ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Έρχονται τρεις κατηγορίες κοινωνικών επιχειρήσεων

 

Αθήνα 1.3.2011, 11:20

Στον θεσμό της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, μιλώντας στο στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργανώθηκε στην Κω.

Όπως είπε, με την επιτυχή εφαρμογή του σχετικού νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαρτίου, είναι βέβαιο ότι θα καλυφθεί σημαντικό κομμάτι τόσο του αναπτυξιακού ελλείμματος που παρουσιάζει η χώρα, όσο και του ελλείμματος της απασχόλησης, κυρίως για νέους επιστήμονες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ακολούθως παρουσίασε τις τρεις κατηγορίες των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Η πρώτη κατηγορία, που έχει τον τίτλο «Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Κοινωνικής Φροντίδας», αφορά ηλικιωμένους, γυναίκες, βρέφη, παιδιά, άτομα με αναπηρίες, χρόνια ασθενείς. Στόχος είναι η δημιουργία εναλλακτικών προτάσεων, ώστε να καλυφθούν βασικές ανάγκες που μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζονται με δυσκολία.

Στη δεύτερη κατηγορία των επιχειρήσεων, με την ονομασία «Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης», το βάρος πέφτει σε εκείνες τις κατηγορίες των πολιτών που βρίσκονται αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας. Τέτοιες κατηγορίες μπορεί να είναι ενδεικτικά οι νέοι, οι άνω των 50 ετών που απολύονται ή βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, καθώς και οι μακροχρόνια άνεργοι. Παράλληλα, με τη συγκεκριμένου τύπου επιχειρηματικότητα δίνεται η δυνατότητα και σε όσους βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας για πολιτισμικά, κοινωνικά, ψυχικά ή σωματικά αίτια να επαναδραστηριοποιηθούν.

Στην τρίτη κατηγορία των κοινωνικών επιχειρήσεων εντάσσονται οι «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Συλλογικού Σκοπού». Εδώ, κεντρική στόχευση είναι να προάγουν δράσεις όπως είναι ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η οικολογία, η εκπαίδευση, οι παροχές κοινής ωφέλειας, καθώς και η προώθηση της απασχόλησης, με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης και την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Ωφελούμενοι από αυτή την κατηγορία κοινωνικών επιχειρήσεων αναμένεται να είναι περισσότερο οι άνεργοι νέοι επιστήμονες.

Στην συνέχεια της εισήγησης του, ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στον τρόπο χρηματοδότησης των κοινωνικών επιχειρήσεων μέσω του νεοσύστατου Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας. Η συνολική χρηματοδότηση φτάνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ, με τη συμμετοχή των τραπεζών να κρίνεται καθοριστική. Καθοριστική είναι και η σημασία που αποδίδεται στην ενίσχυση της συνεργατικότητας τόσο μεταξύ των μελών των κοινωνικών επιχειρήσεων, όσο και μεταξύ των κοινωνικών επιχειρήσεων του κεντρικού Κράτους και των φορέων των τοπικών κοινωνιών.

Τοπικά προγράμματα
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης υλοποίησής τους. Τα προγράμματα αυτά θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται και στις 13 Περιφέρειες από τον Μάρτιο, με στόχο την αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζονται σε τοπικό επίπεδο, τόσο όσον αφορά τις ανάγκες και τα προβλήματα, όσο και τις προοπτικές και τις παραγωγικές δραστηριότητες. Πρωτεύοντα ρόλο θα έχουν οι διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται στα 130 εκατομμύρια ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved