδοτούμενα)= 3.262€.
* Κόστος με 1 άτομο απολυμένο: 3 επί 700 + 3 επί 231 (μετά την απόλυση)= 2.793€.

Άρα, αν κάποιος έχει σκοπό να μπει στο πρόγραμμα διατηρώντας τον έναν επαπειλούμενο για απόλυση εργαζόμενο, θα πληρώνει 462€ το μήνα λιγότερα από ό,τι πριν. Ωστόσο, θα δεσμευθεί να μην απολύσει κανέναν από τα 4 άτομα προσωπικό. Αν απολύσει το άτομο αυτό και κρατήσει τα υπόλοιπα τρία χωρίς επιδότηση, το κόστος θα είναι 931€ λιγότερα από ό,τι πριν (με τα 4 άτομα). Αν λοιπόν μια επιχείρηση είχε μειωμένη δραστηριότητα λόγω κρίσης, ποιό από τα δύο θα προτιμούσε;

Είναι προφανές ότι η μικρομεσαία επιχείρηση που δεν βλέπει φως στο τούνελ, την έχουν πνίξει οι προμηθευτές της, της έχει "τσεκουρωθεί" το κεφάλαιο κίνησης και το πλαφόν επιταγών από τις Τράπεζες, δεν της επιστρέφει το ΦΠΑ το κράτος, τα λειτουργικά μέσω ΔΕΚΟ ανεβαίνουν κάθε δίμηνο μαζί με τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ, ψάχνει να κόψει όσα δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Και ουσιαστικά στρέφεται στο μεγαλύτερο έξοδο που είναι οι αμοιβές προσωπικού. Και αρχίζει τα ελαστικά και διακεκομμένα ωράρια, τις πλασματικές απολύσεις με παράλληλη ένταξη των εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας και χίλια δυο άλλα "ευρωπαϊκά τερτίπια".

Το συμπέρασμα, κατά τον κ. Παναγιωτόπουλο, είναι ότι το πρόγραμμα αυτό είναι κομμένο και ραμμένο πάνω στις ανάγκες των μεγάλων μεταποιητικών επιχειρήσεων, των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, των πολυεθνικών κ.λπ., οι οποίες ποτέ δεν θα "πέσουν" κάτω από 160 άτομα προσωπικό και άρα θα μπορέσουν να επιδοτήσουν ασφαλιστικές εισφορές 80 ατόμων. Αυτές οι λίγες μεγάλες και δη κερδοφόρες επιχειρήσεις είναι που (ως συνήθως) θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, κάτι που θα αποτυπωθεί αργότερα και στα στατιστικά στοιχεία, αν τελικά αυτά δοθούν στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της αξιολόγησης των προγραμμάτων απασχόλησης, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ένας απλός υπολογισμός αποδεικνύει ότι 800 τέτοιες επιχειρήσεις θα "χωρούσαν" στο πρόγραμμα με αυτό το διαθέσιμο κονδύλι των 212.000.000€, αφού 80 εργαζόμενοι επί 12 μήνες, επί 250€ (μεσοσταθμισμένα) = 240.000€, μείον στις εργοδοτικές εισφορές των εταιρειών, σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στους όρους του προγράμματος δεν τίθεται το κριτήριο των οικονομικών αποτελεσμάτων που εμφανίζουν ώστε να ενισχυθούν οι ζημιογόνες ή όσες -εν πάσει περιπτώσει- εμφανίζουν ύφεση. Η επιδότηση δίνεται δηλαδή αδιακρίτως αναγκών ακόμη και σε κερδοφόρες επιχειρήσεις που δεν έχουν καμιά διάθεση να απολύσουν προσωπικό!

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι από το πρόγραμμα αυτό κερδισμένες θα βγουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και μεγάλη χαμένη η εργασία, αλλά και ο έλληνας πολίτης, που θα χρεωθεί με 100 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved