ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Παρουσίαση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

Αθήνα 6.6.2016, 22:14

Tον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου o υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης.

«Στόχος του νέου Αναπτυξιακού Νόμου είναι η δίκαιη ανάπτυξη και μια στρατηγική που αξιοποιεί το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας, το ανθρώπινο δυναμικό της», τόνισε ο κ. Σταθάκης. «Η ανάπτυξη πρέπει να είναι εξωστρεφής και αυτό μπορεί να γίνει με αξιοποίηση της καινοτομίας και σε τομείς που έχουν έντονα συγκριτικά πλεονεκτήματα (π.χ. αγροδιατροφικό δίκτυο) με παράλληλη αναβάθμιση παραδοσιακών τομέων με μεγάλα πλεονεκτήματα, τον τουρισμό και τη ναυτιλία.
 
Ως προς τι μοντέλο κράτους προκρίνει η κυβέρνηση, ο υπουργός είπε: «Θέλουμε ένα κράτος απλοποιημένο απέναντι στα θέματα της γραφειοκρατίας, βαθιά αναπτυξιακό όμως, ικανό να επιτελέσει το ρόλο του αρωγού και της στήριξης όλης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, που θέλουμε εμείς».

Από την πλευρά του ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στην κοινή φιλοσοφία που διέπει το νέο Αναπτυξιακό Νόμο και το νέο ΕΣΠΑ, τόσο ως προς τους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας που ενισχύονται όσο και ως προς την επενδυτική λογική που ακολουθείται, μοχλεύοντας πόρους, με σκοπό το μέγιστο οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού για τα χρηματοδοτικά εργαλεία. 

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του νέου Νόμου σημείωσε: «Πόροι του ΕΣΠΑ 2007-2013 ύψους 262 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί για την αποπληρωμή παλαιότερων επενδυτικών σχεδίων των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων. Η αποπληρωμή αυτών των επενδυτικών σχεδίων θα ολοκληρωθεί έως 30 Σεπτεμβρίου. Επίσης, από το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 θα αντληθούν πόροι ύψους 354 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ για τα νέα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Επιπλέον 120 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί από το εθνικό Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2016, ενώ η αύξηση του εθνικού σκέλους στο ΠΔΕ για το 2017, στο 1 δισ. ευρώ, θα μας δώσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε περισσότερους πόρους για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Οι πόροι δεν εξαντλούνται σε αυτά τα νούμερα. Ακολουθώντας τη ζήτηση και τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θεωρούμε ότι τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία θα φέρουν στην ελληνική οικονομία, θα έχουμε τη δυνατότητα στο μέλλον να αξιοποιήσουμε κι άλλους πόρους, είτε εθνικούς, είτε από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, στην κατεύθυνση της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής που χαράζει η κυβέρνηση».

Ο κ. Λαμπριανίδης αναφέρθηκε εκτενώς στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους επισημαίνοντας ότι επηρέασαν ελάχιστα τη διάρθρωση της οικονομίας, καθώς δεν είχαν καθαρή στόχευση και όραμα για το μέλλον της οικονομίας. «Περιόρισαν το ρόλο τους σε έναν μηχανισμό παροχής ρευστότητας στην οικονομία ενισχύοντας τους καθιερωμένους κλάδους διστάζοντας να θέσουν σαφείς κλαδικούς ή οριζόντιους στόχους» είπε χαρακτηριστικά. Αντιθέτως, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος αποτελεί κρίσιμο εργαλείο επίτευξης του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας και σκιαγραφεί ένα βιώσιμο ανταγωνιστικό και δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης. Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων περιέγραψε αναλυτικά τις καινοτομίες του νέου Νόμου, οι κυριότερες εκ των οποίων συνοψίζονται στα εξής: μεγαλύτερη έμφαση στις φοροαπαλλαγές, πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει ένα επενδυτικό σχέδιο (<5 εκ.), συνδυασμός με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, έμφαση στη δημιουργία συνεργειών και δικτυώσεων στην ελληνική οικονομία, εισαγωγή διαδικασιών αξιολόγησης των συνεπειών του νόμου τόσο κατά τη διάρκεια εφαρμογής του (on going) όσο και εκ των υστέρων (ex post) κλπ. 

«Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος επιδιώκει τη δημιουργία καινοτομικών, εξωστρεφών, δυναμικών επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας, των συνεργασιών, του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων και τη συνολική επανεκβιομηχάνιση της χώρας. Δίνει έμφαση σε τομείς που συμβάλλουν στην τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας και στη βελτίωση της   ανταγωνιστικότητάς της, σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης, αξιοποιώντας την αξιόλογη θέση της χώρας στην παραγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων και την ύπαρξη αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού και ενισχύει ιδιαίτερα δυο κλάδους: της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών και της  Αγροδιατροφικής  αλυσίδας (από το χωράφι έως τον τουρισμό)» κατέληξε ο κ. Λαμπριανίδης. 

* Ακολουθούν:
1. Ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου.
2. Απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης Τύπου.
3. Πίνακες με βασικά στοιχεία του Νόμου.



ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ: ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
1. ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΝΟΜΟΙ
Οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι, αν και συνέβαλαν σε αξιόλογο βαθμό στον σχηματισμό παγίου κεφαλαίου της χώρας και στην αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων, επηρέασαν ελάχιστα τη διάρθρωση της οικονομίας. Υπήρξε απουσία καθαρής στόχευσης και οράματος για το μέλλον της οικονομίας. Περιόρισαν το ρόλο τους σε έναν μηχανισμό παροχής ρευστότητας στην οικονομία ενισχύοντας τους καθιερωμένους κλάδους διστάζοντας να θέσουν σαφείς κλαδικούς ή οριζόντιους στόχους.
- Συγκεκριμένα, τα τελευταία 15 χρόνια έγιναν επενδύσεις 32 δισ. ευρώ και πήραν ενίσχυση 12 δισ. ευρώ.
- Τα 32 δισ. ¤, αποτελούν -αφαιρώντας τις επενδύσεις σε κατοικία- το 9,8% του συνολικού Ακαθάριστου Σχηματισμού Πάγιου Κεφαλαίου 1998 – 2014. Το ποσοστό αυξάνει εάν συνυπολογιστούν οι έμμεσες και oι προκαλούμενες επενδύσεις.
- Η μέση επενδυτική δαπάνη/θέση εργασίας έφτασε τα 976.000, ενώ η μέση ενίσχυση/ θέση εργασίας έφτασε τις  323.000.
- Το 95% των επενδυτικών σχεδίων ήταν χαμηλής και σχετικά χαμηλής τεχνολογίας.
- 2 κλάδοι της Ενέργειας και των Ξενοδοχείων αφορούσαν το  46,5% των επενδυτικών σχεδίων και το 72,2% του προϋπολογισμού και ήταν καταφανής περιορισμός της βιομηχανίας.
- Παρά το γεγονός ότι η περιφερειακή διάσταση αποτελούσε εγγενή στόχο των αναπτυξιακών νόμων, η συνεισφορά τους στην κάμψη των περιφερειακών ανισοτήτων δεν είναι προφανής. Οι επιχειρήσεις έλκονται κυρίως στους αναπτυγμένους νομούς (Αττική, Βοιωτία, Θες/νίκη) αντί των νομών που ενισχύονται περισσότερο (Ευρυτανία, ¶ρτα, Πρέβεζα). Παρόλα αυτά η κατάσταση θα ήταν χειρότερη αν δεν υπήρχε, η έστω και περιορισμένη, αυτή συμβολή.
- Προβλήματα με τη διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων για την ένταξη  τους στον αναπτυξιακό νόμο.: π.χ. 10 αξιολογητές έκαναν από 30 – 71 αξιολογήσεις χωρίς να αλλάξουν καθόλου τον υποβαλλόμενο προϋπολογισμό! Το 59% δεν έκανε καμία τροποποίηση! 
- Κατά την προηγούμενη περίοδο υπήρξαν υπερδεσμεύσεις με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν συμβασιοποιημένες οφειλές για 6.300 επενδυτικά σχέδια ύψους  6,4 δις!  

2. Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει ένα σαφές στίγμα της κατεύθυνσης που θέλουμε να  κινηθούμε και αποτελεί κρίσιμο εργαλείο επίτευξης του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας: έξοδο από την κρίση αλλά τη σκιαγράφηση ενός βιώσιμου ανταγωνιστικού και δίκαιου μοντέλου ανάπτυξης. Είναι πλήρως εναρμονισμένος με το Σχέδιο Στρατηγικής ανασυγκρότησης της χώρας (Growth Strategy) που συντάσσεται αυτή την περίοδο.

Επιδιώκει τη δημιουργία καινοτομικών, εξωστρεφών, δυναμικών επιχειρήσεων• την αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας, των συνεργασιών, του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων και τέλος την συνολική επανεκβιομηχάνιση της χώρας (στόχος και της ΕΕ στη στρατηγική 2020).

Συνολικότερα, στοχεύει στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, για έξοδο από την κρίση, δίνοντας έμφαση σε τομείς που συμβάλλουν στην τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης, αξιοποιώντας την αξιόλογη θέση της χώρας στην παραγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων και την ύπαρξη αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού. Με αυτόν τον τρόπο στοχεύουμε η χώρα μας να κατακτήσει έναν καλύτερο ρόλο στον Διεθνή Καταμερισμό Εργασίας.

Για να σηματοδοτήσουμε αυτή τη στροφή ενισχύουμε ιδιαίτερα δυο κλάδους: της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών και της  Αγροδιατροφικής  αλυσίδας (από το χωράφι έως τον τουρισμό). 

Καινοτομίες Νέου Νόμου
1. H ενίσχυση γίνεται πρωτίστως με φοροαπαλλαγές (45% συνόλου ενισχύσεων – πλησιάζουμε τον μ.ό. της ΕΕ 54%), καθώς μέσω αυτών ενισχύουμε πλέον και κυρίως την απόδοση και όχι, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, την ύπαρξη δαπανών ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος (95% ήταν επιχορηγήσεις). 
2. Προκειμένου οι ενισχύσεις που παρέχονται με το κίνητρο της φοροαπαλλαγής (100%) να είναι ισοδύναμες με τις ενισχύσεις της επιχορήγησης. τα ποσά των επιχορηγήσεων ορίζονται στο 70% του ανώτερου επιτρεπόμενου ποσοστού του ΧΠΕ (με βάση υπολογισμού τη σύγκριση της καθαρής παρούσας αξίας των δύο ειδών ενισχύσεων υπολογιζόμενης με προεξοφλητικό επιτόκιο, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου).
3. Θέτει πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει ένα επενδυτικό σχέδιο (<5 εκ.) για να επιτευχθεί διασπορά των ωφελούμενων από τις κρατικές ενισχύσεις. Συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της ανισότητας στην χώρα. Ικανοποιώντας απολύτως παράλληλα, όπως δείχνει η εμπειρία των προηγούμενων αναπτυξιακών, πάνω από το 95%  των υποβαλλόμενων σχεδίων που δεν υπερβαίνουν το πλαφόν της ενίσχυσης.
4. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων (ζήτημα που έχει βγει από την πολιτική ατζέντα τα τελευταία χρόνια) και κυρίως την υποβοήθηση της ανταγωνιστικότητας των παραμεθόριων περιοχών.
5. Χρησιμοποιεί νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (Funds), με στόχο α) την επίτευξη μόχλευσης των δημοσίων πιστώσεων, β) την ενίσχυση επενδύσεων με χρήση μηχανισμών της αγοράς, γεγονός που επιτρέπει την επενδυτική κάλυψη τομέων της αγοράς που δύσκολα είναι προσβάσιμες μέσω των συνήθων διαδικασιών του νόμου, γ) την επιστροφή των δημοσίων πιστώσεων σε βάθος 10ετίας.
6. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία συνεργειών και δικτυώσεων στην ελληνική οικονομία.
7. Εισάγει διαδικασίες αξιολόγησης των συνεπειών του νόμου τόσο κατά τη διάρκεια εφαρμογής του (on going) όσο και εκ των υστέρων (ex post). Όλη η διαδικασία θα γίνεται μέσα από το πληροφοριακό σύστημα.
8. Δεν είναι ένας γενικός νόμος που απευθύνεται αδιαφοροποίητα σε όλους αλλά «απαντά» σε συγκεκριμένα προβλήματα (π.χ. μικρό μέγεθος επιχειρήσεων + δεν συνεργάζονται:ενισχύονται συγχωνεύσεις, Επιχειρηματικές συστάδες (clusters), ολοκληρωμένα χωρικά σχέδια – τοπικές αλυσίδες αξίας). Εξειδικεύεται σε επιμέρους οκτώ καθεστώτα ενίσχυσης, διαφορετικής το καθένα στόχευσης.

9. Απλοποίηση των διαδικασιών με παράλληλη αύξηση διαφάνειας με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών και ταυτόχρονη εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Η διεύρυνση του μητρώου αξιολογητών και ελεγκτών, η αύξηση των αμοιβών τους και η εκπαίδευσή τους από το ΟΕ, το ΤΕΕ και την υπηρεσία, θα επιτρέψει την αύξηση της ταχύτητας διεκπεραίωσης ελέγχων και  αξιολογήσεων.

10. Διαδικασία σύνταξης: Υπήρξε ουσιωδώς διαφορετική διαδικασία σχεδιασμού και σύνταξης του αναπτυξιακού νόμου: ήτοι, ουσιαστική διαβούλευση για μήνες μέσω συναντήσεων με περισσότερους από 70 φορείς και επεξεργασία περισσότερων των 160 γραπτών υπομνημάτων.

11. Στοχεύει στην ενθάρρυνση επενδύσεων και από το εξωτερικό γιΆ αυτό μαζί καταθέσαμε και τροπολογίες δυο νόμων: α) αυτού για ενδοομιλικές υπηρεσίες, β) επενδύσεις από αλλοδαπούς για να πάρουν άδεια παραμονής. Σε επόμενη φάση, άμεσα, θα προχωρήσουμε σε αλλαγές της νομοθεσίας για τις «Στρατηγικές Επενδύεις» (fast track).

Καθεστώτα ενίσχυσης
1. «Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού» 
Στόχος: Ταχεία ένταξη επιχειρήσεων κάθε τύπου, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και καταβολή της ενίσχυσης άμεσα με τη διενέργεια διοικητικών ελέγχων για μηχανολογικό εξοπλισμό. 

2. «Γενική Επιχειρηματικότητα» 
Στόχος: η ενίσχυση επιχειρήσεων κάθε τύπου, για το πλήρες εύρος των επιλέξιμων δαπανών που προβλέπει ο Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός (ΓΑΚ). 

3. «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» 
Στόχος: Η ιδιαίτερη ενίσχυση νέων ανεξάρτητων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω αυξημένων παροχών.

4. «Επενδύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜΜΕ» 
Στόχος: Καθιέρωση ή ενίσχυση του καινοτομικού χαρακτήρα προϊόντων ή διαδικασιών με τη συνεχή δέσμευση στην καινοτομία των ενισχυόμενων επιχειρήσεων.

5. Επιχειρηματικές συστάδες (Clusters)
Στόχος: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στα σχήματα, μέσω καθορισμένων συνεργατικών έργων που αφορούν την παραγωγή, την παραγωγικότητα και το μάρκετινγκ.

6. Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί - Ταμεία Συμμετοχών» 
Στόχος: Σύσταση και συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου σε Ταμεία Συμμετοχών.

7. «Ολοκληρωμένα Χωρικά και Κλαδικά Σχέδια
Στόχος: Αύξηση της απασχόλησης, και περιφερειακή σύγκλιση μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μιας περιοχής και της ενίσχυσης των τοπικών διασυνδέσεων.

8. Επενδύσεις μείζονος σημασίας
Στόχος: Δημιουργία ενός επενδυτικού περιβάλλοντος που θα διευκολύνει την υλοποίηση πολύ μεγάλων επενδυτικών σχεδίων.

Website: www.ependyseis.gr - link: «ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ»








ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ

Του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, 
Του Υφυπουργού Αλέξη Χαρίτση 
και του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Καλημέρα. Καλώς ήρθατε. Σας ευχαριστούμε για την υπομονή για την προηγούμενη εβδομάδα που υπήρξαν κάποιες αναβολές. 

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ο κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων ο κ. Λόης Λαμπριανίδης θα παρουσιάσουν το νέο αναπτυξιακό Νόμο που κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή. 

Κύριε Σταθάκη έχετε το λόγο παρακαλώ. 

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Αφού βεβαιωθήκατε ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθούν οι τάφοι του Βενιζέλου, όπως πολλοί προέτρεξαν, ότι ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχίσει να τον αποφασίζουν οι κυβερνήσεις, όπως τη φορολογική πολιτική της χώρας. Δεν το αποφασίζουμε εμείς. Και τα κόκκινα δάνεια δεν πουλιούνται στα funds μέχρι αρχές του 2018, καλώς ή κακώς. 
Αφού αποκαταστάθηκαν τα μεγάλα οικονομικά θέματα των ημερών νομίζω ότι μπορούμε να επικεντρωθούμε στο νέο αναπτυξιακό Νόμο τον οποίο εισάγει η κυβέρνηση σήμερα στη Βουλή. Είναι ένας αναπτυξιακός Νόμος πολύ διαφορετικός από τους προηγούμενους Αναπτυξιακούς Νόμους και μαζί με τις μεταβατικές διατάξεις για το πώς θα κλείσουν οι προηγούμενοι Αναπτυξιακοί Νόμοι, ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο κληρονόμησε η παρούσα κυβέρνηση και το οποίο καλείται να το λύσει, από κοινού το κλείσιμο των παλιών αναπτυξιακών και ο νέος αναπτυξιακός Νόμος αποτελούν ένα Νόμο ο οποίος έχει τεράστια σημασία για τις επενδύσεις και για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτός ο αναπτυξιακός Νόμος είναι μέρος μιας συζήτησης και μιας στρατηγικής που έχει η κυβέρνηση στον τομέα της ανάπτυξης. Υπενθυμίζω ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση υλοποιεί μια συμφωνία η οποία αφορά τρία βασικά θέματα. Πρώτον, τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεύτερον, τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών και τρίτον, τις διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να υπάρξει από κοινού με τα δύο προηγούμενα μια σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας βιώσιμη. Αυτή είναι η ενότητα της συμφωνίας την οποία η παρούσα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και εφαρμόζει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 
Το δεύτερο όμως στοιχείο αυτής της διαδικασίας, αφορά προφανώς την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Τη δυνατότητα δηλαδή η ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Υπενθυμίζω όμως εδώ ότι ο όρος που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και ο οποίος εκφράζει ακριβώς τη στρατηγική της για το θέμα αυτό, είναι η ιδέα της δίκαιης ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης δηλαδή η οποία θα τηρεί κοινωνικές μέριμνες, θα κατανέμει τα θετικά της ανάπτυξης με δίκαιο τρόπο στις κοινωνικές ομάδες των Ελλήνων πολιτών.
Αυτό χαρακτηρίζει και την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία αποτυπώνεται στο αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο σύντομα θα ολοκληρωθεί. Έχει ολοκληρωθεί δηλαδή η μελέτη που είχε ανατεθεί στο ΚΕΠΕ, έχουν γίνει επεξεργασίες στο βασικό σχεδιάγραμμα του Αναπτυξιακού σχεδίου και σύντομα θα δοθεί και στη δημοσιότητα. 
Η βασική ιδέα του Αναπτυξιακού σχεδίου, επαναλαμβάνω, είναι ιδέα της δίκαιης ανάπτυξης. Να υπενθυμίσω τρία τέσσερα βασικά θέματα και τα διλήμματα τα οποία αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. 
Δίλημμα πρώτο. Θα είναι μια στρατηγική ανάπτυξης η οποία θα στηρίζεται σε χαμηλούς μισθούς και χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές; Ή θα είναι μια ανάπτυξη η οποία θα στηρίζεται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Απέναντι σε αυτό το δίλημμα, η δική μας κυβέρνηση τοποθετείται ευθέως, θα είναι μια στρατηγική που αξιοποιεί το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας, το ανθρώπινο δυναμικό της. Το γεγονός δηλαδή ότι ο ένας στους δυο Έλληνες είναι απόφοιτος πανεπιστημίου. Ότι είναι ένα ανθρώπινο δυναμικό εξαιρετικής ποιότητας και το οποίο μπορεί να στηρίξει μια ανάπτυξη η οποία θα είναι δομημένη γύρω από τις δυνατότητες που έχει αντικειμενικά.
Η δεύτερη πλευρά αφορά το ίδιο το περιεχόμενο της ανάπτυξης στους κλάδους, στους τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα. Εδώ οι απαντήσεις που δίνουμε είναι ευθείς και συγκεκριμένες: Η ανάπτυξη πρέπει να είναι εξωστρεφής, πρέπει να διευρύνει δηλαδή το φάσμα των εξαγωγικών δραστηριοτήτων της χώρας. Αυτό μπορεί να γίνει σε τομείς που έχουν σαφώς έντονα συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα συνεχίσουν να έχουν.
Αυτό αποτυπώνεται στο αγροτοδιατροφικό δίκτυο, στην καινοτομία, στην αναβάθμιση μέσα από μεγάλες τεχνολογικές τομές του παραγωγικού ιστού της χώρας, στον εμπλουτισμό του παραγωγικού ιστού της χώρας. Καθώς και στην αναβάθμιση των παραδοσιακών τομέων που εκ των πραγμάτων έχει μεγάλα πλεονεκτήματα η Ελλάδα, ο τουρισμός, η ναυτιλία και άλλοι τομείς. Συνεπώς στήριξη και αναβάθμιση των τομέων που έτσι κι αλλιώς πάνε πολύ καλά, διεύρυνση των εξαγωγών με έμφαση στον παραγωγικό ιστό, στην καινοτομία και στην παραγωγική αναβάθμιση της οικονομίας. 
Το τρίτο ερώτημα που αφορά το αναπτυξιακό σχέδιο, είναι το τι κράτος θέλουμε και η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι είτε η αποχή του κράτους, όπως προτείνουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, από οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαδικασία, ή ένα κράτος το οποίο θα συντηρεί, θα βοηθάει, θα είναι αρωγός στην αναπτυξιακή προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα, της ιδιωτικής οικονομίας και όλου του παραγωγικού τομέα της οικονομίας. Απέναντι σε αυτό το δίλημμα, η απάντηση της κυβέρνησης είναι σαφής. Θέλουμε ένα κράτος απλοποιημένο απέναντι στα θέματα της γραφειοκρατίας, βαθιά αναπτυξιακό όμως, ικανό να επιτελέσει το ρόλο του αρωγού και της στήριξης όλης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. 
ΓιΆ αυτό το θέμα χρειάζονται εργαλεία, χρειάζονται τρόποι για να στηριχθεί αυτή η διαδικασία. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω τη βεντάλια, το φάσμα των εργαλείων και των ενεργειών της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει αυτή η στήριξη ενός νέου κύκλου επενδύσεων στην ελληνική οικονομία. Το πρώτο θέμα είναι η χρηματοδότηση που παρέχουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα ΕΣΠΑ.
Είναι εδώ ο Α. Χαρίτσης που θα σταθεί αναλυτικά, πώς προσπαθούμε να συνδυάσουμε τα ΕΣΠΑ με το νέο αναπτυξιακό Νόμο, πέρα από το αυτόνομο κομμάτι των ΕΣΠΑ το οποίο είναι εκ των πραγμάτων εξαιρετικά σημαντικό στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Το δεύτερο εργαλείο είναι ο αναπτυξιακός Νόμος που εισάγουμε σήμερα στη Βουλή. Το τρίτο εργαλείο είναι η προσπάθεια αναβάθμισης και η εισαγωγή ενός Αναπτυξιακού ταμείου το οποίο θα μπορεί να καλύπτει τομείς τους οποίους δεν μπορεί να καλύψει το τραπεζικό σύστημα. Το τέταρτο είναι η ίδια η δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να επανέλθει σε μια ομαλή χρηματοδότηση των επενδυτικών πρωτοβουλιών. Εδώ υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις: η σταθεροποίηση σήμερα της ελληνικής οικονομίας μετά την πρώτη αξιολόγηση που θα βελτιώσει την χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η γενικότερη σταθεροποίηση της οικονομίας το οποίο θα συμβάλει στην προσέλκυση φυσικά και στην προσβασιμότητα του τραπεζικού συστήματος σε φθηνούς χρηματοδοτικούς πόρους και το τρίτο και επίσης βασικό είναι το πλαίσιο το οποίο έχει πλέον τεθεί για την διαχείριση των κόκκινων δανείων, το οποίο θα διευκολύνει τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να αυξήσει τη χρηματοδοτική του ικανότητα απέναντι στην πραγματική οικονομία. 
Η τελευταία ενότητα αφορά τις αλλαγές που γίνονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που αφορούν το επιχειρηματικό περιβάλλον και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Θα συνεχίσουμε με σθένος τη στρατηγική της απλοποίησης όλων των διαδικασιών για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Είναι μια στρατηγική η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί, θα έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο. Πρέπει να απαλλαγούμε από ένα μεγάλο μέρος των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, άρα η Κυβέρνηση θα συνεχίσει αυτή τη στρατηγική που προαναγγείλαμε και στη Βουλή. Η ιδέα για ένα πολύ μεγάλο μέρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων θα φτάσουν στο σημείο να μπορούν να αδειοδοτούνται εντός μιας ημέρας και να λειτουργούν εντός τριών ημερών, που είναι και ο στόχος μας μόλις ολοκληρωθούν, ολοκληρώνονται τώρα τον Ιούνιο, οι μελέτες και οι συνεργασίες που κάνουμε με την Παγκόσμια Τράπεζα.Το ίδιο ισχύει για μια μεγάλη ενότητα θεμάτων που αφορούν το επιχειρηματικό περιβάλλον και στο οποίο η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να δουλεύει και με την προσπάθεια που γίνεται για τις στρατηγικές επενδύσεις να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο με τη δυνατότητα να δημιουργηθούν κέντρα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων. Η ιδέα του θεσμού των κέντρων, κατΆ αναλογία των ΚΕΠ και ούτω καθΆ εξής.
Ανακεφαλαιώνω. Η Κυβέρνηση έχει στη μια ενότητα τη συμφωνία, που επαναλαμβάνω ότι αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη δημοσιονομική σταθερότητα και τις διαρθρωτικές αλλαγές, από την άλλη πλευρά έχει μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή στρατηγική την οποία βήμα προς βήμα από τις τελευταίες εκλογές μέχρι σήμερα προσπαθεί και προωθεί, περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, την παρούσα νομοθεσία για τον αναπτυξιακό Νόμο, τη διεύρυνση των χρηματοδοτικών εργαλείων της οικονομίας και τη συνέχιση της πολιτικής της απλοποίησης και της απλούστευσης των διαδικασιών δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων.
Η κεντρική ιδέα παραμένει: θέλουμε μια οικονομία προσανατολισμένη, εξωστρεφή, ικανή να παράγει αγαθά και υπηρεσίες για τον ευρύτερο οικονομικό που θα στηρίζεται στα πραγματικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα και μία στρατηγική η οποία δίνει προοπτική, ανοίγει δυνατότητες, αξιοποιεί το δυναμικό που έχει η ελληνική οικονομία το οποίο έχει συμπιεστεί υπερβολικά μετά από ένα έξι χρόνια δραματικών πολιτικών στη χώρα μας και το οποίο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας με κοινωνική δικαιοσύνη.
Αυτή είναι η γενική στρατηγική της Κυβέρνησης στον τομέα αυτό. Θα πω δυο λόγια για το πώς ο παρών Νόμος συνάδει με την στρατηγική αυτή και από εκεί και πέρα ο Λόης Λαμπριανίδης που είναι και εμπνευστής του Αναπτυξιακού Νόμου, θα τον παρουσιάσει με λεπτομέρεια και  κ. Χαρίτσης που θα μας το χρηματοδοτήσει από ό,τι φαντάζομαι, θα μας πει για τα χρηματοδοτικά.
Να ξεκινήσω με τους παλιούς Αναπτυξιακούς. Να είναι σαφές προς όλες τις πλευρές ότι παραλάβαμε ένα χαοτικό σύστημα χιλιάδων επενδυτικών σχεδίων, χωρίς να μπορούμε να απαντήσουμε ποια από αυτά γίνονται ή δεν γίνονται, ποια έχουν προχωρήσει ποια δεν έχουν προχωρήσει, με εικονικές δεσμεύσεις πόρων… μηδενικό Ταμείο για να το πω απλά, καθώς και οι υπάρχοντες πόροι είχαν ήδη παγώσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα που αφορούσαν προηγούμενες περιόδους της Υπηρεσίας του Αναπτυξιακού Νόμου.
Συνεπώς η δουλειά που κάναμε ως Κυβέρνηση ήταν πρώτον να ξεπαγώσουμε τα χρήματα, να φτιάξουμε δηλαδή ένα σύστημα και μια Υπηρεσία, η οποία να μπορεί να γίνεται διαχειριστής των διαθέσιμων πόρων.
Το δεύτερο ήταν να βάλουμε σε μια τάξη τα επενδυτικά σχέδια, να ξεκαθαρίσουμε δηλαδή ποια από αυτά είναι ενεργά, ποια δεν ξεκίνησαν ποτέ, ποια έχουν δυνατότητα να προχωρήσουν και τρίτον να δούμε με ποιο τρόπο μπορούν να αποπληρωθούν αυτά τα οποία θα προχωρήσουν.
Αυτή η δουλειά έγινε γι' αυτό και ο παρών Νόμος προβλέπει δυο μεταβατικές διατάξεις. Πρώτον, όσα επενδυτικά σχέδια μέχρι 31/12/2016 έχουν συμπληρώσει το 50% της επένδυσής τους, αυτά τα σχέδια θα προχωρήσουν. Θα ολοκληρωθούν δηλαδή μέχρι τα μέσα του Ά18.
Όσα δεν έχουν ολοκληρώσει το 50% το οποίο πρακτικά σημαίνει είτε δεν ξεκίνησαν είτε καρκινοβατούν για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα άρα στερούνται χρηματοδότησης και τα λοιπά, θα απενταχθούν από τους παλιούς Αναπτυξιακούς Νόμους. Συνεπώς αυτό το κεφάλαιο κλείνει στις 31/12 οι παλιοί Αναπτυξιακοί Νόμοι από αρχές του επόμενου χρόνου θα έχουν μια ολοκληρωμένη αποτύπωση. Τα σχέδια που θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν και θα χρηματοδοτηθούν και το δεύτερο τα σχέδια τα οποία για διάφορους λόγους εν μέσω της κρίσης δεν προχώρησαν.
Το δεύτερο θέμα σε σχέση με τις μεταβατικές διατάξεις είναι η χρηματοδότηση. Η ρύθμιση που προβλέψαμε είναι οι επενδύσεις που προχωρούν, θα αποπληρωθούν σε βάθος επταετίας. Θα δεσμευτούν δηλαδή οι πόροι και οι επιχειρήσεις θα είναι σίγουρες ότι θα γίνει η αποπληρωμή τους σε ετήσιες δόσεις σε βάθος επτά χρόνων.
Με αυτό τον τρόπο κλείνουμε αυτή τη μεγάλη εκκρεμότητα των παλιών Αναπτυξιακών Νόμων. Θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Ά18 και του Ά04 ο Αναπτυξιακός Νόμος και του Ά11, του Ά11 έτσι κι αλλιώς ολοκληρώνεται τότε δεν κάνουμε κάποιο ιδιαίτερο σύστημα παρεμβάσεων.
Ταυτόχρονα προσπαθούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες αξιολόγησης ακριβώς επειδή ένα από τα προβλήματα των παλιών Αναπτυξιακών Νόμων ήταν ότι ένας επενδυτής μπορεί να περίμενε και δυο χρόνια για να αξιολογηθεί, εισάγοντας εξωτερικούς συνεργάτες. Θα προσλάβουμε περίπου 300 μηχανικούς -δεν θα τους προσλάβουμε θα τους χρησιμοποιήσουμε- οικονομολόγους από τα Μητρώα του Τεχνικού Επιμελητηρίου και των Οικονομικών Επιμελητηρίων, οι οποίοι θα μπορούν να γίνουν αξιολογητές του Αναπτυξιακού Νόμου, σε ένα απλό Μητρώο δηλαδή και οι οποίοι θα είναι εξωτερικοί συνεργάτες που θα μπορούν να απασχοληθούν στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων αυτών.
Φιλοδοξούμε ότι ο χρόνος των δύο ετών μπορεί να μειωθεί στους τρεις μήνες, άρα να έχουμε ταχεία αξιολόγηση όλων των επενδυτικών σχεδίων, είτε κατά τη φάση του 50% είτε φυσικά κατά τη φάση της ολοκλήρωσης.
¶ρα με τη διαδικασία αυτή κλείνουμε αυτή την τεράστια εκκρεμότητα την οποία είχαν οι προηγούμενοι Αναπτυξιακοί. Δημιουργούμε ένα πολύ ευέλικτο σύστημα με το οποίο οι επενδυτές θα ξέρουν ότι η Δημόσια Διοίκηση εν τάχει θα απαντάει στη διαδικασία.
Αυτά, για τους παλιούς Αναπτυξιακούς.
Ο νέος Αναπτυξιακός. Ο νέος Αναπτυξιακός δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους, είναι πολύ διαφορετικός Αναπτυξιακός Νόμος. Κάνει τρεις μεγάλες καινοτομίες σε σχέση με τους παλιούς Αναπτυξιακούς που ήταν οριζόντιοι Νόμοι με ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία δεν διαφοροποιούσαν τίποτε. Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος εισάγει τρεις καινοτομίες: 
Πρώτη καινοτομία είναι ότι είναι στοχευμένος. Είναι στοχευμένος στην παραγωγή, την καινοτομία και τη μικρομεσαία επιχείρηση και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Επαναλαμβάνω είναι στοχευμένος Νόμος που επιδιώκει να στηρίξει την παραγωγική δραστηριότητα, την καινοτομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Δεύτερον, απλοποιεί υπερβολικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Έχει εισάγει δηλαδή όσο το δυνατό περισσότερους αυτοματισμούς, προκειμένου να είναι η διαδικασία απλή, διάφανη και κυρίως γρήγορη και αποτελεσματική.
Και το τρίτο και βασικότερο είναι ότι εισάγει μέσα στο Νόμο, πέρα από τα παραδοσιακά (χρηματοδότηση, φορολογικές απαλλαγές) συντονισμένα με άλλα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα διευκολύνουν το νέο επενδυτή να βρίσκει και πόρους μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου για να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του, την παραγωγική, την καινοτομική, ή οποιαδήποτε άλλη.
Η τέταρτη καινοτομία του Νόμου αφορά πλέον μια άλλη κατηγορία επενδύσεων, πρωτίστως ξένες μεγάλες επενδύσεις και τις εγχώριες τις  μεγάλες επενδύσεις άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, όπου εισάγει την καινοτομία του 12ετούς ασφαλούς φορολογικού περιβάλλοντος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν για οποιοδήποτε λόγο μελλοντικές Κυβερνήσεις επιδεινώσουν τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, οι επενδύσεις αυτές έχουν την προστασία για 12 χρόνια σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Αν βελτιωθεί το φορολογικό περιβάλλον, θα τύχουν της αντίστοιχης βελτίωσης φυσικά.
Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες του Νόμου, θα δώσω τον λόγο στον Λόη Λαμπριανίδη και θα τον ευχαριστήσω και δημόσια για μια ακόμη φορά για το εξαίρετο έργο που έκανε.

Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Να πω πρώτα εγώ δυο λόγια πριν τον Λόη Λαμπριανίδη που είναι και ο δημιουργός του Νόμου και βεβαίως θα έχει να πει πολλά και ενδιαφέροντα, θα προσπαθήσω εγώ να είμαι πάρα πολύ σύντομος. 
Ξεκινώ από το κομμάτι του ΕΣΠΑ και να πω ότι ίσως ήδη γνωρίζετε βρισκόμαστε σε μια φάση πλήρους ενεργοποίησης των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 25% των νέων προγραμμάτων έχει ήδη ενεργοποιηθεί και μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη θα έχουμε φτάσει στο 50% όλων των νέων προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 του ΕΣΠΑ να είναι πλήρως ενεργοποιημένο, δηλαδή να έχουν εκδοθεί οι σχετικές προσκλήσεις. Θεωρούμε ότι η εντατική δουλειά που έγινε το προηγούμενο διάστημα ως προς την εκπόνηση των αναγκαίων συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου, ως προς το σχεδιασμό και τη διαβούλευση των νέων προγραμμάτων αποδίδει τώρα καρπούς γι' αυτό βρισκόμαστε και σε μια διαδικασία συνεχούς έκδοσης νέων προσκλήσεων και θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο αξιοποίησης ενός θετικού momentum που δημιουργείται για την ελληνική οικονομία μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Eurogroup της 24ης Μαΐου .
Ξεκίνησα από το ΕΣΠΑ γιατί για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτός ήταν ο σχεδιασμός που ακολουθήθηκε από την Κυβέρνηση και από το Υπουργείο Οικονομίας πιο συγκεκριμένα όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός για τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να βλέπουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο είτε αυτό είναι το ΕΣΠΑ είτε είναι ο αναπτυξιακός Νόμος αποκομμένο και ξεκομμένο από τη συνολικότερη προσπάθεια η οποία γίνεται. Γι' αυτό είμαστε πάρα πολύ ευτυχείς που κατορθώσαμε το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός Νόμος να διέπονται από την ίδια φιλοσοφία και να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες τόσο ως προς την χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων, ως προς τους τομείς και τους κλάδους οι οποίοι είναι επιλέξιμοι, αλλά και ως προς την επενδυτική λογική η οποία ακολουθείται. Και μιλώ για το γεγονός ότι όπως και στο ΕΣΠΑ η στόχευση είναι να ενισχύσουμε μια νέα λογική η οποία θα  βασίζεται σε σύγχρονα, καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα μας δίνουν τη δυνατότητα να μοχλεύσουμε τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, αντιστοίχως και στον αναπτυξιακό Νόμο ακριβώς η ίδια είναι η λογική η οποία χρησιμοποιείται. 
Ξεφύγουμε από μια απλή επιδοματική λογική η οποία επικρατούσε στο παρελθόν και μπαίνουμε στη χρήση πιο σύνθετων εργαλείων, τα οποία θα μας δώσουν τη δυνατότητα να έχουμε μεγιστοποίηση των πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων για το σύνολο της οικονομίας από τη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας. Να πω ότι στο ΕΣΠΑ όπως γνωρίζετε έχουν αναγνωριστεί οκτώ βασικοί τομείς προτεραιότητας. Αυτοί είναι οι τομείς προτεραιότητας οι οποίοι ακολουθούνται και στον αναπτυξιακό Νόμο, ενώ ως προς το κομμάτι της χρηματοδότησης πόροι του ΕΣΠΑ έχουν δεσμευτεί έτσι ώστε να καλύψουν ανάγκες του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.
Πιο συγκεκριμένα από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2017-2013 262 εκατομμύρια ευρώ έχουν δεσμευτεί για την αποπληρωμή παλαιότερων επενδυτικών σχεδίων των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, αναφέρθηκε αναλυτικά και ο Υπουργός στην ανάγκη αντιμετώπισης όλων αυτών των πολλών εκκρεμοτήτων οι οποίες μας κληροδοτήθηκαν από τους προηγούμενους Αναπτυξιακούς Νόμους. 354 εκατομμύρια ευρώ έχουν δεσμευτεί από το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020 από το πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ για τις νέες επενδύσεις για τα νέα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό Νόμο και 120 εκατομμύρια ευρώ έχουν δεσμευτεί από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 2016,  για τον Αναπτυξιακό Νόμο.
Εδώ να σημειώσω ότι επειδή όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων τα επόμενα χρόνια αυξάνεται. Για το 2017 θα φτάσει το 1 δις ευρώ, αυτή η αύξηση των πόρων που θα έχουμε στη διάθεσή μας από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα μας δώσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε και περισσότερους πόρους για τον αναπτυξιακό Νόμο, εφόσον βεβαίως υπάρχει η αντίστοιχη ζήτηση.
Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οι πόροι τους οποίους έχουμε αυτή τη στιγμή δεσμεύσει για τον αναπτυξιακό Νόμο δεν εξαντλούνται στα νούμερα τα οποία σας ανέφερα, αλλά ακολουθώντας τη ζήτηση και τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θεωρούμε ότι τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία θα φέρουν στην ελληνική οικονομία, θα μας δώσουν τη δυνατότητα στο μέλλον να αξιοποιήσουμε και άλλους πόρους είτε εθνικούς είτε από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Να πω επίσης ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα παλιά έργα αναπτυξιακών νόμων τα οποία έχουν ενταχθεί σε επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Τα έργα αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου του 2016 από το Υπουργείο μας έχει υπάρξει το τελευταίο διάστημα μια σημαντική εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων για να μπορέσουν να κλείσουν αυτά τα έργα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα εντάξουμε στην υποβολή της τελικής έκθεσης κλεισίματος για την περίοδο 2007-2013, που θα πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το Μάρτιο του 2017.
Κλείνοντας θα ήθελα να εστιάσω ακριβώς στη σημασία που δίνουμε στη συμπληρωματικότητα μεταξύ των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας. Πρέπει να αφήσουμε στο παρελθόν λογικές οι οποίες επικράτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και οι οποίες διακρίνονταν από μια αποσπασματικότητα στις παρεμβάσεις, είναι πάρα πολύ κρίσιμο ειδικά σε αυτή την συγκυρία για την ελληνική οικονομία, τόσο λόγω βεβαίως της ύφεσης την οποία έχουν συσσωρεύσει τα τελευταία έξι χρόνια, αλλά και των τελευταίων θετικών εξελίξεων, να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό  τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας. 
¶ρα για να συμβεί αυτό, είναι πολύ σημαντικό και νομίζω ότι τόσο με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ αλλά και με τον Αναπτυξιακό Νόμο τον οποίο θα παρουσιάσει αναλυτικά στη συνέχεια ο Όλης Λαμπριανίδης, να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω σύνθετων χρηματοδοτικών μέσων και κοινών αναπτυξιακών στοχεύσεων για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία. 
Σας ευχαριστώ και τώρα να δώσω τον λόγο στον κ. Λαμπριανίδη για την αναλυτική παρουσίαση του Νόμου.

Λ. ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα καταρχάς να τονίσω ότι ο αναπτυξιακός Νόμος που έχετε στα χέρια σας είναι προϊόν μιας συλλογικής διαδικασίας από μια ομάδα συνεργατών από την Υπηρεσία και βέβαια με τη στενή συνεργασία και καθοδήγηση του Υπουργού.
Αυτό το οποίο θα κάνω είναι για να έχετε μια συνολική εικόνα και να βοηθήσω στην καλύτερη κατανόηση του Αναπτυξιακού Νόμου, θα μιλήσω ελλειπτικά βέβαια αλλά για τρία μεγάλα ζητήματα. Το ένα είναι μια αποτίμηση των προηγούμενων νόμων, τι συνέβη με τους προηγούμενους Νόμους, το δεύτερο είναι να πω κάποια στοιχεία για την ελληνική οικονομία και το τρίτο είναι να μιλήσω για το όραμα και τους γενικούς στόχους του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.
Δυστυχώς πολλά από αυτά τα οποία είπα, τα πολύ συνοπτικά και πολύ καλά ο κ. Υπουργός, αλλά θα προσπαθήσω να μπω λίγο στις λεπτομέρειες, μήπως γίνουν πιο σαφή. Αρχίζω με μια γενική παρατήρηση ότι οι προηγούμενοι Αναπτυξιακού Νόμοι αν και συνέβαλλαν σε πολύ αξιόλογο βαθμό στον σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, επηρέασαν ελάχιστα να μπορούσε κανείς να πει, τη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας και αυτό θα προσπαθήσω να το δείξω για τι  συνέβη.
Επηρέασαν ελάχιστα τη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Λέω ότι τα τελευταία 15 χρόνια έγιναν επενδύσεις 32 δις και υπήρξε μια ενίσχυση σε αυτά, της τάξης των 12 δις. τα 32 δις για να καταλάβουμε τη σημασία του Αναπτυξιακών Νόμων είναι  περίπου το 98,8% του συνολικού παγίου κεφαλαίο πριν κατοικιών και αν πάρει κανείς υπόψη του τις έμμεσες και προκαλούμενες επενδύσεις από αυτόν, είναι περίπου της τάξης του 15%. ¶ρα ένας Αναπτυξιακός Νόμος ανεξάρτητα του τι είναι αυτός, καλός, ή κακός κλπ, έχει μια μεγάλη σημασία για την οικονομία, για οποιαδήποτε οικονομία, και σίγουρα για την ελληνική οικονομία. 
Ένα δεύτερο στοιχείο το οποίο θέλω να πω είναι ότι όσο προχωράνε τα χρόνια οι Αναπτυξιακοί Νόμοι και είδαμε εμείς αναλυτικά τους Νόμους από το 1998 μέχρι σήμερα, βλέπουμε ότι οι δαπάνες ανά θέση εργασίας αυξάνονται πολύ, έφτασαν περίπου στο 1 εκατομμύριο και η ενίσχυση την οποία πήραν ανά θέση εργασίας είναι πάρα πολύ μεγάλη, της τάξης των 323.000 ανά θέση εργασίας ενίσχυση. 
Επόμενη παρατήρηση είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό, το 95% των επενδύσεων οι οποίες γίνανε, ήταν σχετικά χαμηλής και μέσης έντασης τεχνολογίες, κάτι το οποίο θέλουμε να απομακρυνθούμε. Ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι λιγότερο από 53%. Επίσης δυο κλάδοι, οι κλάδοι των ξενοδοχείων και της ενέργειας, μιλάω για φωτοβολταϊκά και ΑΠΕ, πήραν πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό, το 72% του προϋπολογισμού και ξέρουμε ότι αυτοί και οι δύο είχαν μονοπωλιακά πλεονεκτήματα, είχαν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και ίσως ήταν λίγο υπερβολική η ενίσχυσή τους και συγκεκριμένα για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών και των ΑΠΕ μπορεί κανείς να πει ότι τα πολλαπλασιαστικά τους αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ μικρά. Δηλαδή πήραν το 19% των ενισχύσεων και δημιούργησαν μόλις το 1,3% της απασχόλησης.
Επίσης να πω κάποια νούμερα που έχουν σημασία για το τι κάνουμε στη συνέχεια. Το 95% των επενδυτικών σχεδίων είναι μικρότερο από 20 εκατομμύρια και επίσης το 92% των επενδυτικών σχεδίων πήραν ενίσχυση λιγότερο από 5 εκατομμύρια.
Παρόλα αυτά υπήρξε μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση, δηλαδή περίπου 4% των επενδυτικών σχεδίων, πήραν το 44% του ύψους των επενδύσεων. Έχουμε λοιπόν μια πάρα πολύ μεγάλη συγκέντρωση. Εδώ πέρα αυτό το οποίο βλέπουμε, ίσως στην πρώτη στήλη έχει μια μεγάλη σημασία είναι ότι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ένα μικρό ποσοστό των επενδυτικών σχεδίων, 17% αλλά παίρνουν το 50% του προϋπολογισμού. Κάνω μια παρένθεση. Η σημασία των μεγάλων επενδύσεων είναι αναμφισβήτητη. Είναι μεν το 0,1% του συνόλου των επιχειρήσεων, αλλά δημιουργούν 14,2% της απασχόλησης και 28% του ΑΕΠ. ¶ρα έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Αυτό που λέμε είναι ότι υπήρχε  πάρα πολύ μεγάλη συγκέντρωση. 
Εδώ πέρα αυτό το οποίο βλέπετε είναι ότι ελάχιστες επιχειρήσεις, για την ακρίβεια όμιλοι επιχειρήσεων, πήραν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ενίσχυσης. Βλέπετε 6 μόλις επιχειρήσεις πήραν 1 δις και αυτά τα οποία βλέπουμε είναι ότι αυτό αντιστοιχεί στο 8,1% των συνολικών ενισχύσεων και αν πάρουμε την τελευταία σειρά, 95 όμιλοι πήραν 3 δις και αυτά τα 3 δις αντιστοιχούν σε πάνω από 25% των ενισχύσεων.
Υπάρχει μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση και με αυτή την έννοια μπορεί κανείς να πει ότι αυτή η πολιτική συνέβαλε στην επίταση των ανισοτήτων. Εδώ αυτό το οποίο μπορείτε να δείτε είναι συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, όχι με επωνυμίες προφανώς, το τι πήρανε και βλέπετε ότι τα νούμερα είναι πάρα πολύ μεγάλα για ορισμένες περιπτώσεις. Και αυτό το οποίο πρέπει να τονιστεί από εδώ είναι η συντριπτική πλειοψηφία είναι στην ενέργεια και στον τουρισμό. Πάλι προκύπτει αυτό. 
Να πάω λίγο στο επόμενο. Αυτό το οποίο δείχνει είναι ότι το 92% είναι κάτω από 5 εκατομμύρια. Στο σημείο αυτό θέλω είναι ότι ενώ θεωρητικά οι Νόμοι αυτοί βοηθούνε σε μια πιο ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι δεν συνέβη καθόλου αυτό. Ότι δηλαδή οι επιχειρήσεις τελικά και τα επενδυτικά σχέδια έγιναν κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και μιλάω Αττική και την γύρω περιοχή. Βοιωτία κλπ.
Και ένα άλλο ζήτημα το οποίο υπάρχει και το οποίο ήταν θέμα της υπηρεσίας θα έλεγα, είναι το θέμα το πώς γινόταν οι αξιολογήσεις των επενδυτικών σχεδίων. Κι αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Αυτό το οποίο βλέπει κανείς εδώ πέρα είναι ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουμε το 59% είναι το να αξιολογεί τα επενδυτικά σχέδια χωρίς να κάνει καμία τροποποίηση στον προϋπολογισμό. Και αντίστοιχα κάποιοι άλλοι, ένα άλλο 5%, δηλαδή συνολικά 64% κάνει μια ελάχιστη τροποποίηση στον προϋπολογισμό. Και έχουμε περιπτώσεις όπου πολλοί αξιολογητές φτάσανε να κάνουν τέτοιου είδους αξιολογήσεις και πάνω από 30 – 40, σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω από 70 αξιολογήσεις, χωρίς να αλλάξουν τον προϋπολογισμό, αλλά αυτό δεν εντοπίστηκε από την Υπηρεσία. Δεν είναι πρόβλημα των αξιολογητών. Είναι το θέμα ότι δεν υπήρχαν διαδικασίες τις οποίες βάζουμε εμείς τώρα. Δηλαδή την τρέχουσα αξιολόγηση. Ενώ τρέχουν τα πράγματα για να διορθώνουμε, να βλέπουμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν αυτού του τύπου και να επεμβαίνουμε. Δεν μπορεί να τα αφήσει κανείς στην καλή προαίρεση των αξιολογητών. Αυτό πρέπει να ελέγχεται συστηματικά. 
Να κλείσουμε τους παλιούς Νόμους με κάτι που είπε και ο Υπουργός, υπήρξαν, βρήκαμε πάρα πολλές υπερδεσμεύσεις που είχαν γίνει. Μιλάμε ότι τώρα υπάρχουν σε εκκρεμότητα ακόμη 6.300 επενδυτικά σχέδια στα οποία αν ολοκληρωθούν, η πολιτεία θα όφειλε 6,4 δις. Το οποίο είναι όπως καταλαβαίνετε, ένα πάρα πολύ μεγάλο νούμερο. 
Να πω δυο λόγια, προφανώς δεν είναι της στιγμής, για την ελληνική οικονομία για να δώσω το σήμα στην κατεύθυνση ακριβώς που είπε και ο Υπουργός. Αναμφίβολα υπάρχει ένα ζήτημα με τη διάρθρωση του παραγωγικού συστήματος. Έχει ειπωθεί από πολλές πλευρές ότι έχει φτάσει στα όριά του. Πρέπει να το ξεπεράσουμε. Αυτό το οποίο θα ήθελα να τονίσω είναι ότι υπάρχει, χαρακτηρίζεται, το είπε ο Υπουργός πολλές φορές, από χαμηλή καινοτομία, από χαμηλή εσωστρέφεια, από μικρές επιχειρήσεις κλπ, από έντονο δυισμό, είναι πολλά ζητήματα τα οποία πρέπει κανείς να τα αντιμετωπίσει.
Και από την άλλη, έχουμε και ισχυρά σημεία. Ένα πολύ ισχυρό σημείο το οποίο θέλουμε να αναδείξουμε, είναι το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού, το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο αναγνωρίζεται και από τις διεθνείς στατιστικές, αλλά και από τους ξένους επενδυτές οι οποίοι πια λένε ότι θέλουμε να έρθουμε στην Ελλάδα, να επενδύσουμε για να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο έχετε. 
Εδώ να μου επιτρέψετε να κάνω μια σημείωση, για να τεκμηριώσουμε αυτή εδώ την κατεύθυνση την οποία είπε ο Υπουργός. Δηλαδή δεν ψάχνουμε να βρούμε μια καλύτερη θέση στο διεθνή καταμερισμό εργασίας στη βάση είτε του φθηνότερου κόστους, είτε της χαμηλής φορολογίας, είτε άλλα αντίστοιχα πράγματα τα οποία σε απλά ελληνικά τα λένε race to the bottom. Δηλαδή ότι τρέχεις ουσιαστικά σε μια κατάσταση η οποία είναι αδύναμη. 
Γιατί το λέω αυτό; Εάν δείτε αυτό εδώ το διάγραμμα, το οποίο είναι ένα διάγραμμα που είναι από το 1988 μέχρι το 2014 τι λέει αυτό; Ότι το στοκ των επενδύσεων πολυεθνικών επιχειρήσεων οι οποίες υπάρχουν στο σύνολο των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, είναι κατά μέσο όρο, εάν δείτε τη γραμμή, της τάξης του 25%. Δηλαδή παρΆ όλο ότι έχουν πάρα πολύ χαμηλό κόστος. Το Μπαγκλαντές σε σχέση με την Ελβετία είναι 125 φορές μικρότερο το κόστος εργασίας. Σε σχέση με την Ελλάδα είναι 42 φορές μικρότερο το κόστος εργασίας. 
ΠαρΆ όλο ότι έχουν εξαιρετικά χαμηλότερο κόστος εργασίας, παρΆ όλο ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουν πάρα πολύ χαμηλή φορολόγηση, δεν καταφέρνουν να μαζέψουν επενδύσεις. Οι επενδύσεις εξακολουθούν να γίνονται στις λίγες αναπτυγμένες χώρες, τις 43 αναπτυγμένες χώρες και όχι στις 90 χώρες οι οποίες είναι οι λιγότερο αναπτυγμένες. Εδώ να δούμε και κάτι άλλο ξεκαθαρίζοντας το εξής: προφανώς το θέμα της φορολογίας είναι πάρα πολύ σημαντικό και το 29% που έχουμε στη φορολογία είναι εξαιρετικά υψηλό και προφανώς πρέπει να μειωθεί. Όμως τι βλέπουμε εδώ πέρα;
Αυτό το οποίο βλέπει εδώ κανείς είναι αν δει κανείς το στοκ των ξένων άμεσων επενδύσεων οι οποίες υπάρχουν σε χώρες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους, αυτό είναι οι διάφορες μπάρες τις οποίες βλέπετε και δίπλα είναι γραμμένο η φορολογία την οποία έχουν, αυτό το οποίο βλέπει κανείς, με την εξαίρεση βέβαια του Λουξεμβούργου που μπορούμε να το συζητήσουμε το τι γίνεται εκεί, είναι ότι το λιγότερο το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν υπάρχει μια γραμμική σχέση μεταξύ ύψους φορολογίας και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Για να μην παρεξηγηθώ, σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι δεν έχει σημασία ο συντελεστής της φορολογίας, αλλά σε καμία περίπτωση επίσης δεν μπορεί κανείς να πει χαμηλή φορολογία σημαίνει προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ανάπτυξη κλπ.
Και κλείνω με αυτό εδώ το οποίο είναι αρκετά χαρακτηριστικό. Είναι ένα ζήτημα είναι είπα ότι δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις χώρες χαμηλού κόστους, αλλά δεν θέλουμε να τις ανταγωνιστούμε κιόλας, γιατί είμαστε μια δημοκρατική χώρα, γιατί είμαστε μια χώρα, αυτά που είμαστε, να μη χάσω κι άλλο χρόνο, αλλά και εδώ πέρα βλέπουμε ακόμη ένα λόγο για τον οποίο δεν πρέπει να θέλουμε. Δηλαδή βλέπετε ένα ipad και μπορούμε να το κάνουμε με οποιοδήποτε προϊόν, ένα ελάχιστο ποσοστό από την τιμή στον καταναλωτή πηγαίνει για την εργασία. Η συντριπτική πλειοψηφία πηγαίνει, όπως βλέπετε εδώ πέρα στην έρευνα και ανάπτυξη, στα κέρδη των μεγάλων εταιρειών. Βλέπετε αυτό εδώ το 47%. 
¶ρα ο στόχος μας είναι αυτό το οποίο είπε ο Υπουργός, δηλαδή να μετακινηθούμε στην αλυσίδα της αξίας, να παράγουμε πιο σύνθετα προϊόντα αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό, το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο έχουμε πηγαίνοντας σε μια κατεύθυνση εξωστρέφειας, καινοτομίας κτλ. 
Να πάω τώρα λίγο σΆ αυτό: Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα, τα τελευταία 6-7 χρόνια ζήσαμε μια πάρα πολύ μεγάλη κρίση, έπεσε το ΑΕΠ πάρα πολύ, έχουμε πάρα πολύ  μεγάλη ανεργία κτλ.  Αυτό το οποίο βλέπουμε εδώ είναι ότι έπεσε πάρα πολύ  το ΑΕΠ αλλά έπεσε ακόμη περισσότερο ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου. Δηλαδή ενώ το ΑΕΠ έπεσε περίπου 26% αυτό έπεσε 61%, 62%, έχουμε δηλαδή ένα τεράστιο πρόβλημα, αυτό το οποίο λέγεται επενδυτικό κενό. 
ΣΆ αυτόν τον τρόπο υπολογισμού τον οποίο κάνουμε είναι 79 δις γιατί το συνδέουμε ως ποσοστό του ΑΕΠ, τις πάγιες επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ, άρα πέφτοντας το ΑΕΠ πέφτει και ο σχηματισμός του παγίου κεφαλαίου. ¶λλες μελέτες μιλάνε για 100 δις, 120 δις  κτλ. Δε νομίζω ότι έχει τόσο μεγάλη σημασία να μιλήσει κανείς αν είναι 79 ή αν είναι 100 ή 120. 
Αυτό το οποίο έχει τεράστια σημασία να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι υπάρχει ένα τεράστιο επενδυτικό κενό, το επενδυτικό κενό αυτό δε μπορεί να καλυφθεί με τις δημόσιες επενδύσεις οι οποίες είναι περιορισμένες, κυρίως το ΕΣΠΑ κτλ., άρα εκ των πραγμάτων η μόνη λύση είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις τις οποίες προσπαθούμε να κάνουμε και με τον αναπτυξιακό Νόμο αυτόν αλλά και με άλλες κινήσεις, να κάνει η κυβέρνηση ό,τι μπορεί για να τις προσελκύσει, προφανώς κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Όχι οποιαδήποτε επένδυση σε καμία περίπτωση. 
Ο Νόμος λοιπόν έχει πολλές στοχεύσεις, τώρα να μη μακρηγορήσω εδώ πέρα, να πάω λίγο στις ειδικές κατηγορίες των ενισχύσεων. Αυτό το οποίο ενισχύουμε, είναι ότι ενισχύουμε ιδιαίτερα κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, εδώ πέρα είναι τα κριτήρια μορφής ή επίδοσης επιχειρήσεις και στη συνέχεια θα πω με βάση τις περιοχές αυτά τα οποία ενισχύουμε κατά προτεραιότητα, ενισχύουμε λοιπόν κατά προτεραιότητα τις εξωστρεφείς, τις καινοτόμες, τις ανεξάρτητες επιχειρήσεις οι οποίες οδηγούνται σε συγχώνευση και να το εξηγήσω λίγο αυτό. 
Είπα ότι ένα από τα βασικά προβλήματα της ελληνικής  οικονομίας είναι το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων. Το μικρό αυτό μέγεθος των επιχειρήσεων γίνεται ακόμη πιο προβληματικό από το γεγονός ότι στην ελληνική κοινωνία γενικά υπάρχει έλλειμμα συνεργασίας, αυτό που λένε στΆ αγγλικά low trust society, δεν εμπιστευόμαστε, εμπιστευόμαστε την πυρηνική οικογένεια, την οικογένεια, αλλά όχι τον άλλον και αυτό δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα. Δηλαδή η έλλειψη συνεργασίας. 
Ερχόμαστε λοιπόν με διαφόρους τρόπους να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία. Αυτές εδώ οι μικρές επιχειρήσεις, να τις βοηθήσουμε να συγχωνευθούν να μεγαλώσουν και το άλλο είναι να τις βοηθήσουμε να συνεργαστούν. Με τα clusters, με το άλλο το καθεστώς το οποίο έχουμε για τα χωρικά κλαδικά συστήματα τα οποία πιθανό να είδατε. Επίσης ενισχύουμε τους Συνεταιρισμούς, τις κοινωνικές επιχειρήσεις κτλ. και ενισχύουμε δυο κλάδους. Όπως είπα προηγουμένως αυτό το οποίο θέλουμε είναι να υπάρξει μια στροφή από το παραγωγικό σύστημα το οποίο έχουμε τώρα σε κάτι άλλο το οποίο θα μας βοηθήσει να πάμε σε μια καλύτερη θέση στο διεθνή καταμερισμό εργασίας που είναι με καινοτομία, εξωστρέφεια κτλ. Για να το σηματοδοτήσουμε αυτό, ενισχύουμε κατά προτεραιότητα δυο κλάδους: Τον κλάδο Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών που είναι οριζόντιος, πιάνει σχεδόν όλους τους άλλους κλάδους και τον κλάδο της αγροτοδιατροφής  ο οποίος είναι ένας πάρα πολύ  μεγάλος κλάδος και πολύ διευρυμένος με την έννοια ότι μπορεί να πιάσει από το χωράφι κυριολεκτικά μέχρι τον τουρισμό.
  Να πάω λίγο στα γεωγραφικά κριτήρια. Στα γεωγραφικά κριτήρια πάλι να μη σας ζαλίσω πολύ, είναι το θέμα των ορεινών περιοχών, είναι το θέμα των μικρών νησιών, το λιγότερο από 3.100 νησιά, αυτές οι περιοχές οι οποίες σημείωσαν μείωση, σημειώνω ότι ο Υπουργός είχε την πρόνοια να ενισχύσουμε ιδιαίτερα τις περιοχές οι οποίες πλήγηκαν από τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά εκείνα, τα σημειώνω, Αγαθονήσι, Κάλυμνο, κτλ. και να μπω λίγο σΆ αυτό, αυτός είναι ο συνολικός χάρτης, ο οποίος μας δείχνει τις περιοχές οι οποίες ενισχύονται επειδή έχουν αυτά εδώ τα χαρακτηριστικά. 
Αυτό λοιπόν το οποίο θέλω να πω είναι ότι μΆ αυτόν εδώ τον τρόπο φέρνουμε στην ατζέντα ξανά ένα ξεχασμένο θέμα, την ισόρροπη περιφερειακή  ανάπτυξη την οποία θα επιδιώξουμε. ΜΆ αυτόν  εδώ τον τρόπο ενισχύουμε κατά προτεραιότητα ουσιαστικά το 44% των δημοτικών ενοτήτων αλλά είναι σε πληθυσμό περίπου 19,5% και βέβαια στο ΑΕΠ είναι πάρα πολύ χαμηλό. 
Να μείνω σΆ ένα τελευταίο σημείο για τις περιοχές. Εδώ η πρόνοια είναι η εξής: Αυτές είναι οι παραμεθόριες περιοχές. Οι παραμεθόριες περιοχές αυτές, των βορείων συνόρων, αντιμετωπίζουν  εκτός από το ότι είναι ακριτικές περιοχές, αντιμετωπίζουν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, εμφανίζεται και  στον Τύπο κάθε τόσο. Δεν είναι σημερινό, είναι τουλάχιστον από τη δεκαετία του Ά90 όταν έπεσε το προηγούμενο καθεστώς. Αντιμετωπίζουν έναν ανταγωνισμό, πολύ σκληρό ανταγωνισμό από τις βόρειες χώρες, δηλαδή αναφέρομαι κυρίως στη Βουλγαρία και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά όχι μόνο. Και από την Αλβανία και από την Τουρκία. ΓιΆ αυτό το λόγο θεωρήσαμε ότι έπρεπε να τους δώσουμε ιδιαίτερα κίνητρα για νΆ αντιμετωπίσουν αυτόν εδώ τον ανταγωνισμό.
¶ρα αυτή εδώ τη ζώνη των 30 χιλιομέτρων δεν πρέπει να τη δει κανείς απλά σε μια προσπάθεια ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης αλλά έρχεται και σε μια συγκυρία νΆ αντιμετωπίσει και αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι παραπάνω από υπαρκτό. 
Καινοτομίες του Νόμου, το είπε ο Υπουργός, να πω δυο λόγια κι εγώ: Μια μεγάλη καινοτομία είναι το θέμα των φοροαπαλλαγών. Να θυμίσω  ότι σε προηγούμενους Νόμους, αυτού που εξετάσαμε, μόλις 5% έπαιρναν φοροαπαλλαγές, το 95% ήταν ενισχύσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ  διαφορετικό από την πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι 54%, πηγαίνουν με φορολογικές απαλλαγές, σΆ εμάς ήταν μόλις 5%..
Τι καλό έχουν οι φορολογικές απαλλαγές; Ουσιαστικά ενισχύεις τις επιχειρήσεις όχι επειδή θα κάνουν μια επένδυση και σου έφεραν τιμολόγια, αλλά επειδή είναι μια επιχείρηση η οποία αποδίδει. Αποδίδει, δηλαδή δημιουργεί κέρδη ή αναμένει να δημιουργήσει κέρδη και γιΆ αυτό παίρνει τη φοροαπαλλαγή. 
Η άλλη καινοτομία σε σχέση με τις φοροαπαλλαγές είναι ότι συνειδητοποιούμε ότι τη μεν φοροαπαλλαγή την παίρνει κανείς σΆ ένα βάθος χρόνου ενώ την επιχορήγηση την παίρνει άμεσα. Αυτό λοιπόν το οποίο κάνουμε, είναι ότι το αναγάγουμε σε ισοδύναμα και το οποίο πώς καταλήγει; Ότι αν είναι να πάρει κανείς φοροαπαλλαγή θα πάρει 100 ας πούμε κι αν είναι να πάρει επιχορήγηση θα πρέπει να πάρει λιγότερα υπολογίζοντάς το αυτό με το δεκαετές του ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, αυτό το προεξοφλητικό επιτόκιο. Αυτό πέφτει στο 70%. 
Επίσης να πω ότι καταλήγουμε σΆ ένα πλαφόν ενίσχυσης το οποίο να  μην ξεπερνά για το επενδυτικό σχέδιο τα 5 εκατομμύρια, τα 10 για την επιχείρηση και τα 200 για τον όμιλο. Σας θυμίζω ότι είπα το 92% από τους προηγούμενους Νόμους πήραν επιχορήγηση λιγότερο από 5 εκατομμύρια. 
Εισάγουμε για πρώτη φορά την έννοια των χρηματοδοτικών εργαλείων, των Ταμείων τα οποία θα μας δώσουν μια μεγάλη ευελιξία για κάποια πράγματα τα οποία θεωρούμε ότι έχουν σημασία.
Εισάγουμε την έννοια της αξιολόγησης και  κατά τη διάρκεια και εκ των υστέρων, το λέω με την έννοια ότι για να γίνει οποιαδήποτε αξιολόγηση πρέπει να υπάρχει πρόνοια από πριν, δε μπορούμε νΆ αξιολογήσουμε τους προηγούμενους Νόμους γιατί δεν υπήρχε πρόνοια γιΆ αυτό. Δηλαδή να μπορούν να υπάρχουν μετρήσιμοι στόχοι, διατυπωμένοι και μετρήσιμοι, το οποίο το κάνουμε. 
Και όπως είπε ο Υπουργός υπάρχει απλοποίηση των διαδικασιών σε πάρα  πολλές περιπτώσεις και βέβαια υπήρξε ένας πολύ διαφορετικός τρόπος σύνταξης του Αναπτυξιακού Νόμου, με την έννοια ότι  διαπιστώσαμε ότι δε μπορούμε να κάνουμε μια απλή αλλαγή στον προηγούμενο Νόμο ή να στηριχθούμε σε κάποιος από τους προηγούμενους Νόμους.
Η  συνολική κατάσταση ήταν τελείως  διαφορετική. Αυτό λοιπόν το οποίο επιλέξαμε να κάνουμε είναι: 
1) Να κατανοήσουμε το τι έγινε με τους προηγούμενους Νόμους.  
2) ΝΆ αξιολογήσουμε τη διεθνή βιβλιογραφία και κυρίως πολιτικές οι οποίες υπάρχουν από άλλες χώρες σΆ επενδυτικές πολιτικές, στις πολιτικές κινήτρων που ασκούν άλλες χώρες. Να συνομιλήσουμε, και το κάναμε σε πολύ μεγάλη κλίμακα με φορείς των επιχειρήσεων, επιστημονικούς φορείς, φορείς των εργαζομένων κτλ. και να  καταλήξουμε σε άμεση συνεργασία με την Υπηρεσία και με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καταλήξουμε σε άμεση συνεργασία και με την Υπηρεσία και με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καταλήξουμε σΆ αυτό  το οποίο έχετε μπροστά σας. 
Δεν ξέρω αν έχει νόημα τώρα να μπω σε καθένα από αυτά εδώ τα καθεστώτα. Είναι 8 διαφορετικά καθεστώτα τα μπορούμε να τΆ αναλύσουμε στη συνέχεια. 
Αυτό με το οποίο θα ήθελα να κλείσω είναι, κατΆ αρχάς εδώ πέρα βλέπετε τα ποσά τα οποία έχουμε δεσμευμένα, τα οποία είναι της τάξης του 3,6 δις για το νέο αναπτυξιακό Νόμο είναι 1,1 δις και για τους παλιούς είναι 2,5 δις. Και να πω λίγο και κάτι άλλο. Ο αναπτυξιακός Νόμος απευθύνεται στο ενδογενές επιχειρηματικό κεφάλαιο, αλλά απευθύνεται και στις επιχειρήσεις τις οποίες θέλουμε να έρθουν από το εξωτερικό. Αυτό το κάνει με ένα καθεστώς το οποίο έχει και είναι για τις μεγάλες επενδύσεις, αυτές που είναι πάνω από 20 εκατομμύρια, το είπε προηγουμένως ο Υπουργός και στους οποίους δεν υπάρχει, δηλαδή τους δίνουμε, υπάρχουν πρόνοιες για δυο ζητήματα τα οποία όλοι οι ξένοι επενδυτές φέρνουν στη συζήτηση. Το ένα είναι το σταθερό φορολογικό σύστημα και το δεύτερο είναι η ταχεία αδειοδότηση. Προφανώς η κυβέρνηση θέλει και τα δυο αυτά να τα διευρύνει ώστε να πιάνουν όλο τον επενδυτικό κόσμο, δηλαδή και τις πολύ μικρότερες επιχειρήσεις. Σε αυτή τη φάση αυτό δεν μπορεί να γίνει. Αυτά τα δίνουμε στις πολύ μεγάλες επενδύσεις είτε γίνονται από την Ελλάδα, είτε γίνονται από το εξωτερικό και με αυτό εδώ τον τρόπο ουσιαστικά δεν  υπάρχει δημοσιονομικό κόστος. Και εάν υπάρξει δημοσιονομικό κόστος θα είναι μόνο σε εκείνη την περίπτωση η οποία είναι σίγουρα απευκτέα αν υπάρξει αύξηση του φορολογικού συντελεστή το οποίο προφανώς δεν θα υπάρξει. ¶ρα αυτό που τους δίνουμε, θέλω να τονίσω, ότι δεν έχουν κανένα φορολογικό κόστος. 
Να κλείσω και συγνώμη εάν μακρηγόρησα. Να πω και αυτό. Η πρόβλεψη μέσα στο Νόμο είναι για τις μεγάλες επενδύσεις πάνω από 20 εκατομμύρια και θεωρούμε ότι εκτός από τις επιχειρήσεις του ελληνικού κεφαλαίου, σε αυτό εδώ το καθεστώς θα έρθουν και επιχειρήσεις απΆ έξω.
Εκτός όμως από αυτά κάνουμε τροποποιήσεις σε δυο υπάρχοντες Νόμους, οι οποίοι για την ώρα δεν έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά και θεωρούμε ότι με κάποιες τροποποιήσεις που κάνουμε αυτό θα βελτιωθεί πάραυτα. Το είναι για τις ενδοομιλικές συναλλαγές και το δεύτερο αφορά την δυνατότητα ενός μετανάστη να έρθει και να πάρει άδεια παραμονής, ή εάν είναι νόμιμα στη χώρα να πάρει άδεια παραμονής επειδή κάνει μια επένδυση, όχι αγοράζοντας κατοικία, μιλάω για την επένδυση μόνο. Και η επένδυση αυτή πρέπει να είναι πάνω από 250.000. Μπορούμε να μιλήσουμε αναλυτικά για το τι συγκεκριμένα κάνουμε. 
Και να κλείσω με αυτό το θέμα των ημερών, δηλαδή ότι ο ΕΝΦΙΑ το οποίο συζητήθηκε έτσι πολύ διεξοδικά. Το είπε ο Υπουργός, να μου επιτρέψετε λίγο να είμαι λίγο πιο αναλυτικός, για να εξηγήσουμε ακριβώς το τι έγινε και γιατί υπάρχει αυτό. Στην έκθεση την οποία κάνουμε στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, πρέπει να δείξουμε το τι θα δώσει το κράτος, το δημόσιο, η ελληνική κοινωνία και το τι αναμένεται να πάρει. Το τι αναμένεται να πάρει βασικά είναι επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης, θα αυξήσουν το ΑΕΠ, θα έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία κλπ.
Εκτός όμως από αυτά, θα έχει και φορολογικά έσοδα. Τα φορολογικά έσοδα αυτά είναι φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων από τη λειτουργία της επένδυσης, το ΦΠΑ το οποίο πρέπει να πληρώσει η επένδυση, οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενων και τον ΕΝΦΙΑ. Αυτά τα οποία κάναμε είναι, όπως τα έκανε νομίζω και ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικών, να μην πω κάποιος με διδακτορικό, παίρνεις τα στοιχεία τα οποία έχεις το 2016 και τα προβάλεις για ένα χρονικό διάστημα στο οποίο επειδή υπάρχουν υπόλοιπα από φορολογικές απαλλαγές κλπ, δηλαδή το 2031, απλώνεται η ισχύς του Νόμου. Από το 2016 έως το 2031. Είναι μια απλή προβολή και μια απλή εκτίμηση των πιθανών εσόδων από τη φορολογία.
Νομίζω ότι είναι περιττό να ειπωθεί ότι ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι 29%. Το ΦΠΑ δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι 23%, τότε έτσι το υπολογίζαμε. Δεν μπορεί να είναι 23%, πρέπει να μειωθεί. Οι ασφαλιστικές εισφορές άμα θέλετε να σας δείξω τα διαγράμματα, είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, δεν μπορεί να συνεχίσει αυτό και βέβαια αντίστοιχα και για τον ΕΝΦΙΑ.
¶ρα επαναλαμβάνω αυτό είναι μια βάση υπολογισμού. Προφανώς η κυβέρνηση δεν θα ήθελε αυτοί οι συγκεκριμένοι συντελεστές οι οποίοι υπάρχουν, όχι μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, για όλες αυτές τις κατηγορίες τις οποίες κάναμε τους υπολογισμούς μας να συνεχιστούν, να μειωθούν προφανώς. Σας ευχαριστώ πολύ. 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε τον κ. Λαμπριανίδη, κ. Σταθάκη και κ. Χαρίτση. 
Να προχωρήσουμε στις ερωτήσεις. 

Χ. ΚΟΛΩΝΑΣ («ΕΘΝΟΣ»): Ήθελα να μας εξηγήσετε λίγο για ένα νέο ειδικό καθεστώς ενίσχυσης που εισάγετε για τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τα ταμεία συμμετοχών. Και από ό,τι βλέπω εδώ σε ένα πίνακα, έχετε μέσα και ένα Ταμείο Κλάδου RΙS, Ταμείο Αναδιάρθρωσης Βιώσιμων Επιχειρήσεων και Ταμείο για Επιχειρήσεις με 250 εργαζόμενους, αν δεν κάνω λάθος. Μπορείτε να μας εξηγήσετε λίγο πώς λειτουργεί αυτό το καθεστώς ενίσχυσης;

Λ. ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ: Αυτό είναι από τα λιγότερα ώριμα καθεστώτα. Είναι από τα λιγότερα ώριμα καθεστώτα με την έννοια ότι αυτό προϋποθέτει ότι θα γίνει αυτό το υπερταμείο. Ή μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ, για το οποίο φαντάζομαι ότι ο Υπουργός μπορεί να μιλήσει. 
Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι υπάρχει αυτό εδώ το υπερταμείο, όπως το λέμε και από κάτω κρεμάμε ανάμεσα στα άλλα, κρεμιούνται τρία ταμεία τα οποία αφορούν τον επενδυτικό Νόμο. Το ένα αφορά τις επιχειρήσεις οι οποίες όπως είπε ο κ. Χαρίτσης μας ενδιαφέρουν και ενισχύονται κατά προτεραιότητα, δηλαδή αυτές τις οποίες έχουν βγάλει οι περιφέρειες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης, αυτό λέω, της έξυπνης εξειδίκευσης αυτές τις επιχειρήσεις και τις ενισχύουμε.
Έχουμε τις επιχειρήσεις τις οποίες, να κάνω λίγο μια παρένθεση, ένα από τα ζητήματα τα οποία μας απασχόλησαν στο Νόμο, είναι ότι όπως είπαμε ότι υπάρχει μια κρίση η οποία μείωσε το ΑΕΠ κατά 25%, την ανεργία κλπ, αλλά αυτή εδώ η κατάσταση είχε θύματα επιχειρήσεις, κάποιες κλείσανε και κάποιες αντιμετωπίζουν πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα. 
Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι κάποιες από αυτές εδώ τις επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, μπορεί να είναι προβλήματα κυρίως ταμειακά και τα οποία έχουν αυτά τα ταμειακά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα έχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν όχι απλά βιώσιμες, αλλά πολύ ανταγωνιστικές με κάποια ενίσχυση. Δίνουμε λοιπόν τη δυνατότητα μέσα από τα ταμεία, να ενισχυθούν αυτές οι επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι βιώσιμες.
Και κλείνω με το τρίτο ταμείο και να κάνω ένα σχόλιο. Το τρίτο ταμείο αφορά τις επιχειρήσεις, αυτές τις mid caps, δηλαδή από 250 έως 500 εργαζόμενους. Αυτές δεν ενισχύονται από τον κανονισμό, απαγορεύεται. ΓιΆ αυτές λοιπόν θα κάνουμε κοινοποίηση για να πάρουμε την δυνατότητα να ενισχύουμε. 
Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις αυτό το οποίο δίνουμε είναι δάνεια, και δίνουμε και κεφαλαιακή συμμετοχή. Ποια είναι η έννοια του ταμείου; Προφανώς ο Υπουργός, ο Υφυπουργός μπορούν να τα πούνε πολύ καλύτερα, αλλά αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι επιτρέπει τη μόχλευση, δηλαδή ότι θα βάλει το κράτος 100 και θα έρθει ο διαχειριστής τον οποίο θα πάρουμε και θα βάλει άλλα 100, θα βάλει άλλα 120, θα βάλει 80 κλπ, το οποίο δηλαδή βοηθάει τον δημόσιο προϋπολογισμό. Αυτό είναι το ένα. 
Και το δεύτερο είναι ιδίως γιΆ αυτές τις βιώσιμες επιχειρήσεις το οποίο μας ενδιαφέρει είναι το εξής: επειδή αυτές θα είναι πάρα πολλές, αυτές που θα θέλουν να μπούνε σε μια τέτοια κατάσταση, αυτό το οποίο λέμε είναι ότι θα ήταν ίσως πιο σκόπιμο, αυτό να μετακινηθεί κατά κάποιο τρόπο και στην αγορά. Τι εννοώ; Αυτά τα ταμεία και τα τρία τα οποία αφορούν τον αναπτυξιακό Νόμο, λειτουργούν με την εξής λογική. Ότι πρέπει να τηρούν οι επιχειρήσεις οι οποίες θα επιλεγούν τα κριτήρια του Αναπτυξιακού Νόμου, τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι και κριτήρια του ΕΣΠΑ, δηλαδή να είναι οι επιχειρήσεις καινοτόμες, αυτά που είπαμε στην αρχή, και που είπε και ο Υπουργός, καινοτόμες εξωστρεφείς, να αυξάνουν την απασχόληση, ιδίως των εξειδικευμένων ανθρώπων κλπ.
Και μετά αυτός ο οποίος θα επιλεγεί, ο διαχειριστής που θα επιλεγεί, φαντάζομαι με διεθνή διαγωνισμό, θα βάλει τα δικά του κριτήρια της αγοράς για να επιλέξει αυτές οι οποίες πληρούνε τα κριτήρια του Αναπτυξιακού Νόμου, ποιες από τις επιχειρήσεις οι οποίες πληρούνε τα κριτήρια του Αναπτυξιακού Νόμου θα ενισχυθούν. 

κ. ΓΕΩΡΓΑΣ («ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» - «LIBERAL»): Μια ερώτηση προς τον κ. Λαμπριανίδη. Σε σχέση με τους παλιούς Αναπτυξιακούς Νόμους και τον τρόπο που θα κλείσουν, προβλέπεται μέσα στο νομοσχέδιο η δυνατότητα του περιορισμού του φυσικού αντικειμένου της επένδυσης εφόσον ο επενδυτής έχει φτάσει 31/12/2016 μέχρι το 50%, όπως αναφέρετε. Από εκεί και μετά είναι υποχρεωμένος να το ολοκληρώσει πλήρως το έργο, ή μπορεί να σταματήσει σε κάποιο σημείο και προφανώς να πάρει μικρότερη επιχορήγηση για το μέρος της επένδυσης που έχει ολοκληρώσει; Αυτό είναι το ένα ερώτημα.

Λ. ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ: Η εντολή του Υπουργού ήταν με δεδομένη την κρίση την οποία περνάνε αυτές εδώ οι επιχειρήσεις, σας θυμίζω ότι ορισμένες είναι από το 2004, από το 2005 και δεν μπορούν να ολοκληρώσουν. Δεν είναι μόνο θέμα έλλειψης ρευστότητας αυτά τα χρόνια που δεν οδηγήθηκαν στην ολοκλήρωση. Είναι ότι άλλαξαν τα δεδομένα. Και για ορισμένες επιχειρήσεις προβληματίζουν πραγματικά, δηλαδή είχαν αρχίσει την επιχείρηση σε μια περίοδο που εκτιμούσαν τη ζήτηση άλφα και τώρα η ζήτηση μπορεί να εκτιμούν ότι έχει πέσει στο μισό, στο 80 κλπ. ¶ρα κι αυτές κατανοούν ότι πρέπει να αναπροσαρμοστούν. Η κατεύθυνση που μας έδωσε ο Υπουργός είναι ότι να πάρουμε υπόψη μας αυτή εδώ την αλλαγή η οποία έχει συμβεί και να βοηθήσουμε ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν τα επενδυτικά σχέδια. Το οποίο σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις και ανεξάρτητα από αυτό που λέτε με το 50% κλπ, μπορούν να κάνουν αίτημα για μικρότερο φυσικό αντικείμενο. 

κ. ΓΕΩΡΓΑΣ: Αυτό είναι κάτι που θα προβλέπετε στην πορεία με υπουργική απόφαση, ή καθορίζεται μέσα στο Νόμο; 

Λ. ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ: Απάντηση εκτός μικροφώνου.

Μ. ΖΙΑΓΚΟΥ («ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ»): Θα μπορούσατε να μας εξειδικεύσετε κάπως τα μέτρα εκείνα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου με τα οποία ενισχύετε ιδιαίτερα την αγροτοδιατροφή;

Λ. ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ: Για όλες τις κατηγορίες των ενισχύσεων, τις οποίες λέμε ειδικές κατηγορίες ενίσχυσης, δηλαδή για τις εξωστρεφείς, τις καινοτόμους, αυτές οι οποίες θα συγχωνευθούν  για όλα αυτά τα οποία έχουν να κάνουν με τις περιοχές, για τους δυο κλάδους μεταξύ των οποίων και η αγροτοδιατροφή, αυτό το οποίο γίνεται είναι, το λέω πολύ χοντρικά, σε περιπτώσεις που το καθεστώς δεν επιτρέπει επιχορήγηση, αυτοί μπορεί να παίρνουν επιχορήγηση 70%. Σε περιπτώσεις που επιτρέπεται η επιχορήγηση 70% αυτοί παίρνουν ενίσχυση 100%. Δηλαδή με άλλα λόγια λέμε πού θέλουμε να πάμε την οικονομία, σε ποια κατεύθυνση τη θέλουμε; Εξωστρέφεια, καινοτομία, να μεγαλώσει το μέγεθος κλπ. Και αυτά τα ενισχύουμε, τα βάλαμε στις ειδικές κατηγορίες και τα ενισχύουμε επιπλέον από τα εξτρά. Και η αγροτοδιατροφή είναι ένα μέρος των ειδικών καθεστώτων. 

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ («BANKING NEWS»): Στην τοποθέτησή σας είπατε για ένα επενδυτικό έλλειμμα γύρω στα 76 δις στην ελληνική οικονομία. Όταν το δικό σας το πρόγραμμα, αν κατάλαβα καλά, έχει 500 εκατομμύρια, τι μπορεί να περιμένει η ελληνική οικονομία από τα 500 εκατομμύρια αυτά, όταν διαπιστώνετε ο ίδιος το έλλειμμα; Το πρώτο ερώτημα. Και το δεύτερο ερώτημα είναι, επειδή είπατε για τους προηγούμενους Αναπτυξιακούς Νόμους, ότι λίγοι πήραν τα πολλά. Αυτό είχε και άλλα χαρακτηριστικά μέσα; Αυτές οι εταιρείες που πήραν τα χρήματα υπάρχουν ακόμα ή έχουν κατεβάσει λουκέτο;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Το πρώτο ερώτημα. Μειώσατε πολύ. Τα 500 πού τα βρήκατε; Όπως είναι διατυπωμένα, είναι 3,6 δις. Δεύτερο. Όπως έδειξα και στα στατιστικά και στην καλή εποχή, ο αναπτυξιακός Νόμος κάλυπτε περίπου το 9,8% των επενδύσεων που γινόντουσαν. ¶ρα να είναι ένα μέρος ενός συνόλου που θεωρείται λογικά επί 10. 
Το τρίτο. Η παθογένεια στον προηγούμενο Νόμο, είναι ακριβώς επειδή δεν είχαν κανένα κριτήριο. ¶ρα οι επιδοτήσεις δινόντουσαν οριζόντια. Είτε κάνατε μικρό, είτε μεγάλο, είτε κάνατε πάρκινγκ, είτε κάνατε παραγωγική μονάδα, ήταν τα ίδια τα κριτήρια. Αυτό εκ των πραγμάτων τι έκανε; Αυτό που υπήρχε ως στάση στην αγορά, παράδειγμα μεγάλα ξενοδοχεία εκείνη την εποχή ΑΠΕ ας πούμε, αυτό που υπήρχε στην αγορά στον ιδιωτικό τομέα, το ενίσχυε ο αναπτυξιακός Νόμος. 
Εδώ γίνεται μια προσπάθεια ο Αναπτυξιακός Νόμος να στρέψει λίγο το κομμάτι αυτό το οποίο τι σημαίνει; Σημαίνει ότι προφανώς θα γίνονται και ιδιωτικές επενδύσεις με βάση τη στάση της αγοράς, λογικό είναι, απλώς ο επενδυτικός Νόμος θα ενισχύσει περισσότερο κάποιους τομείς που θέλει, η ανάγκη η οικονομία να ενισχυθούν περισσότερο. ¶ρα θα συνεχίσει να να έχει τον οριζόντιο χαρακτήρα, συνεχίζει να ενισχύει οριζόντια όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων, αλλά μετατοπίζει το βάρος σε ενισχυμένα κίνητρα για τον τύπο των επιχειρήσεων επαναλαμβάνω που έχουν μεγαλύτερη σημασία σε αυτή τη φάση. Η κωδικοποίηση είναι σαφής: παραγωγή, καινοτομία, μικρομεσαία επιχείρηση.

Μ. ΠΑΠΠΑ («STAR»): Από τις επενδύσεις που περιμένει η Κυβέρνηση και τις προβολές που έχετε κάνει, πόσες θέσεις εργασίας εκτιμάτε ότι θα δημιουργηθούν και σε τι χρονικό διάστημα;

Λ.ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ: Η εκτίμηση την οποία έχουμε κάνει και την οποία έχουμε συνεννοηθεί και με τους θεσμούς, νομίζω ότι είναι κατατεθειμένη και στο «ΓΛΚ», είναι ότι είναι σε ένα βάθος χρόνου, επιτρέψτε μου λίγο να το βρω, νομίζω ότι είναι 15.000 μέχρι το 2022.

Γ. ΠΑΠΠΟΥΣ («MEGA»): Από ό,τι καταλαβαίνω το βασικό εργαλείο χρηματοδότησης είναι οι φοροαπαλλαγές από ό,τι ακούσαμε. Η απορία μου είναι πως μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο εργαλείο σε ένα περιβάλλον χρηματοδοτικής ασφυξίας. Οι Τράπεζες δεν χρηματοδοτούν. ¶ρα, για να ξεκινήσει κάποιος μια επένδυση θέλει ένα κεφάλαιο. Το κεφάλαιο αυτό στους παλαιότερους Αναπτυξιακούς το έδιναν οι Αναπτυξιακοί, το κράτος. Τώρα αυτό πρέπει να το βρει ο ιδιώτης και να έρθετε εσείς μετά αν κατάλαβα καλά να χρηματοδοτήσετε εμμέσως με τις φοροαπαλλαγές. ¶ρα σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπως το ζούμε τώρα πως μπορεί να λειτουργήσει αυτό το εργαλείο των φοροαπαλλαγών.
Και ένα δεύτερο, βοηθήστε με λίγο να καταλάβω ποιο είναι το παραγωγικό μοντέλο το οποίο θέλει να εξυπηρετήσει και ο αναπτυξιακός. Ποια είναι η στροφή που θέλουμε να δώσουμε και τι άλλες παράλληλες ενέργειες γίνονται; Ευχαριστώ.

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Να απαντήσω στο πρώτο. Το πρώτο, οι φοροαπαλλαγές είναι βασικό εργαλείο, επαναλαμβάνω όχι αποκλειστικό η επιδίωξη είναι να πάμε σε ένα μια πιο λογική κατανομή, δηλαδή το 50-50 που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά μέσο όρο και να μην είναι αποκλειστικά χρηματοδοτική. 
Δεύτερον, η χρηματοδοτική υπάρχει και υπάρχει μέχρι του ποσού των 5 εκατομμυρίων ευρώ, 10 και 20 ανάλογα με τον Όμιλο. ¶ρα τίθεται μια οροφή, η οποία καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων οι οποίες μπορούν να επιλέξουν και χρηματοδοτικό εργαλείο. Απλώς βάζει ένα όριο στο να μην μπορεί να θεραπεύσει το πρόβλημα το να επιδοτηθεί ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων, με πολύ μεγάλα ποσά. ¶ρα διατηρούνται και δυο στοιχεία, αυτό θέλω να υπογραμμίσω και το χρηματοδοτικό και το φορολογικό. Πάρα πολλές επιχειρήσεις θα επιλέξουν τα φορολογικά νομίζω, ειδικά αυτές που προσβλέπουν σε ικανοποιητική κερδοφορία στα επόμενα χρόνια.
Το παραγωγικό μοντέλο είναι σαφές ότι ο Νόμος προσβλέπει σε τρεις κατηγορίες επενδύσεων. Προσβλέπει πάρα πολύ σε νέες επιχειρήσεις, σε ένα νέο κύμα νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων στον τομέα της παραγωγής και της καινοτομίας, η οποία θα αξιοποιήσει τα δυναμικά στοιχεία. Δεύτερον, επικεντρώνεται πάρα πολύ στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην προσπάθειά της να αναβαθμίσει υπηρεσίες και να ενισχύσει τα πλεονεκτήματά της για να μπορεί να μπει καλύτερα και ευκολότερα σε διεθνείς αγορές.
Αυτό σημαίνει ότι προφανώς χρειάζονται κι άλλα μέτρα, τα οποία αφορούν είτε τη στήριξη των εξαγωγών. Υπάρχουν μια σειρά από μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση ως προς αυτό, είτε την απλοποίηση των διαδικασιών λειτουργίας των επιχειρήσεων που γι' αυτό στάθηκα στην εισαγωγή μου. ¶ρα η απάντηση σε αυτό που είπατε είναι απόλυτα σωστό και προφανές και εκπορεύεται από το ερώτημα, ότι ο Αναπτυξιακός Νόμος δεν θεραπεύει πάσα νόσο, αλλά είναι ένα εργαλείο το οποίο εφόσον έχει αυτή τη στόχευση της πρώτης και δεύτερης ενότητας, πρέπει να συνδυάζει κι όλα τα άλλα μέτρα για να έχει αποτέλεσμα.
Και η τρίτη και βασική κατηγορία φυσικά είναι οι μεγάλες επενδύσεις που εκεί προσανατολίζεται στην ιδέα όχι τόσο της χρηματοδότησης της άμεσης, γιατί η μεγάλη επιχειρηματικότητα έχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και δυνατότητες, αλλά που εκεί προσφέρει αυτή την ασφάλεια και τη σταθερότητα που έχει το φορολογικό περιβάλλον έτσι όπως ενσωματώνεται στο Νόμο. 

Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Μια κουβέντα να πω περί παραγωγικού μοντέλου επειδή ρωτήσατε. Περί παραγωγικού μοντέλου λοιπόν, το είπα και στην αρχική μου εισήγηση και το τεκμηρίωσε στη συνέχεια πάρα πολύ σωστά ο κ. Λαμπριανίδης, περί της συμπληρωματικότητας και της κοινής λογικής που διέπει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. 
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, μιλήσαμε και νωρίτερα, για ανάγκη για επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Μιλήσαμε για συνέργεια και συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων, για τη δημιουργία εκείνων των κρίσιμων μεγεθών τα οποία θα μπορέσουν στο διεθνή καταμερισμό να τον αντιμετωπίσουν με πιο ευνοϊκούς όρους.
Μιλήσαμε για την περιφερειακότητα, για την ανάγκη ενίσχυσης στοχευμένα σε κάθε Περιφέρεια, βάσει των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων. Μιλήσαμε για την ανάγκη ενίσχυσης σχημάτων κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Είναι αυτές κάποιες προτεραιότητες οι οποίες συνυπάρχουν τόσο στον Αναπτυξιακό Νόμο όσο και στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και οι οποίες είναι πάρα πολύ   σημαντικές κατά τη γνώμη μας γιατί δείχνουν την κατεύθυνση για στροφή του παραγωγικού μοντέλου στο σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας. 

Ν. ΤΣΙΑΜΤΣΙΚΑΣ («BLUE SKY»): Πολλά χρόνια τώρα, λόγω δημοσιογραφικής ιδιότητας σΆ αυτή τη θέση εκεί έχουν βρεθεί πολλοί Υπουργοί, κάθε φορά μοίραζαν εκατομμύρια, δισεκατομμύρια. Κι εσείς είπατε ότι εδώ έχουμε 3,6 δις. Πολλά λεφτά. Αμύθητο ποσό για την πραγματική οικονομία. Και βέβαια το παραγωγικό μοντέλο που λέτε κτλ. πρέπει να είναι στην καινοτομία, στις καινοτόμες επιχειρήσεις κτλ. 
Η καθημερινότητα όμως του πολίτη δε στηρίζεται τόσο στην καινοτομία. Π.χ. εδώ στην Ελλάδα τα παπούτσια που αγοράζουμε είναι από τη Κίνα, τα ρούχα που φοράμε είναι απΆ την Κίνα. Τα στυλό που γράφουμε είναι απΆ την Κίνα. Όλα είναι απΆ την Κίνα. Υπάρχουν προτάσεις μέσα σΆ αυτόν το νέο Νόμο, προτάσεις από επιχειρήσεις πραγματικά που θα παράγουν κάτι πραγματικό που θα χρησιμεύει σΆ εμένα και που θΆ απασχολήσουν δυο τρεις ανθρώπους που θα πάρουν μεροκάματο να πάνε να ταΐσουν τα παιδιά τους; Ή είναι αυτές οι επιχειρήσεις που έλεγε και ο κ. Χρυσοχοΐδης κάποτε που μοίραζε δισεκατομμύρια κι έπρεπε να είμαστε εδώ πέρα στην Ελλάδα Ελ Ντοράντο μΆ αυτά τα λεφτά που μοίραζαν; Γιατί από λεφτά θεωρητικά ακούμε πολλά ποσά, τρελά ποσά. Στην πραγματική οικονομία τι θα γίνει, πόσοι άνθρωποι θα βγουν δουλειά; Και τι δουλειά; Τι θα παράγουν; Γιατί η καινοτομία τι είναι; ωραία λέξη είναι αλλά τι σημαίνει καινοτομία; 

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Να υπερασπιστώ την καινοτομία; Ας καταγράψω τον κατάλογο. Το 2% του ΑΕΠ το παράγουν πιτσιρικάδες επιχειρηματίες που ξεκίνησαν χτες, το 4% των εξαγωγών της χώρας στηρίζεται σε τέτοιου είδους υψηλής τεχνολογίας Πληροφορικής προϊόντα από δεκάδες επιχειρήσεις που δεν τις ξέρουμε. ¶ρα ναι, είναι πολύ σοβαρός τομέας, πολύ δυναμικός και εξίσου δυναμικός και παραγωγικός με την αγροτική μας παραγωγή που είναι το 4% του ΑΕΠ, σας το υπενθυμίζω για μια ακόμη φορά. 
¶ρα ναι, η απάντηση είναι, η παραγωγή είναι πλέον ένα φαινόμενο που δεν αφορά μόνο την παραγωγή αγροτικών και μεταποιητικών προϊόντων που είναι σημαντική, επαναλαμβάνω, εκεί εδράζεται ένα μεγάλο μέρος της στήριξης του Νόμου, αλλά είναι και όλο αυτό το τεχνολογικό καινοτομικό κομμάτι το οποίο έχει διπλή υπόσταση. Είναι αυτόνομο, μπορεί να είναι μέρος της διεθνούς αγοράς όπως κάνουν όλοι, η νεανική αυτή επιχειρηματικότητα ή η πιο σταθερή επιχειρηματικότητα και επηρεάζει οριζόντια όλους τους άλλους τομείς μιας και η αναβάθμιση όλων των άλλων τομέων. Αναφέρομαι στη γεωργία, αναβάθμιση της γεωργίας, υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα βιολογικά και δε θέλουν τεχνολογία. Δε γίνεται αλλιώς. Πολύ καλή τεχνολογία και πολύ ανεπτυγμένη.
Ο τουρισμός, η πολλαπλότητα των μορφών τουρισμού πέρα από το «ήλιος και θάλασσα» θέλει τεχνολογία, καινοτομία και όλο αυτό το φάσμα των δραστηριοτήτων που αναφέρουμε. Όλο το σύστημα υγείας και η στήριξη του κοινωνικού μας κράτους στον τομέα   της υγείας, θέλει προφανώς τεχνολογία, καινοτομία, αναβάθμιση υπηρεσιών και ούτω καθ' εξής. 
¶ρα, η ιδέα του Νόμου είναι ότι όταν μιλάει για δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, βρίσκεται στο επίκεντρό του τόσο η αναβάθμιση του παραγωγικού τομέα της χώρας, της γεωργίας, της μεταποίησης και άλλων κατασκευών, και άλλων παραδοσιακών   τομέων, στη διεύρυνσή τους και το εργαλείο γιΆ αυτά αναγκαστικά περνά μέσα απΆ αυτό όσο και στην   αυτόνομη στήριξη όλου αυτού του φάσματος.
Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης: Είναι πλέον απόλυτα ταυτισμένη και συνδεδεμένη με την ανάπτυξη τέτοιου τύπου δραστηριοτήτων που θέλουμε να ενισχύσουμε.   

Β. ΔΟΥΡΑΚΗΣ («ALPHA TV»): Απλά μια διευκρίνιση: Κάτι άκουσα για μετανάστες επενδυτές. Τι ακριβώς θα κάνουμε εκεί; 

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Είναι όλο αυτό το σύστημα άδειας παραμονής, υπάρχει τρομερό ενδιαφέρον όπως ξέρετε για την Ευρώπη από Κίνα και από πολλές άλλες χώρες, είναι ένα σύστημα που υπάρχει ήδη νομοθεσία, υπάρχει όμως κυρίως για κατοικία, αγορά κατοικίας το οποίο δίνει άδεια παραμονής για 5 χρόνια, ανανεούμενη για 10 και για  τις οικογένειες κτλ.
Υπάρχει τρομερό ενδιαφέρον φυσικά, να υπάρχει ένα αντίστοιχο σύστημα στον αναπτυξιακό Νόμο για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Οπότε ενσωματώνουμε, διευρύνουμε μάλλον, αυτό που ισχύει σήμερα για ανθρώπους που επιλέγουν την Ελλάδα ως τόπο αγοράς ακίνητης περιουσίας, το διευρύνουμε με αντίστοιχες και πιο διευρυμένες άδειες παραμονής και συγγενικά πρόσωπα κτλ. και σΆ αυτούς οι οποίοι επενδύουν στην Ελλάδα, με περίπου τα κριτήρια που έθεσε ο κ. Λαμπριανίδης. 

Χ. ΚΟΛΩΝΑΣ: Θέλω δυο διευκρινίσεις. Η μία διευκρίνιση που θέλω είναι πρώτον, τα ποσοστά της φοροαπαλλαγής που βλέπουμε στον πίνακα, που λέει 100%, εννοεί το σύνολο του ποσοστού ενίσχυσης που προβλέπει; Δηλαδή αν προβλέπει 45%, π.χ. θα πάρει 45 φοροαπαλλαγή. Το δεύτερο που ήθελα να ρωτήσω, είναι ότι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο όπως το είδαμε, παραπέμπει σε έναν αρκετά σημαντικό αριθμό έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων. Πότε θα εκδοθούν αυτές και πότε θα είναι  έτοιμος να λειτουργήσει πλήρως ο Αναπτυξιακός, δηλαδή να υποβάλλει κάποιος πρόταση; 

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Αν είναι πιεστικός ο Λόης, υπογράφω αμέσως! Υποθέτω ότι  θέλει κανένα τρίμηνο. 

Χ. ΚΟΛΩΝΑΣ: Μπορείτε να μας επαναλάβετε τα 3,6 δις από πού προέρχονται, από ποιες πηγές; 

Λ. ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ: Είναι του ΕΣΠΑ, είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και φορολογικές απαλλαγές. 

Χ. ΚΟΛΩΝΑΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) 

Λ. ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ: Έχει και τη μόχλευση με μια υπόθεση την οποία κάναμε, όχι πολύ αισιόδοξη. 

Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Απλώς να διευκρινίσω, το είπα και στην αρχική εισήγηση, τα 3,6 είναι το σύνολο των κινήτρων εκκίνησης. Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία σε βάθος χρόνου και τι ζήτηση θα υπάρχει και πού στοχευμένα θα εντοπισθεί αυτή η ζήτηση, θα προστεθούν και άλλοι πόροι. Ήδη σας είπα για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο θΆ αυξηθεί το 2017 και άρα θα μπορούμε κι από εκεί να έχουμε επιπλέον πόρους και για τον Αναπτυξιακό Νόμο. 

Μ. ΠΑΠΠΑ: Κύριε Υπουργέ για σας είναι η ερώτηση: Επειδή αναφερθήκατε στα κόκκινα δάνεια, η διαχείριση των οποίων έχει άμεση σχέση με το αναπτυξιακό μοντέλο που προωθείτε, θα ήθελα να μου πείτε πότε περιμένετε τις πρώτες αγοραπωλησίες δανείων και αν όντως υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για δάνεια ξενοδοχείων από ξένα funds. 

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ:  Το πρώτο ερώτημα δε μπορώ να σας το απαντήσω. Ρωτήστε την Τράπεζα της Ελλάδος που έχει τον έλεγχο της αδειοδότησης. Θα πάρει κάποιους μήνες, δεν ξέρω ακριβώς πότε. ¶ρα δε γίνονται αγοραπωλησίες τώρα. Όταν φτιαχτεί η αγορά θΆ αρχίσει, ρυθμιζόμενη θα είναι εξάλλου υπό τον έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος. Τώρα για τα ξενοδοχεία δεν έχω κάτι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή, δε μπορώ να σας απαντήσω. 

Β. ΓΕΩΡΓΑΣ: Να κλείσω εγώ με μια ερώτηση: Αν υπάρχει περίπτωση τελικά αναθεώρησης στο χάρτη Περιφερειακών ενισχύσεων, μια συζήτηση που είχε ξεκινήσει από το παρελθόν, συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Λ. ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ: Είναι δεδομένο ότι θα βγει καινούργιος χάρτης ο οποίος θΆ αρχίσει από 1/1/2017. Θα μας κοινοποιηθεί τον Σεπτέμβριο το αργότερο και θΆ αρχίσει να ισχύει από 1/1/2017. 

Β. ΓΕΩΡΓΑΣ: Έχουμε κάποια ένδειξη πάνω στο πώς θα διαμορφωθεί και τι βελτίωση θα υπάρχει;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Θα είναι πολύ διαφορετικός, γιατί έχει μειωθεί πολύ το ΑΕΠ πολλών περιφερειών, άρα   θα έχουμε αλλαγές   και φυσικά θΆ αναπροσαρμοστούμε. Αφού έχει βγει με βάση τα στοιχεία…

Λ. ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ: Ο προηγούμενος είναι του 2008 και αυτός είναι με τα στοιχεία του 2014.

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ:  ¶ρα θα έχουμε μια αποτύπωση των περιφερειακών πραγμάτων όπως είναι σήμερα και όχι προ κρίσης. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι πολλοί επενδυτές μπορούν να περιμένουν να βγει ο καινούργιος χάρτης για να προχωρήσουν.

Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Απλώς επειδή η συζήτηση είναι σΆ εξέλιξη αυτή τη στιγμή σΆ ευρωπαϊκό επίπεδο, από Σεπτέμβρη θα έχουμε και πιο συγκεκριμένα στοιχεία να πούμε πάνω σΆ αυτό. 

Λ. ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ: Στην ερώτηση που έγινε για τους μετανάστες επενδυτές λίγο να προσθέσω: Αυτός είναι ένας Νόμος ο οποίος ισχύει από το 2014, αλλά δεν έχει λειτουργήσει ουσιαστικά, όλο κι  όλο έγιναν 8 αιτήσεις, εγκρίθηκαν οι 3, αυτό έγινε είναι ότι βελτιώθηκαν κατ' αρχήν οι διαδικασίες, έτσι λέω πολύ σχηματικά ότι αυτό που γινόταν μέχρι τώρα ήταν ότι ο επενδυτής πήγαινε στο Ελληνικό Προξενείο, στη χώρα από την οποία κατάγεται, π.χ. στη Γεωργία, κατέθετε ένα business plan το οποίο μπορεί να ήταν σε διάφορες γλώσσες, στα Γεωργιανά ή οτιδήποτε, ερχόταν με το διπλωματικό σάκο στην Ελλάδα, το οποίο μπορεί να έπαιρνε κανένα μήνυμα και μετά διαπιστωνόταν ότι δεν ήταν καλό το business plan κτλ. 
Αυτό το οποίο έκανε η Υπηρεσία, είναι ένα template, ένα πρότυπο, ένα business plan το οποίο είναι μεταφρασμένο στα Αγγλικά, έχουμε κάνει έναν κατάλογο που περιγράφει το τι μπορεί να κάνει ο επενδυτής κτλ. ο είναι σε επτά γλώσσες, αυτό λοιπόν από μόνο του θα αλλάξει τα πράγματα.
Και αυτό το οποίο τονίζουμε είναι ότι θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε στους κλάδους τους οποίους μπορούν αν επέμβουν, είναι οι κλάδοι αυτοί των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, δε θέλουμε δηλαδή μετανάστες, επιχειρηματίες, οι οποίοι θα έρθουν, θΆ ανοίξουν ένα μαγαζί και θα πουλάνε t-shirt κτλ., από την Κίνα κτλ. Υπάρχει αυτή εδώ η πρόνοια. Αντίστοιχα να πω για το άλλο.. 

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ:  Δεν επενδύω εδώ. Ο αναπτυξιακός δεν έχει εμπόριο, δεν έχει τέτοια.. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου). Στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού είναι; Δηλαδή άμα θέλει κάποιος ξένος να έρθει να επενδύσει μόνος του χωρίς να είναι στον αναπτυξιακό δε θα παίρνει άδεια παραμονής; 

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Θα παίρνει εάν επενδύσει σε ακίνητο. Θα έρθει ως επενδυτής ακινήτου. Λόγω του Αναπτυξιακού δεν παίρνει, θα παίρνει ό,τι προβλέπει ο Αναπτυξιακός, είναι σαφές αυτό. 

Λ. ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ: Πάντως αυτό είναι για να πάρει άδεια παραμονής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσο για την άδεια παραμονής, αν θέλει ένας ξένος επενδυτής να κάνει μια επένδυση χωρίς όμως να υπαχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, τα κίνητρα αυτά που υπάρχουν στο νομοσχέδιο τον αφορούν ή όχι;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ:   Όχι. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ. 

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ. 


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved